()

Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της  Ρομποτεχνίας!

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και σας προτείνουμε πως να περάσετε δημιουργικό χρόνο παιδιά και γονείς, μαζί, εξασκώντας τις μαγειρικές σας ικανότητες! Παρακάτω θα δείτε τρεις υπέροχες συνταγές ώστε να ξεκινήσετε δυναμικά και δημιουργικά την ημέρα σας.

Γιατί είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε παρέα με τα παιδιά

  • η μαγειρική είναι για τα παιδιά πρόκληση
  • τα βοηθάει να αποκτήσουν οικειότητα με την κουζίνα
  • μαθαίνει τα παιδιά να «εκτιμούν» τη φύση
  • τα βοηθάει να βελτιωθούν στο μέτρημα και στην ανάγνωση
  • κάνει καλό στο να συγκεντρώνονται
  • διδάσκει στα παιδιά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής
  • μαθαίνουν να επικοινωνούν με τους άλλους και προάγει τη συνεργασία
  • μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες ασφαλείας
  • τέλος, η μαγειρική παρέα με τα παιδιά, ενισχύει το αίσθημα της συμμετοχής, της αυτοπεποίθησης, της επιτυχίας, της κατάκτησης και της συνεισφοράς.

Ώρα για μαγειρική! 

Συνταγή 1η : σπιτικά pancakes

Υλικά

pancake

  1. μισό λίτρο γάλα ή και λίγο παραπάνω
  2. 2 αυγά
  3. 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  4. 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  5. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  6. μισό κ.γ. αλάτι
  7. 1 κ.σ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  • Αρχικά, παίρνουμε δύο μπολ. Το ένα θα το χρειαστούμε για το μείγμα μας και στο άλλο θα δημιουργήσουμε μαρέγκα. Στο ένα μπολ βάζετε μαζί το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και μόνο τους κρόκους των αυγών. Δηλαδή σπάτε τα αυγά και ξεχωρίζετε τον κρόκο από το ασπράδι.
  • Στο δεύτερο μπολ βάζετε μόνο τα ασπράδια και ύστερα την ζάχαρη ώστε, όπως είπαμε και παραπάνω, να δημιουργήσουμε μαρέγκα. Χτυπάμε με ένα μίξερ καλά τη ζάχαρη με τα ασπράδια ώσπου να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Αφού σφίξει η μαρέγκα θα την ρίξουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα μας και θα ανακατέψουμε με ένα σύρμα.
  • Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι μέχρι να χυλώσει, όχι όμως να σφίξει (όπως ο χυλός στις κρέπες). Σε ένα τηγάνι ρίχνετε λίγο βούτυρο για να το βουτυρώσετε και σε μέτρια φωτιά με μία κουτάλα ρίχνετε τον χυλό. Μόλις δείτε ο χυλός να σταθεροποιείται με μία σπάτουλα το γυρνάτε. Τα σπιτικά pancakes είναι έτοιμα να καταναλωθούν είτε με μέλι και κανέλα, είτε με πραλίνα, είτε αλμυρά και όποια άλλη επιλογή σας αρέσει!

Μαγειρική είναι η διαδικασία της προετοιμασίας τροφίμων με τη χρήση της θερμότητας. Οι τεχνικές μαγειρέματος και τα συστατικά ποικίλλουν ευρέως σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αντανακλά τις μοναδικές περιβαλλοντικές, οικονομικές, και πολιτιστικές παραδόσεις. Οι ίδιοι οι μάγειροι, επίσης, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα και την κατάρτιση τους. 


Συνταγή 2η: σπιτικά σφολιατάκια πίτσας

Υλικά

  1. 1 φύλλο σφολιάτα
  2. 8 φέτες κασέρι
  3. 8 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
  4. 3 – 4 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
  5. 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  6. λίγη σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
  7. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  8. ρίγανη

 

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε λίγη ρίγανη και απλώνουμε τις φέτες τυρί, ζαμπόν και μπέικον.
  • Προσθέτουμε μανιτάρια, πιπεριές και τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε φέτες και τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
  • Τέλος, ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς και τα πιτσάκια τόσο εύκολα είναι έτοιμα για φάγωμα!

Η μαγειρική μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω χημικών αντιδράσεων χωρίς την παρουσία της θερμότητας, όπως στο Ceviche, ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο όπου τα ψάρια ψήνονται από τα οξέα στο λεμόνι ή χυμό γλυκολέμονο. Το σούσι χρησιμοποιεί επίσης μια παρόμοια χημική αντίδραση μεταξύ των ψαριών και του όξινου περιεχόμενου του ρυζιού. 


Συνταγή 3η : σπιτική πραλίνα φουντουκιού με ταχίνι και μέλι

Υλικά

pralina fountoukiou

  1. 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  2. 200 ml γάλα καρύδας
  3. 90 γρ. μακεδονικό ταχίνι με κακάο
  4. 50 γρ. μέλι
  5. 100 γρ. φουντούκια ψημένα, ανάλατα
  6. 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε την κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας, προσέχοντας να μην καεί. Λίγο πριν βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά  και το ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα. Περιμένουμε 20-30 δευτερόλεπτα να ζεσταθεί η σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, λείο και σοκολατένιο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το μακεδονικό ταχίνι με κακάο και το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε τα φουντούκια στο μούλτι μαζί με 1 κ.σ.  ζάχαρη άχνη  και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολύ ψιλοτριμμένα αλλά όχι σε μορφή πάστας. Ανακατεύουμε τα φουντούκια στο μείγμα σοκολάτας και την ρίχνουμε σε ένα βάζο. Έτοιμη η πραλίνα σας να την αλείψετε στο ψωμί. Μπορείτε να την τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές βάζο και να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Η προετοιμασία τροφίμων με θερμότητα ή φωτιά είναι μια δραστηριότητα μοναδική για τον άνθρωπο, και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλευση του μαγειρέματος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη. Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι το μαγείρεμα στην φωτιά αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν 250.000 χρόνια περίπου.

 



Καλό μαγείρεμα και καλή όρεξη από τη Ρομποτεχνία με αγάπη!!!



 

Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.