Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!
Σήμερα θα μάθουμε για το έθιμο της λαγάνας και θα φτιάξουμε την δική μας χειροποίητη λαγάνα ώστε να απολαύσουμε την Καθαρά Δευτέρα!
Το έθιμο της λαγάνας
Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, αποτελεί κλασική επιλογή ανάμεσα στα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, με τη γεύση της να στιγματίζει τη μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλ .”Λαγάνες γίνονται”. Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”.
Ώρα για… μαγειρική: Χειροποίητη Λαγάνα
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μαγιά
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- λίγο σουσάμι
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
Μέθοδος εκτέλεσης
- Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.
- Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.
- Προσθέτουμε αλάτι, και αρχίζουμε το ζύμωμα. Εδώ θέλει λίγη μαστοριά: πρέπει να κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να παίρνουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπωλ. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
- Τέλος, ρίχνουμε στη ζύμη της λαγάνας το ελαιόλαδο και αφήνουμε το μπωλ για 25 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη. Έπειτα πλάθουμε τη λαγάνα στο σχήμα που θέλουμε.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε την λαγάνα. Τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι την επιφάνεια της λαγάνας και περιχύνουμε λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να δούμε τη λαγάνα να ροδοκοκκινίζει.
Η λαγάνα σας είναι έτοιμη!
Καλή διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!
Πηγές: