()

Ο αυτοσχεδιασμός είναι μια τεχνική και μια τέχνη συγχρόνως! Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα και να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος με τον οποίο έχει γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό είναι στην κωμωδία μέσω του stand-up comedy.

Όμως ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο και στη δημιουργική απασχόληση, καθώς μπορεί να διασκεδάσει τα παιδιά και συγχρόνως να καλλιεργήσει τη φαντασία και τον λόγο τους (είτε προφορικό είτε γραπτό).

Παρακάτω θα βρείτε παιχνίδια αυτοσχεδιασμού τα οποία έχουν προσαρμοστεί στις ηλικιακές ανάγκες του δημοτικού και θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!


1ο παιχνίδι

Τίτλος: 10 πράγματα
Αριθμός παικτών: 2 και πάνω

Υλικά:

  • χαρτί
  • μολύβι
  • σβήστρα
  • ξύστρα
  • μπογιές (ιδανικά ξυλομπογιές)

Ξεκινάει ο πρώτος παίκτης και ζητάει από τους υπόλοιπους να γράψουν “10 πράγματα που μπορείς να βρεις…” για παράδειγμα “…μέσα σε μια σχολική τσάντα“.
Γράφουν όλοι μια λίστα με τα δέκα ζητούμενα.
Στη συνέχεια σε ένα λευκό χαρτί ζωγραφίζει ο καθένας όσα βρήκε μόνο αυτός και είναι στη λίστα του.
Αφού ζωγραφίσουν όλοι όσα πρέπει από τη λίστα τους, ξεκινάει ο καθένας να φτιάξει μια ιστορία κοιτώντας τις εικόνες που ζωγράφισε. Την ιστορία αυτή μπορεί, αν θέλει να τη γράψει ή αν θέλει να την πει προφορικά, όταν έρθει η σειρά του.
Ξεκινά να αφηγείται ο μικρότερος σε ηλικία και συνεχίζουμε στο επόμενο με τη φορά του ρολογιού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος, που παίζει πριν από εμάς, πει παρόμοια ιστορία με αυτήν που έχουμε ετοιμάσει, πρέπει γρήγορα να ετοιμάσουμε να πούμε μια διαφορετική!!!

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα γελάσετε με αυτό το παιχνίδι αυτοσχεδιασμού!


2ο παιχνίδι

Τίτλος: είμαι ένα δέντρο
Αριθμός παικτών: 4 και πάνω

Υλικά:

  • χαρτί
  • μολύβι
  • σβήστρα
  • ξύστρα
  • μπογιές (ιδανικά ξυλομπογιές)

Ξεκινάει ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης και λέει π.χ. “Είμαι ένα δέντρο” .
Στη συνέχεια σηκώνουν το χέρι όσοι έχουν να πουν ότι είναι κάτι σχετικό με το δέντρο π.χ. “είμαι οι ρίζες του δέντρου“, είμαι ένα κλαδί από το δέντρο“, είμαι μια κούνια που κρέμεται από το δέντρο” κλπ.
Ο πρώτος παίκτης διαλέγει να μιλήσουν τρεις από αυτούς που σήκωσαν το χέρι τους.
Αφού ο καθένας από τους τρεις πει τι είναι, ο πρώτος παίκτης διαλέγει μια από τις τρεις απαντήσεις π.χ. “διαλέγω τον δεύτερο“.
Τότε ο παίκτης εκείνος ξεκινάει τον επόμενο γύρο λέγοντας “είμαι ένα κλαδί από το δέντρο“.
Σηκώνουν το χέρι όσοι έχουν να που ότι είναι κάτι σχετικό με το κλαδί του δέντρου π.χ. “είμαι ο σκίουρος στο κλαδί“, “είμαι τα φύλλα του κλαδιού“, “είμαι οι σταγόνες της βροχής που πέφτουν στο κλαδί” κλπ.
Και συνεχίζουμε όπως στον πρώτο γύρο…διαλέγει αυτός που “είναι το κλαδί του δέντρου” τρεις από αυτούς που σηκώνουν χέρι και πάει λέγοντας…

Παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία σε ένα χαρτί λευκό ζωγραφίζετε την αρχική εικόνα του παίκτη π.χ. ένα δέντρο, μετά θα προσθέσετε αυτό που διάλεξε ο παίκτης του πρώτου γύρου π.χ. το κλαδί, μετά αυτό που διάλεξε ο παίκτης του δεύτερου γύρου π.χ. τον σκίουρο και πάει λέγοντας…

Στο τέλος θα έχετε και μια ζωγραφιά γεμάτη με τη φαντασία όλων των παικτών!

Είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να σκεφτεί κανείς και το σίγουρο είναι ότι θα διασκεδάσετε και θα γελάσετε πολύ!

Εννοείται ότι μπορείτε να μην ξεκινήσετε από “δέντρο” αλλά από οτιδήποτε π.χ. “είμαι ένα δωμάτιο”, “είμαι ένα παντελόνι” κ.λπ.


3ο παιχνίδι

Τίτλος: δυο ιστορίες
Αριθμός παικτών: 2 και πάνω

Υλικά:

  • χαρτί
  • μολύβι
  • σβήστρα
  • ξύστρα
  • μπογιές (ιδανικά ξυλομπογιές)

Ξεκινάει ο μικρότερος ηλικιακά παίκτης και λέει μια πρόταση με την οποία θα ξεκινήσουν όλοι να γράφουν μια ιστορία. Την πρόταση αυτή τη γράφουν σε ένα χαρτί στο κέντρο του τραπεζιού, ώστε να τη βλέπουν όλοι π.χ. “Το τέλος εκείνης της εκδρομής δε θα μπορούσε κανείς να το φανταστεί.
Από κάτω ο κάθε παίκτης με τη σειρά του γράφει μια λέξη που του έρχεται στο μυαλό π.χ. φαγητό, κούνια, αυτοκίνητο…κ.λπ.
Αφού γράψουν όλοι τη λέξη τους κάτω από τη φράση, ξεκινούν σε ένα χαρτί μπροστά τους (χωρίς να βλέπει ο ένας από τον άλλο) να γράψουν μια ιστορία ξεκινώντας με τη φράση που είναι στο κέντρο και χρησιμοποιώντας όλες τις λέξεις που έγραψαν οι παίκτες από κάτω.

Είναι ένα απλό παιχνίδι αλλά έχει τεράστιο ενδιαφέρον και φέρνει μεγάλες εκπλήξεις για το πώς καταφέρνει κάθε παίκτης να συνδυάσει όλα αυτά τα στοιχεία του χαρτιού στο κέντρο του τραπεζιού!
Συγκρίνετε τις ιστορίες και απολαύστε ελεύθερα!

 

Καλή σας διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.