()

Στη σημερινή δραστηριότητα θα ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο του ουράνιου τόξου, θα γνωρίσουμε σημαντικές πληροφορίες γι’ αυτό και θα κατασκευάσουμε το δικό μας ουράνιο τόξο!



Πάμε να ξεκινήσουμε!

Έχουμε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές μετά την βροχή εμφανίζεται στον ουρανό ένα ουράνιο τόξο. Είναι ένα πολύχρωμο τόξο που μας προξενεί τον θαυμασμό και την περιέργεια, καθώς είναι από τα πιο όμορφα φαινόμενα της φύσης. Σίγουρα έχουμε την απορία για το πώς δημιουργείται! Πώς γίνεται να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά μας όλα αυτά τα υπέροχα και φανταχτερά χρώματα;

Πατώντας πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο, γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για το ουράνιο τόξο και για το πως δημιουργείται. 

=> ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ!

 

-Μπορούμε ακόμα να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα όλες τις πληροφορίες που είδαμε:

 

Επομένως, γνωρίσαμε ότι για να δημιουργηθεί ένα ουράνιο τόξο θα πρέπει να υπάρχει στον ουρανό σίγουρα ο ήλιος και υγρασία, δηλαδή πολύ μικρές σταγόνες νερού που δεν μπορούμε να τις δούμε με τα μάτια μας.

 

Πώς, όμως, εμφανίζονται όλα αυτά τα χρώματα στον ουρανό; Ήξερες ότι τα χρώματα που βλέπουμε παντού γύρω μας τα παίρνουμε από τον ήλιο; Το άσπρο φως του ήλιου έχει μέσα όλα τα χρώματα!

τοξο 2

 

Στο παρακάτω βίντεο της ΝΑΣΑ βλέπουμε μία αναπαράσταση των χρωμάτων που λαμβάνουμε από τον ήλιο:

 

 



Τέλεια! Τώρα που γνώρισες όλες αυτές τις πληροφορίες
πάμε να κατασκευάσουμε το δικό μας ουράνιο τόξο!

τοξο

Υλικά:

  • πολύχρωμα χαρτόνια (άσπρο, μοβ, μπλε γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο)
  • άσπρο χαρτί Α4
  • γαλάζιο – μπλε χρώμα (είτε σε ξυλομπογιά, είτε σε μαρκαδόρους, είτε σε τέμπερα, μπορεί να επιλέξει ο καθένας ότι του είναι πιο εύκολο στην χρήση)
  • ψαλίδι
  • κόλλα

 

Οδηγίες:

  • Παίρνουμε το γαλάζιο ή το μπλε χρώμα που διαθέτουμε και ξεκινάμε να χρωματίζουμε όλο το άσπρο χαρτί Α4, ώστε να δημιουργηθεί ένας ουρανός.
  • Ξεκινάμε να κόβουμε μία λεπτή λωρίδα από τα πολύχρωμα χαρτόνια μας. Κάθε λωρίδα είναι και ένα χρώμα του ουράνιου τόξου! Μοβ, μπλε, γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

*Αν δεν διαθέτεις χαρτόνια στο σπίτι σου δεν υπάρχει κανένα θέμα! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ακόμα άσπρη κόλλα χαρτί από την οποία θα κόψεις 7 λωρίδες. Στη συνέχεια, θα τις χρωματίσεις με τα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου.

  • Αφού ετοιμάσουμε τις χρωματιστές λωρίδες μας, κολλάμε μόνο τα δύο άκρα τους στις γωνίες του γαλάζιου/ μπλε χαρτιού που έχουμε χρωματίσει. Προσοχή: κόλλησε την μία άκρη σε μία γωνία που βρίσκεται στο κάτω μέρος του χαρτιού και την άλλη άκρη σε μία γωνία που βρίσκεται στο πάνω μέρος του!
  • Σχεδίασε στο λευκό χαρτόνι ένα σύννεφο και  στο κίτρινο έναν ήλιο και κόψε τα.
  • Τέλος, τοποθέτησε με την κόλλα το σύννεφο και τον ήλιο στις δύο άκρες, πάνω από τις λωρίδες.

 

Συγχαρητήρια μικρέ εξερευνητή!

 



Καλή διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!



Πηγές:

Nasa- Jewel Box Sun
Το ουράνιο τόξο, Picou picou, εκπαιδευτικό βίντεο
Το ουράνιο τόξο- Slide share
DIY- ουράνιο τόξο, Creative Moments

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.