()

Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τη ζωγραφική αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα ζωγραφίσουμε χρησιμοποιώντας μακαρόνια και όσπρια.


Αρχικά, θα μάθουμε τι είναι η ζωγραφική και ποιά τα οφέλη της:

Η
ζωγραφική ανήκει στις καλές τέχνες και είναι η τέχνη της παραγωγής ή αναπαράστασης μίας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας, μέσω προσωπικής εργασίας, με την βοήθεια φυσικών ή ηλεκτρονικών μέσων.

Για να ζωγραφίσει κάποιος χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας σχημάτων και χρωμάτων, όπως το πινέλο, η γραφίδα, το μολύβι, το κάρβουνο κλπ. Ζωγραφίζει πάνω σε υλικά που θέλει να περιέχουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως χαρτί, ύφασμα  κλπ. Επίσης κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις περιφερειακές του μονάδες (μονάδες εισόδου/εξόδου) όπως το ποντίκι και η πινακίδα σχεδίασης (drawing pad) για ηλεκτρονική ζωγραφική.

Τα παλαιότερα γνωστά έργα ζωγραφικής ανακαλύφθηκαν από σπηλαιολόγους στο Γκροτ Σοβέ (Γαλλικά: Chauvet) στην Γαλλία το 1994 και είναι χρωματισμένα με κόκκινη ώχρα και μαύρο. Οι ζωγραφιές αυτές, που απεικονίζουν ζώα και κυνηγούς θεωρούνται από ορισμένους παλαιοντολόγους, ότι είναι περίπου 32.000 ετών.

Τα παιδιά απολαμβάνουν τη ζωγραφική χωρίς να σκέφτονται τι τους προσφέρει. Μέσα από την ζωγραφική οδηγούνται προς μία υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη εφηβεία και αργότερα ενηλικίωση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Βελτίωση της κινητικότητας των παιδιών: Η πράξη της ζωγραφικής μπορεί να βοηθήσει την κινητικότητα των νέων παιδιών. Οι κινήσεις, τα συναισθήματα και η ακριβής πρόσφυση που απαιτείται βοηθά τους μύες των δακτύλων, των χεριών και των καρπών. Η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων βοηθά τα παιδιά να γίνουν επιδέξια και να μπορούν να χειριστούν μικρά αντικείμενα με σταθερότητα. Κάπως έτσι μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί δακτυλογράφοι, έμπειροι αθλητές ή να ασχοληθούν με αντίστοιχες δραστηριότητες.
  • Διέγερση της δημιουργίας: Είτε μένουν στις γραμμές είτε όχι, η ζωγραφική προωθεί ένα δημιουργικό πνεύμα και μια εκτίμηση για οπτικές διαφορές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανατροφοδοτείται η φαντασία και η έμπνευση των παιδιών καθώς τα ωθεί να σκεφτούν και να «γεννήσουν» νέες ιδέες.
  • Αναγνώριση και διάκριση των χρωμάτων: Τα ονόματα και οι αποχρώσεις του κάθε χρώματος είναι δύσκολο να απομνημονευθούν, ακόμη και οι γονείς δυσκολεύονται. Κάθε διαφορετικός μαρκαδόρος (ενδεικτική αναφορά) προωθεί την πρακτική αναγνώρισης κοινών και λιγότερων κοινών χρωμάτων.
  • Συγκέντρωση και συγχρονισμός ματιού με το χέρι: Ο συγχρονισμός και η δυνατότητα εστίασης αναπτύσσεται στα μικρά παιδιά και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άσκηση των δεξιοτήτων αυτών βοηθούν στην αποτελεσματική και υγιή εξέλιξη των παιδιών. Όταν τα παιδιά κρατούν τα εργαλεία ζωγραφικής, επιλέγουν τα χρώματα, βάφουν με προσοχή στο σημείο που θέλουν με το χρώμα που επιλέγουν, ακόμη και όταν ακονίζουν τις μύτες των χρωμάτων παράλληλα εξασκούν τη δεξιότητα του συντονισμού και της συγκέντρωσης.
  • Έκφραση των συναισθημάτων: Κάθε ανθρώπινο ον εκφράζει τον εαυτό του με διαφορετικό τρόπο. Η ζωγραφική λειτουργεί ως ένα «όχημα» έκφρασης καθώς δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να βγαίνουν εκτός «ορίων» να δίνουν δικά τους σχήματα στις σκέψεις, να επιλέγουν χρώματα κ.ο.κ.

«Μία από τις πιο απλές δραστηριότητες που βοηθά την ψυχολογική, γνωστική και δημιουργική εξέλιξη των παιδιών, είναι η ζωγραφική».


Στη συνέχεια ακολουθεί η κατασκευή μας. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βοηθά να αναπτύξουν τα παιδιά ιδιαίτερα την λεπτή κινητικότητα.

Υλικά που θα χρειαστείτε :

  1. χαρτόνια σε διάφορα χρώματα
  2. μακαρόνια (βίδες, φιογκάκια, κοχύλια, πένες, ριγκατόνι κ.λπ.)
  3. όσπρια (αρακάς, φασόλια μαυρομάτικα κ.ά.)
  4. κόλλα
  5. ψαλίδι
  6. τέμπερες
  7. πινέλο

Εκτέλεση:

  1. Κόβετε το χαρτόνι σε ένα τετράγωνο σχήμα ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ώστε να δημιουργηθεί το κάδρο.
  2. Ζωγραφίζετε με ένα μολύβι ή μαύρο μαρκαδόρο ό,τι σχέδιο επιθυμείτε όπως πρόσωπα, λουλούδια, ζώα, χριστουγεννιάτικα στολίδια (αστέρι, δέντρο, καμπάνες) κ.ά.
  3. Κολλήστε τα μακαρόνια και τα όσπρια όπου επιθυμείτε πάνω στη ζωγραφιά σας για να φτιάξετε το περίγραμμα, να γεμίσετε τη ζωγραφιά, να δημιουργήσετε μαλλιά ή πέταλα και άλλα πολλά. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας.
  4. Τέλος, βάψτε τα μακαρόνια και τα όσπρια σε ό,τι χρώμα σας αρέσει. Η ζωγραφιά σας είναι έτοιμη!

 

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - ζωγραφική με μακαρόνια και όσπρια #2

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - ζωγραφική με μακαρόνια και όσπρια #1

 

Καλή δημιουργία και διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία με αγάπη!!! 



Πηγές:

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.