()

Καλημέρα μικροί & μεγάλοι Ρομποτέχνες!

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα εντυπωσιακό ουράνιο φωτεινό φαινόμενο που διακρίνεται για τα φανταχτερά χρώματα στον ουρανό και τα περίτεχνα σχέδια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σέλας!


Τι ακριβώς συμβαίνει στο
σέλας;

Παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους πόλους της γης (Βόρειος και Νότιος Πόλος) και γι’ αυτό ονομάζεται “Πολικό Σέλας”. Τις νύχτες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο ο ουρανός αλλάζει χρώματα παίζοντας παιχνίδια με το φως. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο Πόλο ονομάζεται “Βόρειο Σέλας” και όταν συμβαίνει στον Νότιο Πόλο ονομάζεται “Νότιο Σέλας”

Το εντυπωσιακό σε αυτό το φαινόμενο είναι τόσο η ποικιλία των χρωμάτων και σχεδίων στον ουρανό αλλά και το πόσο γρήγορα εναλλάσσονται και μεταμορφώνονται, δημιουργώντας “καταιγίδες” φωτός.

.jpg

Βόρειο Σέλας

Σέλας

Νότιο Σέλας



Ποια χρώματα παρατηρούμε στο σέλας;

Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το λευκό, παρόλο που στο γυμνό μάτι φαίνεται περισσότερο το πράσινο.

Οι πιο συχνοί χρωματισμοί είναι το κόκκινο που φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και φυσικά το πράσινο που εμφανίζεται στο ανώτερο άκρο και είναι αυτό που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει περισσότερο!

 

στο σέλας.jpg

 

 

 

 

 

 

> Μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το υπέροχο παιχνίδι της φύσης στα παρακάτω βίντεο:

=> ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ (1)

=> ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ (2)

=> ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ (3)



Πώς δημιουργείται το Σέλας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η γη είναι ένας μαγνήτης. Σίγουρα όλοι έχουμε δει μαγνήτες κάποια στιγμή στη ζωή μας. Οι μαγνήτες έλκουν προς το μέρος τους ή απωθούν άλλους μαγνήτες και ορισμένα υλικά που έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Όλοι οι μαγνήτες έχουν βόρειο και νότιο πόλο. Έτσι και η γη έχει τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο αντίστοιχα. 

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο ήλιος έχει μαγνητικό πεδίο

και μαγνητικό πεδίο

Το μαγνητικό πεδίο της Γης

και μαγνητικό πεδίο

Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου

Και τότε τι γίνεται;

  • Μαγνητισμένα κομμάτια του ηλίου  απελευθερώνονται από αυτόν ύστερα από ηλιακές εκρήξεις και ταξιδεύουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα στο διάστημα.
  • Μόλις φτάσουν στη γη έλκονται από αυτήν και πηγαίνουν στους πόλους της, τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο. 
  • Στη συνέχεια συγκρούονται με αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της γης, όπως το οξυγόνο και το άζωτο, δημιουργώντας αυτούς τους εντυπωσιακούς χρωματισμούς στον ουρανό.

σέλαος

σέλαος 2

από ψηλά



Ώρα για δημιουργία!

Με μία απλή και διασκεδαστική τεχνική στη ζωγραφική θα αναπαραστήσουμε το σέλας, πετυχαίνοντας τα εντυπωσιακά χρώματα του. 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • 1 μαύρο χαρτόνι Α4κατασκευής
  • 1 λευκό χαρτί
  • χρωματιστές κιμωλίες
  • μαύρη τέμπερα
  • πινέλο ζωγραφικής

 

Οδηγίες:

1.Κόψτε ένα κομμάτι από το λευκό χαρτί σας με το χέρι οριζόντια ή κάθετα για να δημιουργήσετε ένα τραχύ άκρο.

1

2. Χρωματίστε την άκρη του χαρτιού που κόψατε με τις κιμωλίες. Περάστε πολλές φορές την κιμωλία σας από το ίδιο σημείο για να δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα χρώματος.

2

3. Ευθυγραμμίστε το χαρτί κοντά στην κορυφή του μαύρου χαρτονιού. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να σπρώξετε το χρώμα της κιμωλίας πάνω στο μαύρο χαρτόνι.

3

4. Χρησιμοποιήστε τις κιμωλίες για να συμπληρώσετε με χρώμα το ήδη χρωματισμένο λευκό χαρτί (ή επιλέξτε άλλο κομμάτι χαρτιού).  Τοποθετήστε το χαρτί πάνω στο μαύρο χαρτόνι ακριβώς κάτω από την πρώτη χρωματιστή γραμμή. Επαναλάβετε τα βήματα μέχρι να γεμίσει ο “ουρανός” σας.

4

5. Κοντά στο κάτω  μέρος του μαύρου χαρτονιού σχεδιάστε μία γραμμή κατά μήκος του χαρτονιού με λευκή κιμωλία.  Χρωματίστε την περιοχή με λευκό για το “χιόνι”.

5

6. Χρησιμοποιήστε μαύρη τέμπερα και πινέλο για να δημιουργήσετε τα δέντρα.

6

Η κατασκευή σας είναι έτοιμη!


Δημιουργήσατε ένα τοπίο όπου απεικονίζονται τα εντυπωσιακό χρώματα του σέλας!

 

Το σέλας είναι ένα εντυπωσιακό παιχνίδι της φύσης με τα χρώματα, όπου ο ουρανός μετατρέπεται σε έναν πίνακα ζωγραφικής! Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε τη διαδικασία. Θα χαρούμε πολύ να μας εκφράστε τις δικές σας ιδέες και εντυπώσεις!

 



Καλή σας διασκέδαση από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!




Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.