()

Γεια σας μικροί και μεγάλοι Ρομποτέχνες!

 

Για σήμερα, η ομάδα της Ρομποτεχνίας σας προτείνει μια σειρά ασκήσεων, οι οποίες ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα των παιδιών!

 

– Τι εννοούμε όμως με τον όρο «λεπτή κινητικότητα»;

 

  • Λεπτή κινητικότητα είναι ο συντονισμός των μικρών μυών στα χέρια και τα δάχτυλα.
  •  Επιτυγχάνεται όταν το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και τους καρπούς σε οποιαδήποτε ενέργεια ή κίνηση, όπως: φαγητό, πιάσιμο, ντύσιμο, δέσιμο παπουτσιών, κράτημα μολυβιού κλπ.
  • Μπορεί σε εμάς να φαντάζει εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα απαιτείται ακρίβεια κινήσεων και σωστός συντονισμός χεριού-ματιού. Με λίγα λόγια, ο εγκέφαλος του παιδιού πρέπει να συντονίζεται μεταξύ του τι κάνει και του τι βλέπει.
  • Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς χτίζει τα θεμέλια για μελλοντικές δεξιότητες, όπως η γραφή, η αυτοεξυπηρέτηση κλπ.
  • Οι ικανότητες αναπτύσσονται σταδιακά μέσω της εμπειρίας, της επανάληψης και της έκθεσης σε μια ποικιλία υλικών.


Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό πως προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, πρέπει να τους παρέχουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα!

Παρακάτω παρατίθενται μερικές ιδέες για
ασκήσεις-δραστηριότητες στο σπίτι!


1. Ζωγραφική!

Είτε χρωματίζουμε εκτός πλαισίου είτε εντός, η ζωγραφική είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις προγραφής!

 

painting

 


2. Πλαστελίνη!

Παίζοντας με την πλαστελίνη βοηθάμε την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας!
Προκειμένου να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική πλαστελίνη, μπορούμε να ανατρέξουμε σε μια παλιότερη δραστηριότητα, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο!

 

Φτιάχνω τη δική μου πλαστελίνη!

 

kaleyann playdough 07

 



3. Παζλ!

Τα παζλ αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την βελτίωση του συντονισμού ματιών-χεριών!

 

puzzle

 


4. Χειροτεχνίες!

Σχεδιάζω, κόβω, κολλάω και φτου κι απ’ την αρχή!

 

craft

 


5. Κορδόνια και κορδέλες!

Είτε δένω τα κορδόνια των παπουτσιών μου σε φιόγκο, είτε κορδέλες σε απλό κόμπο είναι άκρως βοηθητικό!

 

Child tying laces into a bow.

 


 

6. Ψαλίδι!

Ζητάμε από το παιδί να κόψει σε ευθεία γραμμή, ζιγκ-ζαγκ κλπ. Εάν δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις γραμμές, μπορούμε για αρχή να του ζητήσουμε να κόψει ελεύθερα σε κομματάκια ένα χαρτί!

 

cutting

 


 

7. Χάρακας!

Ζητάμε από το παιδί να σχεδιάσει οριζόντιες και κάθετες γραμμές ή ακόμη κι ένα σχήμα!

 

ruler

 


 

8. Χάντρες-καλαμάκια-μακαρόνια!

Όποιο υλικό κι αν διαλέξουμε (μπορούμε να σκεφτούμε ακόμη περισσότερα), το χρησιμοποιούμε για να το περάσουμε σε κορδόνι, σχοινάκι ή κορδέλα και να φτιάξουμε όμορφα βραχιόλια και κολιέ!

 

 


 

9. Συνδετήρες!

Είτε τους χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε το περίγραμμα ενός χαρτονιού ή πλαστικού πιάτου, είτε φτιάχνουμε αλυσίδες μ’ αυτούς, οι συνδετήρες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας!

 


 

10. Μανταλάκια και τσιμπίδες!

Με μία τσιμπίδα, μπορούμε να μεταφέρουμε αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι από ένα καλάθι σε ένα άλλο! Επίσης, μπορούμε να απλώσουμε μαζί τα ρούχα με τα μανταλάκια που έχουμε σπίτι!

 


 

Μπόνους δραστηριότητα!!!

Φυσικά, από τη λίστα μας δε θα μπορούσαν να λείπουν τα τουβλάκια lego! Μέσω της ενασχόλησης με τα lego τα παιδιά μαθαίνουν πώς να συναρμολογούν και να διαχωρίζουν τα τουβλάκια ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθός τους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι μικρές κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων τους χτίζουν δύναμη, συντονισμό και επιδεξιότητα. Φτιάχνουμε, λοιπόν, οτιδήποτε βάζει η φαντασία μας και μαθαίνουμε παίζοντας!

 

 


♥ Σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως ΔΕΝ υπάρχει σωστό και λάθος! Ενθαρρύνουμε το παιδί σε κάθε του κίνηση και παρεμβαίνουμε ελάχιστα και μόνο όταν το κρίνουμε απαραίτητο! Η συνεχής εξάσκηση, η επανάληψη, η υπομονή και η επιμονή θα φέρουν αποτελέσματα! ♥

 

finger painting for kids 1

 

 



Καλή συνέχεια και πολλή αγάπη από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!



 

Πηγές:

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.