()

Καλημέρα μικροί Ρομποτέχνες!

Αν ρίξουμε μία ματιά στον χώρο που μας περιβάλλει, από τους τοίχους που πλαισιώνουν το δωμάτιό μας μέχρι και τα έπιπλα, παρατηρούμε ότι ο τρόπος που κατασκευάστηκαν δεν ήταν τυχαίος. Κατασκευάστηκαν με βασική αρχή την εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, προηγήθηκε το στάδιο του σχεδιασμού του χώρου και των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτόν (π.χ. των επίπλων). Οι ενέργειες αυτές αφορούν και απασχολούν τον κλάδο της… Αρχιτεκτονικής.


Τι είναι η Αρχιτεκτονική;

Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη και η επιστήμη που ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση κατασκευών που αφορούν την οίκηση και τη δόμηση του χώρου, όπως κτιρίων, γεφυρών και πόλεων, δίνοντας έμφαση σε ορισμένες ανάγκες. Κάποιες από αυτές είναι η εργονομία, η αισθητική, η εποχή και οι ιδιαιτερότητες του εντολέα. Οι σύγχρονοι καταλλήλως καταρτισμένοι επιστήμονες αυτού του κλάδου ονομάζονται…
αρχιτέκτονες μηχανικοί.

αρχιτεκτονική

Η Αρχιτεκτονική υπάρχει για τα καλά στη ζωή του ανθρώπου από τη βρεφική του ηλικία. Από τα σπίτια και τα κάστρα που κατασκευάζει με τα τουβλάκια έως τις πόλεις και τις γέφυρες που αποτυπώνει στις ζωγραφιές του. Ακόμη και στο σχολείο συναντάμε την  αρχιτεκτονική σε διάφορα μαθήματα, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιούνται οι αρχιτεκτονικοί όροι. Ο τρόπος προσέγγισης είναι πιο απλός και συμβατός με το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η αρχιτεκτονική στα παιδιά;

Η αρχιτεκτονική έχει πολλαπλά οφέλη στη μάθηση των παιδιών. Κάποια από αυτά είναι:

  • Η ανάπτυξη μιας πολύπλευρης και συνδυαστικής σκέψης
  • Η παρατήρηση και η εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους από νέα οπτική πλευρά
  • Η καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης
  • Η προσέγγιση του περιβάλλοντος, αστικού και φυσικού, μέσα από την τέχνη
  • Η αναπαράσταση του χώρου μέσα από τον χειρισμό απλών τεχνικών μέσων
  • Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους μέσα από τις πρωτότυπες δημιουργίες τους.
  • Η κατανόηση της σημασίας της τέχνης στην επικοινωνία ιδεών, αξιών και αντιλήψεων ανάμεσα στους πολιτισμούς.

παιδιά και αρχιτεκτονική

 


Όπως όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά λατρεύουν τις κατασκευές, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Οπότε τι καλύτερο από το να συνδυαστεί η ενασχόληση της κατασκευής με μαθησιακούς στόχους οδηγώντας σε πρωτότυπες δημιουργίες.

Στην δραστηριότητα που ακολουθεί θα γίνουμε… μικροί αρχιτέκτονες! Θα σχεδιάσουμε και θα δημιουργήσουμε… τρισδιάστατα έπιπλα σε εσωτερικό χώρο με μία απλή τεχνική και με υλικά που διαθέτουμε όλοι στο σπίτι μας!

Ας ξεκινήσουμε!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • 1 λευκό χαρτί ή χαρτόνι Α4
  • 1 ψαλίδι
  • 1 χάρακα
  • 1 μολύβι
  • Μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές

υλικά

Οδηγίες:

1) Διπλώνουμε το χαρτί στη μέση, ενώνοντας τις απέναντι γωνίες.
1ο βήμα

2) Στο εξωτερικό μέρος του διπλωμένου χαρτιού, ξεκινώντας από την πλευρά που τσακίσαμε το χαρτί, σχεδιάζουμε με τη βοήθεια του χάρακα ένα η περισσότερα ορθογώνια. Στο παράδειγμα μας το ένα ορθογώνιο έχει ύψος 3,5 εκατοστά και το άλλο 3 εκατοστά.


Tip: Το ύψος των γραμμών που σχεδιάζουμε καθορίζει και το μέγεθος του επίπλου. Θα σας συμβουλεύαμε τουλάχιστον στην αρχή το ύψος των γραμμών να μην είναι πολύ μεγάλο. Να κυμαίνεται γύρω στα 3 με 4 εκατοστά.

2ο βήμα

3) Για κάθε ορθογώνιο κόβουμε μόνο τις κάθετες πλευρές (σχεδιάστηκαν με συμπαγείς γραμμές). ΔΕΝ κόβουμε τις οριζόντιες πλευρές (σχεδιάστηκαν με διακεκομμένες γραμμές).
3ο βήμα

4) Στη συνέχεια, διπλώνουμε τη λωρίδα που δημιουργήθηκε.
4ο βήμα

5) Έπειτα, τοποθετούμε τη λωρίδα μέσα στο χαρτί και φροντίζουμε να ισιώσουμε καλά τις τσακίσεις που δημιουργήθηκαν.
5ο βήμα

6) Ανοίγουμε το χαρτί και αναδύονται τα έπιπλα.
6ο βήμα

7) Στη συνέχεια με ένα μολύβι ή με μία μαύρη ξυλομπογιά σχεδιάζουμε τα έπιπλα και “ζωντανεύει” ο χώρος, ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας.
7ο βήμα

8) Στο τέλος χρωματίζουμε τα έπιπλά με μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές, όπως επιθυμούμε.
8ο βήμα

 

 

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια σχέδια για να αντλήσετε έμπνευση!

 

1ο δείγμα2ο δείγμα3ο δείγμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέσα από μία απλή αλλά συνάμα εντυπωσιακή τεχνική έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε όσες τρισδιάστατες κατασκευές επιθυμείτε! Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε τη διαδικασία! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις δικές σας δημιουργίες!

 



Καλή σας διασκέδαση από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!



 

Πηγές:

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.