()

Καλημέρα μικροί Ρομποτέχνες!

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα των αποκριών! Τις ημέρες αυτές πολλές χώρες βρίσκονταν σε έντονη καρναβαλική διάθεση, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις που χαρακτηριζόταν από φαντασμαγορικές στολές, μάσκες και εντυπωσιακά χορευτικά.

Το πιο μεγαλοπρεπές και διάσημο καρναβάλι σε όλο τον κόσμο πραγματοποιείται στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη της Βενετίας. Το βενετσιάνικο καρναβάλι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εορτασμούς στην Ιταλία. Σημείο αναφοράς του αποτελούν οι χαρακτηριστικές βενετσιάνικες μάσκες που έχουν μακρά ιστορία και παράδοση.

Πάμε λοιπόν να περιηγηθούμε στην ιστορία αυτής της περίφημης μάσκας και αντλήσουμε έμπνευση για να δημιουργήσουμε στη συνέχεια… τις δικές μας βενετσιάνικες μάσκες!



Πότε εμφανίστηκε η βενετσιάνικη μάσκα;

Eμφανίστηκε κατά τον Μεσαίωνα, όταν οι άνθρωποι φοβούνταν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Κάπως έτσι η μάσκα μετατράπηκε σε σύμβολο ελευθερίας για όσους ήθελαν να ξεφύγουν από τους κανόνες της κανονικής τους ζωής. Από την άλλη η χρήση της ευνόησε και το αυτοσχέδιο θέατρο δρόμου, την περίφημη Commedia dell’ arte (η τέχνη της κωμωδίας).

Καθώς η χρήση της εξαπλώνονταν σε άτομα και ομάδες που τη φορούσαν για να αποφύγουν διάφορες καταστάσεις στη ζωή τους, οι τοπικές αρχές την απαγόρεψαν με νόμο και περιόρισαν τη χρήση της μόνο σε εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στα σπίτια και σε αποκριάτικες μεταμφιέσεις.

βενετσιάνικη μάσκα

Οι βενετσιάνικες μάσκες

Η κατασκευή μασκών ήταν το πιο σύνηθες επάγγελμα στην Βενετία…

Η κατασκευή χειροποίητων βενετσιάνικων μασκών, ήταν μια ιδιαίτερα διαδεδομένη δραστηριότητα και υπήρχαν χιλιάδες τέτοια καταστήματα. Η ζήτηση τους ήταν τόσο μεγάλη που οι απλές μαύρες μάσκες, που είχαν συνήθως πρακτική λειτουργία, άρχισαν να μετατρέπονται σε πιο περίτεχνες και να διακοσμούνται με πολλά και εντυπωσιακά στολίδια, όπως πολύτιμους λίθους και φτερά. Το 1776, ένας νέος νόμος απαγόρευε τις γυναίκες να πηγαίνουν στο θέατρο χωρίς μάσκα «Bauta» που κάλυπτε όλο το πρόσωπο.

μάσκες



Ποιες είναι οι πιο γνωστές βενετσιάνικες μάσκες;

Μερικές από τις πιο γνωστές βενετσιάνικες μάσκες είναι οι παρακάτω:

  • Bauta (Μπάουτα): Είναι μία μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Χαρακτηριστικό της είναι το έντονο πηγούνι και τα πολλά επίχρυσα μέρη. Η μάσκα έχει τετράγωνο σαγόνι με κλίση προς τα πάνω για να επιτρέπει στο χρήστη να μιλά, να τρώει και να πίνει χωρίς να χρειάζεται να τη βγάζει και να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.
bauta 1

Βauta

 

  • Colombina (Κολομπίνα): Είναι μισή μάσκα (καλύπτει μόνο τα μάτια). Συχνά έχει περίτεχνη διακόσμηση από χρυσό, ασήμι, κρύσταλλα και φτερά. Στο πρόσωπα κρατιέται με ένα μπαστούνι ή δεμένη με κορδέλα, όπως οι περισσότερες μάσκες.
colombiana

Colombina

 

  • Mediko della Peste (γιατρός της πανούκλας): Η μάσκα αυτή έχει ένα μακρύ ράμφος και είναι μία από τις πιο παράξενες και αναγνωρίσιμες βενετσιάνικες μάσκες. Η μάσκα έχει συνήθως λευκό χρώμα και αποτελείται από ένα κοίλο ράμφος. Γύρω από τα μάτια διακοσμείται με κρυστάλλους.
mediko della peste

