()

Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!!!

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τι καλύτερο από λαϊκές ιστορίες και αφηγήματα, μύθους και παραμύθια ώστε να κρατάμε ζεστή την φαντασία μας εκτός από το σώμα μας. Έχετε ακούσει ποτέ τις φράσεις: «έχουμε αλκυονίδες μέρες» ή «βρισκόμαστε στις αλκυονίδες μέρες»; Γνωρίζετε ποιες είναι οι αλκυονίδες μέρες ή έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι εννοούν οι μεγάλοι λέγοντας αυτή τη φράση;

Παρακάτω θα μάθουμε ποιες είναι οι αλκυονίδες μέρες, πότε εμφανίζονται και έναν μύθο από την αρχαιότητα που εξηγεί την προέλευση της ονομασίας τους:

Στα αρχαία χρόνια, σύμφωνα πάντα με την μυθολογία, υπήρχε η Αλκυόνη, μια όμορφη κοπέλα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Βασιλιά Κύηκα της Τραχίνας. Πατήστε επάνω στον σύνδεσμο ώστε να διαβάσετε ολόκληρο τον μύθο: Ο μύθος της Αλκυόνης.


 

Αφού, λοιπόν, μάθαμε την προέλευση της ονομασίας των αλκυονίδων ημερών ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο αυτό που συμβαίνει στην καρδιά του χειμώνα:

Το φαινόμενο «Αλκυονίδες μέρες» :

Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα οι ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.


 

Επιπλέον, ας μάθουμε πληροφορίες για το όμορφο πτηνό την Αλκυόνη:

 

Το πτηνό Αλκυόνη:

Αλκυόνη_1

Η Αλκυόνη είναι θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό, το κοινώς λεγόμενο ψαροπούλι ή θαλασσοπούλι ή και ακόμα μπιρμπίλι της θάλασσας.

Ανήκει στην οικογένεια των Αλκυονιδών. Φθάνει τα 18 εκατοστά σε μήκος. Το σώμα της είναι ασυνήθιστα μικρό και φέρει κοντά και λεπτά πόδια. Το κεφάλι της είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με το σώμα, με ισχυρό ράμφος που είναι οξύ στην άκρη. Αντίθετα προς το κακόσχημο μέγεθός της το φτέρωμά της παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων που σπάνια συναντάται σε άλλα πτηνά.

Η Αλκυόνη κατοικεί σε πυκνόφυτες όχθες ποταμών, λιμνών, ιχθυοτροφείων, καθώς και σε βραχώδεις ή θαμνώδεις ακτές των θαλασσών. Χαρακτηρίζεται άγριο και δύσπιστο πτηνό. Στην Ελλάδα φθάνει περίπου περί τα τέλη του καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου και αναχωρεί περί τα τέλη Μαρτίου. Έχει σχετικά κοντά φτερά και πετά σε ευθεία, χαμηλά και σε μικρές αποστάσεις.

 

Εικόνες:

Αλκυόνη_2Αλκυόνη_3

 

Τέλος, μπορείτε να συζητήσετε για τον μύθο, τι σας άρεσε σε αυτόν, τι σας στεναχώρησε και να προτείνετε στα παιδιά σας να προσπαθήσουν με την βοήθειά σας να φτιάξουν ένα διαφορετικό τέλος. Πώς δηλαδή φαντάζονται ή θα ήθελαν να είναι το τέλος των ηρώων. Παράλληλα μπορείτε να καταγράφετε τις ιδέες ώστε να το συντάξετε στο τέλος. Επίσης, μπορείτε να ψάξετε μαζί στο διαδίκτυο για άλλους μύθους που υπάρχουν για τις αλκυονίδες μέρες, να τους συγκρίνετε μεταξύ τους και να αποφασίσετε ποιος σας αρέσει περισσότερο.

 



Καλή ανάγνωση από την Ρομποτεχνία !



 

Πηγές:

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.