()

Καλημέρα σε όλους τους μικρούς μας Ρομποτέχνες!

Στην σημερινή μας δραστηριότητα θα ασχοληθούμε με το αναπνευστικό σύστημα

Θα μάθουμε γιατί αναπνέουμε, πως αναπνέουν διάφορα ζωάκια και γιατί είναι σημαντική η διαδικασία της αναπνοής. Στο τέλος της δραστηριότητας θα εξοικειωθούμε με την αναπνοή μας μέσα από διάφορες δραστηριότητες!!



Ας ξεκινήσουμε!

ΕισπνοήΕκπνοήΚάθε λεπτό αναπνέουμε περίπου 9 έως 20 φορές. Εισπνέουμε και εκπνέουμε αέρα περίπου 22.000 φορές μέσα σε μια ημέρα! Η αναπνοή είναι μία από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Χωρίς αναπνοή αντέχουμε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

.jpg


Γιατί όμως αναπνέουμε;

♦Η αναπνοή είναι η διαδικασία με την οποία ένας οργανισμός προσλαμβάνει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα. Η λειτουργία αυτή συντηρεί την αερόβια κυτταρική αναπνοή, δηλαδή την διαδικασία που πραγματοποιείται στα κύτταρα του οργανισμού, για την παραγωγή της ενέργειας που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε.

Η αναπνοή λοιπόν είναι η πιο σημαντική από τις βασικές για την επιβίωση ανάγκες μας και συνδέεται με πάρα πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Επηρεάζεται από, αλλά και επηρεάζει, για παράδειγμα τη στάση του σώματός μας, την ομιλία μας, τη διαδικασία της σίτισης, την πέψη, την εγρήγορση, την προσοχή μας και την ψυχολογική μας κατάσταση.

Τα ζωάκια αναπνέουν όπως ο άνθρωπος;

Όχι..

♥ Τα σκουλήκια αναπνέουν από όλο το σώμα τους
♥ Τα πουλιά αναπνέουν από το στόμα και αποθηκεύουν αέρα σε σάκους μέσα στο σώμα τους
♥ Τα ψάρια αναπνέουν με βράγχια που παίρνουν οξυγόνο από τον αέρα που είναι διαλυμένος στο νερό

σύστημα ζωάκια

 

♦ Ο άνθρωπος από την άλλη πλευρά όταν βρίσκεται σε περιβάλλον που δεν έχει αέρα ή όταν ο αέρας δεν επαρκεί όπως για παράδειγμα στον βυθό της θάλασσας ή σε πολύ ψηλά βουνά ή στο διάστημα χρησιμοποιεί φιάλες οξυγόνου.

δύτες


Το σύνολο των οργάνων με τα οποία μπορούμε να αναπνέουμε ονομάζεται «αναπνευστικό σύστημα»

σύστημα

Πάτησε ΕΔΩ για να μάθεις γιατί η αναπνοή είναι απαραίτητη για την ζωή!



Αφού λοιπόν μάθαμε τις λειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος ήρθε η ώρα για τις δραστηριότητες μας.

Δραστηριότητα 1η:

Από καθιστή θέση, παίρνω μια αργή εισπνοή από την μύτη και αργά εκπνέω από το στόμα (σαν να φουσκώνω ένα μεγάλο μπαλόνι). Επαναλαμβάνω για 10 επαναλήψεις.

breathing


Δραστηριότητα 2η:

Ξαπλώνω ανάσκελα και βάζω ένα κουκλάκι στην κοιλιά μου, εισπνέω αργά, φουσκώνω την κοιλιά μου και με την εκπνοή μαζεύω την κοιλιά μου μέσα. Παρατηρώ πως το κουκλάκι ανεβοκατεβαίνει στην κοιλιά μου. Επαναλαμβάνω όσες φορές θέλω.

.jpeg


Δραστηριότητα 3η:

Σε όρθια ή καθιστή θέση χαλάρωσε τους ώμους και το πρόσωπο σου και φαντάσου ένα λουλούδι πικραλίδας, πάρε μία βαθιά αναπνοή και φύσηξε αργά. Επανάλαβε 5 φορές.

παιδιά


Δραστηριότητα 4η:

Πάρε ένα πλαστικό ποτηράκι και τοποθέτησε το ανάποδα σε ένα τραπέζι με ένα καλαμάκι φύσηξε το ποτήρι μέχρι την άκρη του τραπεζιού. Μπορείς ακόμα να φωνάξεις την οικογένειά σου και να κάνετε έναν διαγωνισμό.

παιχνίδι_με_ποτήρια


Δραστηριότητα 5η:

Γέμισε όσα πλαστικά ποτηράκια θέλεις με νερό και προσπάθησε να μεταφέρεις ένα μικρό μπαλάκι πινκ πόνκ μέχρι το τελευταίο ποτήρι φυσώντας το.

πίνκ πόνκ



Καλή διασκέδαση από την ομάδα της Ρομποτεχνίας!




Πηγές:

youtube
ikidcenters.com

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.