Mediko della peste


Βέβαια υπάρχουν πολλές ακόμη μάσκες όπως οι: Arlecchino (Αρλεκίνος), Burattino (η μάσκα του Πινόκιο), μάσκα Volto (πρόσωπο χωρίς συναίσθημα), il Dottore (ο γιατρός), Pierrot (ο Πιερότος) κ.α.

volto

Μάσκα Volto (Πρόσωπο χωρίς συναίσθημα)

αρλεκίνου

Μάσκα Aρλεκίνου



Πως φτιάχνονται οι μάσκες;

Οι βενετσιάνικες μάσκες μπορεί να είναι κατασκευασμένες από:

  • Δέρμα
  • Πορσελάνη
  • Γυαλί
  • Πεπιεσμένο χαρτί

Σήμερα οι περισσότερες μάσκες κατασκευάζονται από γύψο και φύλλα χρυσού.

Σχετικά με τον στολισμό τους:

  • Είναι όλες ζωγραφισμένες στο χέρι
  • Διακοσμούνται με πολύτιμους λίθους και φτερά.

Ωστόσο αυτό τις καθιστά ακριβές, σε σύγκριση με τις διαδεδομένες μάσκες χαμηλής ποιότητας που βρίσκονται σε αφθονία στο εμπόριο. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην παρακμή αυτής της ιστορικής και διαδεδομένης δραστηριότητας που χαρακτηρίζει την πόλη της Βενετίας.

μάσκες 2

 


Και τώρα ήρθε η ώρα για να δημιουργήσουμε… τις δικές μας βενετσιάνικες μάσκες και να τις διακοσμήσουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε!



Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Λευκό χαρτόνι Α4
  • Μολύβι
  • Μαρκαδόροι ή ξυλομπογιές
  • Τέμπερες
  • Πινέλο ζωγραφικής
  • Ψαλίδι
  • Κόλλα atlacoll (ή όποια άλλη διαθέτετε)
  • Κόλλα Glitter
  • Ξυλάκια τσοπ για χειροτεχνίες
  • Διακοσμητικά υλικά: πούλιες, στρας, χάντρες, κορδέλες ,φτερά, αλουμινόχαρτο κ.α.


Οδηγίες:

1. Αρχικά εκτυπώστε το πατρόν της μάσκας σε χαρτόνι μεγέθους Α4, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Μόλις εκτυπώσετε το υλικό θα δείτε τρεις όμοιες μάσκες με διαφορετικό μέγεθος. Θα επιλέξετε αυτήν που ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο.

Διαφορετικά, μπορείτε να σχεδιάστε το περίγραμμα του ιδανικού σχήματος της μάσκας για εσάς.

1ο βήμα


2. Κόψτε την μάσκα, συμπεριλαμβανομένων και των οπών των ματιών.

2ο βήμα


3. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε μία δίχρωμη ή πολύχρωμη μάσκα, θα ήταν χρήσιμο να σχεδιάστε ελαφρά τις γραμμές στην μάσκα σας με ένα μολύβι.

3ο βήμα


4. Χρωματίστε τη μάσκα με ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, όπως επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να τη χρωματίσετε με τέμπερες με τη βοήθεια ενός πινέλου. 

4ο βήμα


5. Μόλις στεγνώσει το χρώμα, διακοσμήστε τη μάσκα με πούλιες, στρας, φτερά, σγουρές κορδέλες, κόλλα glitter και άλλα πολλά. Κάντε τη μάσκα σας τόσο υπέροχη όσο τη φαντάζεστε! Μπορείτε να εκτυπώσετε το πατρόν από τα
φτερά κάνοντας κλικ ΕΔΩ

5ο βήμα


6. Βρείτε μια μακριά λαβή για την μάσκα σας, όπως ένα ξύλινο τσοπ. Εάν θέλετε βάψτε τη λαβή ή τυλίξτε την με μια υφασμάτινη κορδέλα.

6ο βήμα


7. Κολλήστε τη λαβή στο πίσω μέρος της μάσκας. Μπορείτε να το κολλήσετε στη μέση ή στο πλάι.

7ο βήμα


8. Ολοκληρώστε την κατασκευή κολλώντας μερικά φτερά, σγουρές κορδέλες και άλλα υλικά για να τονίσετε τη λαβή ή τις πλευρές της μάσκας σας.

9ο βήμα

 

Η μάσκα σας είναι έτοιμη! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις δικές σας δημιουργίες!

 



Καλή σας διασκέδαση και πολλή αγάπη από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!




Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.