Καλημέρα μικροί και μεγάλοι Ρομποτέχνες!
Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα χρήσιμο εργαλείο που μας προσανατολίζει και μας κατατοπίζει στον χώρο. Αναφερόμαστε φυσικά στους χάρτες!
Σίγουρα όλοι έχετε δει στο χώρο του σχολείου διάφορους χάρτες να είναι τοποθετημένοι στους τοίχους των τάξεων ή όταν ταξιδεύετε, οι γονείς σας να χρησιμοποιούν χάρτες που τους καθοδηγούν και τους βοηθούν να εντοπίσουν τον προορισμό τους.
Τι είναι όμως ο χάρτης;
Ο χάρτης είναι η οπτική απεικόνιση μιας περιοχής και των σχέσεων μεταξύ των στοιχείων αυτής που μας βοηθάει να βρούμε τον δρόμο ή μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο.
Οι χάρτες είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για τον άνθρωπο.
- Με βάση αυτούς επιτυγχάνεται ο προσανατολισμός του, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να καθοδηγηθεί σε ένα ξένο για αυτόν μέρος.
- Ο άνθρωπος μπορεί να εντοπίσει τη θέση του σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή.
- Μαθαίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο μας.
Το γνωστικό αντικείμενο της κατασκευής χαρτών με επιστημονικές μεθόδους και πρακτικές ονομάζεται Χαρτογραφία
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη χαρτών ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετεί ο καθένας. Οι δύο βασικές κατηγορίες είναι οι Γενικοί Χάρτες και οι Θεματικοί Χάρτες.
Οι Γενικοί Χάρτες μας δίνουν πληροφορίες για τη μορφή του εδάφους και για τα έργα των ανθρώπων πάνω σε αυτό. Χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες:
- Γεωμορφολογικοί Χάρτες: Παρουσιάζουν τα βουνά, τις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες.
- Πολιτικοί Χάρτες: Παρουσιάζουν πληροφορίες από το ανθρώπινο περιβάλλον, όπως τα όρια των χωρών, τις πόλεις, τα χωριά, τους οικισμούς, τους δρόμους και τις συγκοινωνίες.
Οι Θεματικοί Χάρτες αναφέρονται σε ένα χαρακτηριστικό θέμα. Και αυτοί με τη σειρά τους χωρίζονται σε:
- Αστικοί χάρτες: Δίνουν πληροφορίες για τους δρόμους, τα πάρκα, τα κτίρια κλπ μιας πόλης.
- Αρχαιολογικοί χάρτες: Δίνουν πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς τόπους μιας περιοχής.
- Παραγωγικοί χάρτες: Μας ενημερώνουν για τα προϊόντα μιας περιοχής.
- Ιστορικοί – Θρησκευτικοί χάρτες: Παρουσιάζουν τα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα.
- Κλιματικοί – Μετεωρολογικοί χάρτες: Παρουσιάζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα και το κλίμα μιας περιοχής.
- Οδικοί χάρτες: Μας δείχνουν τις διαδρομές από τόπο σε τόπο με το αυτοκίνητο.
- Τουριστικοί χάρτες: Παρουσιάζουν τα αξιοθέατα ενός τόπου.
- Τοπογραφικοί χάρτες: Μας δείχνουν τα σύνορα των χωραφιών.
- Χάρτες βιομηχανικής παραγωγής
Υπόμνημα χάρτη
Για να απεικονίζουμε ευκολότερα τις πληροφορίες στον χάρτη, χρησιμοποιούμε αντί για λέξεις σύμβολα και χρώματα, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο του τόπου που απεικονίζει ο χάρτης
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να διαβάσουμε έναν χάρτη πρέπει να έχει υπόμνημα, δηλαδή ένα πλαίσιο στο κάτω μέρος του χάρτη που μας εξηγεί τι σημαίνει το κάθε σύμβολο που βλέπουμε στον χάρτη ή όπως αλλιώς ονομάζονται τα «κλειδιά» του χάρτη.
Κατασκευάζουμε το υπόμνημα ενός χάρτη!
Ήρθε η ώρα για να παίξουμε και να εξασκηθούμε παράλληλα με τα σύμβολα ενός χάρτη, κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που παρατίθενται. Μόλις ανοίξετε τις εφαρμογές, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σύρετε τα σύμβολα στη σωστή θέση για να φτιάξετε το υπόμνημα του χάρτη.
> ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗ
> ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗ (2)
Κλίμακα χάρτη
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι σε έναν χάρτη οι αναπαραστάσεις του είναι όπως θα βλέπαμε τον κόσμο από ψηλά, αλλά σε μικρότερη κλίμακα (πιο μικρά). Παρουσιάζουν δηλαδή τις περιοχές σε σμίκρυνση.
Η κλίμακα μας πληροφορεί πόσο μικρότερη είναι μια περιοχή σε σχέση με την πραγματικότητα.
Η κλίμακα παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους πάνω στους χάρτες. Συνήθως τη συναντούμε με τις παρακάτω μορφές.
Τι σημαίνει αυτό;
Διαβάζεται ένα προς διακόσιες χιλιάδες και σημαίνει πως κάθε εκατοστό στο χάρτη ισοδυναμεί με 200.000 εκατοστά ή 2.000 μέτρα στην πραγματικότητα.
