()

Καλημέρα σε όλους τους μικρούς μας Ρομποτέχνες!

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την διατροφή! Θα μάθουμε ποιες τροφές είναι χρήσιμες, ποια είναι η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και ποιο είναι το ταξίδι που κάνουν οι τροφές στον οργανισμό μας.


Ας ξεκινήσουμε με κάποιες γενικές πληροφορίες!

Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ορθές διατροφικές συνήθειες ενισχύουν τη φυσική  κατάσταση και εξασφαλίζουν την υγεία από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Η παιδική ηλικία και αργότερα η εφηβεία είναι οι βασικοί σταθμοί ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού, και σε αυτές τις περιόδους η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες από το καθημερινό διαιτολόγιο, θα ενισχύσουν ή θα καταστείλουν αυτή την πορεία.



Παρακάτω θα βρεις την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής!

Είναι απαραίτητο να τρώμε από όλες τις κατηγορίες των τροφών!



Στην βάση της πυραμίδας βρίσκονται:

1. Ψωμί (αυξημένη θρεπτική αξία)
2. Ζυμαρικά (πλούσια σε υδατάνθρακες, ασβέστιο, σίδηρο κ.α)
3. Ρύζι (είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την διατροφή του, βοηθάει στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων του σώματός μας)
4. Δημητριακά (είναι ωφέλιμη και θρεπτική τροφή, περιέχει άμυλο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, σίδηρο και φυτικές ίνες)



Λίγο πιο ψηλά στην πυραμίδα βρίσκονται:

1. Φρούτα (είναι νόστιμα και μας δροσίζουν, θεωρούνται μεγάλος σύμμαχος στην διατήρηση ή απώλειας του σωματικού βάρους)
2. Λαχανικά (είναι πολύ ωφέλιμα γιατί περιέχουν βιταμίνες και άλατα που προστατεύουν την υγεία μας και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου)



Παραπάνω βρίσκονται:

1. Γάλα (είναι η πρώτη τροφή που παίρνει ο άνθρωπος όταν γεννηθεί, περιέχει θρεπτικές ουσίες που μας βοηθούν να μεγαλώσουμε, να κάνουμε γερά κόκαλα, δόντια και μας δίνουν ενέργεια)
2. Τυρί (περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, ουσίες που εξασφαλίζουν την διατήρηση της καλής υγείας των οστών μας)
3. Γιαούρτι (περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των οστών)



Πιο πάνω θα βρεις:

1. Ψάρια (περιέχουν πρωτεΐνες μεγάλης αξίας, βιταμίνη Α που είναι σημαντική για την καλή όραση και βιταμίνη D που είναι σημαντική για τα οστά και τα δόντια μας, ανάλογα με το είδος τους μπορεί να περιέχουν και λίγο λίπος)



Λίγο πριν το τέλος της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται τα:

1. Πουλερικά (παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και σίδηρο)



Αμέσως μετά βλέπουμε τα:

1. Γλυκά (συνήθως περιέχουν ζάχαρη, κακάο, αλεύρι, βούτυρο, γάλα ή κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη κάνει τα γλυκά ελκυστικά, προκαλεί όμως τερηδόνα και δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό παρά μόνο θερμίδες, η συχνή κατανάλωση τους είναι επιβαρυντική για την υγεία μας, για να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις και χωρίς να παχύνουμε συστήνεται να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες)
2. Αυγά (βοηθούν στην ανάπτυξη μας και στην προστασία του οργανισμού μας)



Στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας βρίσκεται το:

1. Κρέας (μας βοηθάει να μεγαλώσουμε και μας δίνει ενέργεια, περιέχει όμως “κακά” λιπαρά που δεν κάνουν καλό στην υγεία μας για αυτό τον λόγο η κατανάλωση τους πρέπει να είναι περιορισμένη)


chef

Δραστηριότητα 1η: Πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι και βοήθησε τον μάγειρα να ετοιμάσει ένα μεσημεριανό μενού! Μην ξεχάσεις να συμβουλευτείς την διατροφική πυραμίδα!
Δραστηριότητα 2η: Στο ίδιο χαρτί δημιούργησε δύο πινακάκια στο ένα γράψε τι συμβαίνει όταν τρώμε υγιεινά και στο άλλο τι συμβαίνει όταν δεν τρώμε υγιεινά.



Πάτησε
ΕΔΩ για να παρακολουθήσεις το ταξίδι της τροφής στον οργανισμό και να μάθεις ποιες τροφές είναι χρήσιμες για την υγεία μας.
Πάτησε ΕΔΩ για να μάθεις τι περιέχει ένα πιάτο υγιεινής διατροφής.
Πάτησε ΕΔΩ για να παρακολουθήσεις την ιστορία του Χάρη με τα… λαχανικά!

 

 



Καλή διασκέδαση σε όλους από την ομάδα της Ρομποτεχνίας!!!




Πηγές:

marigrigoraki.wixsite.com

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.