Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!
“Πάντα πρώτη ανθίζω και την άνοιξη καλωσορίζω” – Τι είμαι;
Μα, φυσικά η αμυγδαλιά!
Η αμυγδαλιά είναι ο προάγγελος της εποχής άνοιξης, σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης από την γύμνια του χειμώνα.
Η αμυγδαλιά είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει το νέο έτος. Συνήθως ανθίζει τον Ιανουάριο. Όταν κάνει κρύο τον Ιανουάριο ανθίζουν στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι αμυγδαλιές δίνουν νέκταρ και γύρη, και οι μελισσούλες τις κυνηγούν πολύ. Ο λαός μας τις παρομοιάζει με νυφούλες στολισμένες, ενώ υπάρχουν διάφορες ιστορίες για τις αμυγδαλιές.
-
Μία από αυτές τις ιστορίες ανήκει στην μυθολογία.
Η ελληνική μυθολογία μας μιλά για μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Φυλλίς, και που ήταν θυγατέρα ενος Βασιλιά εδώ στη Θράκη. Αυτή ερωτεύτηκε τον γιο του Θησέα τον Δημοφώντα. Ο νέος αυτός βρέθηκε στα μέρη της καθώς επέστρεφε με το καράβι του από την Τροία και ο βασιλιάς του έδωσε ένα μέρος του βασιλείου του και τη θυγατέρα του για γυναίκα. Μετά από κάποιο καιρό ο Δημοφών νοστάλγησε την πατρίδα του την Αθήνα τόσο πολύ που ζήτησε να πάει εκεί για λίγο διάστημα. Η Φυλλίς συμφώνησε αφού της υποσχέθηκε ότι θα γύριζε πίσω σύντομα. Έτσι και απέπλευσε με το καράβι του. Η Φυλλίς περίμενε για χρόνια τον εκλεκτό της καρδιάς της να επιστρέψει, εγκαταλελλειμένη στον τόπο τελετής του γάμου της, πέθαινε από τον μαρασμό της. Οι θεοί, που ήξεραν την ιστορία της, από οίκτο, μεταμόρφωσαν την Φυλλίδα σε δέντρο, για να μπορεί να περιμένει περισσότερα χρόνια τον αγαπημένο της. Έτσι η ερωτευμένη κοπέλα δεν πέθανε αλλά έγινε το δέντρο που έμελλε να γίνει το σύμβολο της ελπίδας: η Αμυγδαλιά. Όταν ο περιπλανώμενος, γεμάτος τύψεις, Δημοφών επέστρεψε, βρήκε την Φυλλίδα σαν ένα γυμνό δέντρο χωρίς φύλλα και άνθη. Απελπισμένος αγκάλιασε τον κορμό της και ξαφνικά πλημμύρισε λουλούδια στη μέση του χειμώνα, δείχνοντας ότι η αγάπη νικά τον θάνατο.
Η αμυγδαλιά είναι δένδρο φυλλοβόλο με ύψος 4 εώς 12 μέτρα. Φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές από τα αρχαία χρόνια γι’ αυτό και είναι δύσκολος ο καθορισμός του τόπου προέλευσής της. Η μη εξημερωμένη αμυγδαλιά εμφανίζεται σε ανασκαφές στην Ελλάδα από το 8.οοο π. Χ. εώς το 3.000 π. Χ. που γίνεται η εξημέρωσή της.
-
Η αμυγδαλιά και τα έθιμα.
Στην Ύδρα κάθε χρόνο τον μήνα Φεβρουάριο έχουν την γιορτή της Αμυγδαλιάς ή αλλιώς την αναβίωση της αρχαιοελληνικής γιορτής των «Ανθεστηρίων» (ετήσια εορτή αναγέννησης της φύσης προς τιμή του Θεού Διονύσου). Πιο συγκεκριμένα, η γιορτή που «τιμάται» η αμυγδαλιά έχει σαν θέμα τον ερχομό της Άνοιξης. Την ημέρα της γιορτής διεξάγεται γλέντι και κατά τη διάρκειά του μια γυναίκα μασκαρεμένη σαν άντρας και ένας άντρας φορώντας νυφικό πέπλο από τούλι, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες, συγκεντρώνονται κάτω από μια ανθισμένη αμυγδαλιά και το γλέντι συνεχίζεται.
Όταν πέθανε ο Αιγύπιος βασιλιάς Τουταγχαμών γύρω στο 1325 π. Χ. τα αμύγδαλα ήταν μία από τις τροφές που τοποθετήθηκαν στον περίφημο τάφο του για να τον τρέφουν στην μετα θάνατον ζωή του. Από την Ελλάδα μεταδόθηκε στην Ιταλία κατά τον 2ο π. Χ. αιώνα η δε λατινική ονομασία του αμυγδάλου ήταν nux Graecum (= ελληνικό καρύδι).
-
Ώρα για κατασκευούλα ➣ Ανθισμένη αμυγδαλιά !
Υλικά
- ένα κομμάτι ξύλου 40×30 ή θαλασσί χαρτόνι
- ψαλίδι
- υγρή κόλλα
- ψεύτικο χιόνι
- σύρματα πίπας σε άσπρο και καφέ χρώμα
- τέμπερα σε θαλασσί και άσπρο για το ξύλο
Τρόπος κατασκευής
- Εάν χρησιμοποιήσουμε ξύλο βάφουμε με θαλασσί τον ουρανό και άσπρο το χιονισμένο έδαφος.
- Σχηματίζουμε τον κορμό του δέντρου κολλώντας τα καφέ σύρματα πίπας το ένα δίπλα στο άλλο. Προσέχουμε να τα κολλάμε εναλλάξ, τοποθετώντας τα κύματα στα κενά του προηγούμενου και δεν κολλάμε τα πάνω τελειώματα.
- Στερεώνουμε, στρίβοντας τα σύρματα, στα πάνω τελειώματα του δέντρου τα κλαδιά. Για τα παρακλάδια κόβουμε τα σύρματα στη μέση και τα στερεώνουμε πάνω στα κεντρικά κλαδιά.
- Σχηματίζουμε τα λουλούδια με τα λευκά σύρματα πίπας και τα στρίβουμε προς τα μέσα ώστε να δημιουργήσουμε τα πέταλα. Ύστερα τα κολλάμε στα κλαδιά.
- Τέλος, τοποθετούμε κόλλα και ρίχνουμε το χιόνι.
Η ανθισμένη αμυγδαλιά σας είναι έτοιμη!
Καλή δημιουργία και διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία με αγάπη!!!
Πηγές:
- Εγκυκλοπαίδεια Παράθυρο στην Εκπαίδευση του παιδιού, τόμος 2, τεύχη Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
- wiki-αμυγδαλιά
- peiraiasnews
- gnoristetinellada.gr
- paidika-paramythia