()

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του… το παιχνίδι»

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - παραδοσιακά παιχνίδια

Τι είναι τα παραδοσιακά παιχνίδια;
Τα παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι.

Πώς μάθαμε σήμερα τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι;
Τα παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. (Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Η γιαγιά σου έδειξε στην μαμά σου ένα παιχνίδι που συνήθιζε να παίζει όταν ήταν μικρή, το οποίο τώρα η μαμά σου δείχνει σε εσένα).


Άλλωστε, το παιχνίδι είναι το πρώτο επάγγελμα του παιδιού, όπως και η ζωή είναι ένα παιχνίδι.


Κάθε παραδοσιακό παιχνίδι εκφράζει την εποχή και την κοινωνία που το δημιούργησε (κοινωνικές σχέσεις, οικονομική κατάσταση, πολιτιστικές αξίες, τεχνολογία, αντιλήψεις για την πολιτική, τον πολιτισμό, το φύλο, τις σχέσεις με τους άλλους λαούς).

Από τα αρχαία χρόνια το παιχνίδι ήταν τρόπος ζωής, τρόπος εκμάθησης. Αρχαίοι Έλληνες όπως ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης τόνιζαν ότι η διδασκαλία πρέπει να γίνεται με παιχνίδια, μουσική και χορό. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» όπως έλεγαν. Ο άνθρωπος ξεκινάει το παιχνίδι από την βρεφική ηλικία και δεν σταματάει σχεδόν ποτέ.


Στην σημερινή “Ρομπο-δραστηριότητα” μας θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε 5 παραδοσιακά παιχνίδια, τα οποία μπορείτε να παίξετε και στο σπίτι σας με την οικογένεια σας.



Ας ξεκινήσουμε!

 

Παιχνίδι #1: Πατώ – Κουτσό

Αριθμός παικτών: ένα ή και περισσότερα άτομα
Τα παιδιά σχηματίζουνε με κιμωλία (που ξεβάφει) το παρακάτω σχέδιο στο έδαφος:

Κουτσό παραδοσιακό παιχνίδι

Οδηγίες:
Οι παίκτες ορίζουν ένα σημάδι και κάθε ένας με την σειρά του ρίχνει ένα αντικείμενο. Όποιου αντικείμενο πάει πιο μακριά, εκείνος θα παίξει πρώτος. Ύστερα αρχίζει το παιχνίδι και όποιος παίκτης παίξει πρώτος, πετάει την πέτρα του στο πρώτο τετράγωνο, από μια απόσταση ως 3 βήματα περίπου. Αν τυχόν η πέτρα πέσει είτε έξω από το τετράγωνο είτε πάνω στη γραμμή, τότε ο παίκτης χάνει τη σειρά του και πρέπει να περιμένει να παίξουν όλοι οι άλλοι για να ξαναρίξει. Αν πέσει μέσα στο τετράγωνο με το νούμερο 1, τότε πηδάει κι αυτός μέσα, πατώντας μόνο στο δεξί πόδι και μ’ το άλλο πόδι σπρώχνει την πέτρα στο επόμενο τετράγωνο. Όταν φτάσει στο νούμερο 3, τότε κάνει το λεγόμενο γεφυράκι, δηλ. σπρώχνει την πέτρα πάνω στη γραμμή, που είναι ανάμεσα στα 2 τετράγωνα (νούμερο 3 και 4) και πατάει με τα 2 πόδια. Κατόπιν στηρίζεται πάλι στο δεξί πόδι και σπρώχνει την πέτρα στο  τετράγωνο με το νούμερο 5 κι από εκεί στην κεντρική γραμμή (ανάμεσα στα τετράγωνο με νούμερο 6 και 7), οπότε κάνει πάλι το γεφυράκι,  τότε έχει το δικαίωμα να σπρώξει την πέτρα με το κουτσό στο τελευταίο τετράγωνο με το νούμερο 8, είτε να σκύψει και να την πιάσει με το χέρι και να την πετάξει. Συνεχίζει ύστερα το κουτσό και γυρίζει πίσω βγάζοντας την πέτρα έξω.
Εναλλαγή: Ο παίκτης πηδά με κλειστά μάτια, με ένα ή δύο πόδια, ανάλογα με το τετράγωνο στο οποίο πρέπει να πατήσει. Τελειώνοντας κάθε προσπάθεια ρωτά: Πατώ;
Εάν η απάντηση είναι θετική ,δηλαδή αν πατά διαχωριστικές γραμμές χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι. Αν είναι αρνητική, συνεχίζει έως ότου χάσει. Για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια σημειώνεται υπέρ του παίχτη ένας πόντος.

Παιχνίδι #2: Οι μπίλιες (γκαζάκια ή γκαζές)

Αριθμός παικτών: σε αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε την βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά ή του/της αδερφού/αδερφή σας
Εξοπλισμός: Μπίλιες

Μπίλιες παραδοσιακό παιχνίδι

Οδηγίες:
Βάζετε στο πάτωμα όλες τις μπίλιες σε σειρά ή όπως αλλιώς θέλετε. Επιλέγετε ποια θα είναι η καλή μπίλια, η οποία λέγεται μάνα. Ο κάθε παίκτης προσπαθεί με την “μάνα” του να βγάλει έξω από την σειρά ή από τον χώρο που έχετε οριοθετήσει όσο δυνατόν περισσότερες μπίλιες. Ο νικητής παίρνει μία μπίλια από κάθε παίκτη.

Παιχνίδι #3: Κορόιδο

Αριθμός παικτών: τουλάχιστον τρεις παίκτες (και εδώ θα χρειαστείς την βοήθεια της οικογένειας σου).
Εξοπλισμός: 1 μπάλα

Κορόιδο παραδοσιακό παιχνίδι

Οδηγίες:
Οι παίκτες τα “βγάζουν” και ένας παίκτης γίνεται το “κορόιδο”. Ο παίκτης που κάνει το κορόιδο έχει σκοπό να πάρει την μπάλα. Οι υπόλοιποι παίκτες παίρνουν θέση τριγύρω του και ένας από τους δύο κρατάει μία μπάλα στα χέρια του, την οποία πετά στον άλλον παίκτη, λέγοντας “κορόιδο”. Αν ο παίκτης που κάνει το κορόιδο πιάσει την μπάλα που πέταξε ένας από τους άλλους παίκτες, παίρνει την θέση του και πλέον αυτός γίνεται το “κορόιδο” . Επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία.

Παιχνίδι #4: Βασιλιάς

Αριθμός παικτών: τουλάχιστον δύο με τρεις παίκτες (και εδώ θα χρειαστείς την βοήθεια της οικογένειας σου).
Εξοπλισμός: δεν χρειάζεται

Βασιλιάς παραδοσιακό παιχνίδι

Οδηγίες:
Ένας παίκτης κάθεται κάπου ψηλά και κάνει το βασιλιά. Οι υπόλοιπο κάνουν μία ομάδα μπροστά του και ρωτούν:
-Βασιλιά, βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά, τι δουλειά;
-Τεμπελιά! Απαντά ο βασιλιάς.
Κατόπιν οι παίκτες συνεννοούνται μεταξύ τους κρυφά από το βασιλιά και παριστάνουν όλα χωρίς να μιλούν, ότι κάνουν μία δουλειά (παντομίμα) π.χ. ότι θερίζουν, ότι πατούν τα σταφύλια, ότι ζυμώνουν, ότι μαγειρεύουν…. Ταυτόχρονα ρωτούν πάλι:
-Βασιλιά, βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά, τι δουλειά;
Ο βασιλιάς πρέπει να μαντέψει τι δουλειά κάνουν οι παίκτες.
 Αν δεν το μαντέψει, οι παίκτες φωνάζουν “όχι!” και συνεχίζουν μέχρι να το βρει. Όταν τελικά ο βασιλιάς μαντέψει, τι δουλειά κάνουν, τότε οι παίκτες φωνάζουν “ναι” και σκορπίζουν τρέχοντας. Ο βασιλιάς τότε πρέπει να πιάσει ένα παίκτη κυνηγώντας το, για να τα φυλάξει βασιλιάς.

Παιχνίδι #5: Μπιζζζζζ

Αριθμός παικτών: τουλάχιστον τρεις παίκτες (και εδώ θα χρειαστείς την βοήθεια της οικογένειας σου).
Εξοπλισμός: δεν χρειάζεται

μπιζ παραδοσιακό παιχνίδι

Οδηγίες:
Μαζεύονται όλοι οι παίκτες και αποφασίζουν ποιος θα “φυλάει“. Αυτός λοιπόν κάθεται σε έναν σκαμνί ή στέκει σκυφτός και βάζει το δεξί του χέρι κάτω από την αριστερή του μασχάλη, κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα επάνω, ενώ με το αριστερό του χέρι κρατάει κλειστά τα μάτια του.

Οι άλλοι παίκτες στέκονται προς τα αριστερά του και ένας από τους άλλους παίκτες τον πλησιάζει, του χτυπάει την ανοιχτή παλάμη και ύστερα απομακρύνεται μαζί με τους άλλους. Όλοι χοροπηδούν γύρω του και στρυφογυρίζουν το δάχτυλο τους φωνάζοντας “Μπιζζζζζ“, όπως κάνει η μέλισσα. Αυτός που “φυλάει” πρέπει να μαντέψει ποιος τον χτύπησε. Αν τον ανακαλύψει, τότε αυτός παίρνει τη θέση του αλλιώς το παιχνίδι συνεχίζεται κατά τον ίδιο τρόπο.

 


Καλή διασκέδαση από την Ρομποτεχνία!


Πηγές:
(στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε και άλλες ιδέες για παραδοσιακά παιχνίδια)

users.sch.gr
laikiparadosi.webnode.gr

 

 

 

 

 

 

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.