Μπορείτε να παίξετε και να εξασκηθείτε στη μέτρηση πραγματικών αποστάσεων μέσω της διαδραστικής εφαρμογής που προτείνεται παρακάτω:
> ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ
Τι περιλαμβάνει η εφαρμογή;
- Δίνεται ο χάρτης μιας περιοχής και προτείνονται ασκήσεις για τον υπολογισμό συγκεκριμένων διαδρομών.
- Προκειμένου να γίνουν οι ζητούμενοι υπολογισμοί, μπορούν να αξιοποιηθούν δύο εργαλεία και συγκεκριμένα ένας χάρακας και μια αριθμομηχανή.
Στη συνέχεια προτείνονται οι ακόλουθες δραστηριότητες που συνδυάζουν τη μάθηση και τη διασκέδαση στο σπίτι!
1) Ψάχνοντας τη Ρομποτεχνία!
Στη συνέχεια μπορούμε μέσω της εφαρμογής Google maps να εντοπίσουμε τη… Ρομποτεχνία!
Οδηγίες χρήσης της εφαρμογής:
- Ανοίξτε τους Χάρτες Google.
- Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, στην επιλογή της αναζήτησης (πάνω και αριστερά) πληκτρολογείτε τη λέξη “Κομοτηνή”.
- Στη συνέχεια κάνετε κλικ στην επιλογή “Οδηγίες”. Είναι η πρώτη επιλογή ακριβώς κάτω από το όνομα της πόλης.
- Τότε στο χώρο που αναγράφει “Επιλέξτε σημείο εκκίνησης” πληκτρολογείτε το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσετε. Στο παράδειγμά μας προσθέσαμε μία τυχαία διεύθυνση. Εσείς θα μπορούσατε να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση του σπιτιού σας.
- Στο κενό που υπάρχει ακριβώς από κάτω πληκτρολογείτε τον προορισμό σας, δηλαδή εκεί που θέλετε να πάτε. Στο παράδειγμά μας προσθέσαμε τη διεύθυνση της
Ρομποτεχνίας (Μ.Μ. Κωνσταντίου 8). - Επιλέξτε ένα από τα εξής:
- Οδήγηση:
- Συγκοινωνία:
- Πορεία:
- Ποδηλασία:
- Πτήση:
- Έπειτα εμφανίζεται η συντομότερη διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε από την αφετηρία στον προορισμό σας, καθώς και ο χρόνος που θα χρειαστείτε.
Κάνοντας κλικ στην επιλογή που βρίσκεται κάτω και αριστερά στον χάρτη μεταβαίνετε στην εφαρμογή Google earth, μέσω της οποίας μπορείτε να δείτε δορυφορικά την περιοχή.
Μπορείτε να πληκτρολογήσετε κι άλλες γνωστές σας διευθύνσεις και να δείτε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να πάτε από το ένα μέρος στο άλλο.
Δημιουργούμε το δικό μας χάρτη!
Αφού περιηγηθήκατε στην εφαρμογή Google maps, χρησιμοποιήστε ένα λευκό χαρτί και χρώματα για να… σχεδιάσετε και να χρωματίσετε δικό σας χάρτη με τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε από το σπίτι σας μέχρι τη Ρομποτεχνία ή όπου άλλου επιθυμείτε να πάτε!
Tip:
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε διάφορα σύμβολα, μην ξεχάσετε να σχεδιάστε ένα υπόμνημα στο κάτω μέρος του χάρτη, όπου θα εξηγείτε τι σημαίνει το κάθε σύμβολο.
2) Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού!
Ήρθε η ώρα να γίνουμε μικροί πειρατές και να ξεκινήσει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού! Η ιδιαιτερότητα όμως του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι ότι θα το παίξουμε με τη βοήθεια ενός χάρτη.
Οδηγίες:
- Το παιδί κρύβει ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι.
- Στη συνέχεια το παιδί ζωγραφίζει έναν απλό χάρτη με το μέρος από όπου ο γονέας θα ξεκινήσει και το σημείο, όπου θα βρει τον κρυμμένο θησαυρό αν ακολουθήσει σωστά το χάρτη.
- Μπορείτε να σημειώσετε με ένα “Ε” το σημείο εκκίνησης και με ένα “Τ” το σημείο τερματισμού.
- Είναι σημαντικό το παιδί να ζωγραφίσει στο χάρτη κάποια χαρακτηριστικά σημεία του σπιτιού που θα μπορέσει ο γονέας να αναγνωρίσει, ώστε να βρει τον δρόμο του (π.χ. μια ντουλάπα ή ένα τραπέζι).
- Αφού ολοκληρωθεί το παιχνίδι και ο γονέας εντοπίσει τον κρυμμένο θησαυρό, αλλάζουν οι ρόλοι!
Όπως έχουμε καταλάβει ο χάρτης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον άνθρωπο, καθώς μέσω αυτού προσανατολίζεται και λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο.
Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε τη διαδικασία. Θα χαρούμε πολύ να μας εκφράσετε τις δικές σας ιδέες και εντυπώσεις ❤️
Καλή σας διασκέδαση από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!
Πηγές: