()

Καλημέρα μικροί ρομποτέχνες!

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα δημοφιλές και αγαπημένο παιχνίδι που παίζεται τόσο από τους μικρούς όσο και από τους μεγάλους… το ΣΚΑΚΙ !!!


Ας ξεκινήσουμε όμως με μια ιστορία…!

Μια φορά και έναν καιρό  ήταν δύο βασίλεια, το λευκό και το μαύρο,  τα οποία είχαν μια διαμάχη μεταξύ τους. Ο στόχος του κάθε βασιλείου ήταν να αιχμαλωτίσει το βασιλιά του αντιπάλου. Γι’ αυτό τον λόγο, το κάθε βασίλειο είχε φροντίσει να έχει έναν αριθμό από αξιωματικούς, στρατιώτες, ίππους και πύργους για την υποστήριξη του βασιλείου τους αλλά και για την επίθεση και αιχμαλώτιση των αντιπάλων . Οι πιο δυνατοί αντίπαλοι όμως ήταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα.

Άραγε ποιο βασίλειο θα κερδίσει;

Μήπως εξαρτάται από εμάς η νίκη κάποιου βασιλείου;

Φυσικά! Αν πάρουμε και ‘μεις  μέρος , παίζοντας το γνωστό σε όλους μας και αγαπημένο παιχνίδι…το σκάκι!!!

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - σκάκι

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που παίζεται ανάμεσα σε δύο παίκτες. Παίζεται πάνω στη σκακιέρα, ένα διάγραμμα 64 τετραγώνων βαμμένων εναλλάξ με μαύρο και λευκό χρώμα. Μπορούμε να το παίξουμε είτε σε επιτραπέζια μορφή, είτε διαδικτυακά χρησιμοποιώντας κάποια online εφαρμογή. Παρατίθενται κάποιες εφαρμογές  στη συνέχεια του άρθρου. 

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - σκακιέρα

Πολλοί λένε ότι το σκάκι είναι επιστήμη και τέχνη ταυτόχρονα. Πάνω απ’ όλα όμως το σκάκι είναι παιχνίδι. Όπως όλα τα παιχνίδια, το σκάκι προσφέρει στους παίκτες συναισθήματα χαράς, διασκέδασης, ευγενούς άμιλλας και δημιουργικότητας! Η βασική διαφορά του από όλα τα άλλα δημοφιλή παιχνίδια είναι ότι εξασκεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη σκέψη. Χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν υπάρχει ο παράγοντας της τύχης. Αυτό που απαιτεί είναι συγκέντρωση και μεθοδικότητα από τους παίκτες. 

Λίγα λόγια για την ιστορία του σκακιού…

  • Πιστεύεται πως το σκάκι προήλθε από την Ινδία πριν τον 7ο αιώνα. Οι κανόνες του παιχνιδιού όμως οριστικοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα.
  • Στην Ευρώπη το έφεραν οι Άραβες, στους οποίους το έδωσαν οι Πέρσες.
  • Μία παραλλαγή του σκακιού ήταν το ζατρίκιον. Πολλές παραλλαγές του σκακιού χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα σε πολλές χώρες. 
  • Σήμερα το σκάκι παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γεγονός που το καθιστά ένα δημοφιλές και αγαπημένο παιχνίδι.
ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - Σκάκι στην αρχαιότητα

Σκάκι στην αρχαιότητα

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - Το ζατρίκιον

Το ζατρίκιον

 

 

 

 

 

 

Το σκάκι είναι το κατάλληλο παιχνίδι για να διασκεδάσουμε και ταυτόχρονα να ακονίσουμε το νου μας!

 

Ειδικότερα στα παιδιά έχει πάρα πολλά οφέλη. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Η ανάπτυξη της μεθοδικότητας και της στρατηγικής
  • Η βελτίωση της αντίληψης
  • Η αυτοσυγκέντρωση
  • Η καλλιέργεια της αναλυτικής σκέψης και της φαντασίας
  • Η καλλιέργεια του να μη δρουν επιπόλαια
  • Η καλλιέργεια της υπομονής και της επιμονής
  • Η ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις τους
  • Η στοχοθέτηση
  • Η ευγενής άμιλλα
  • Η λήψη αποφάσεων βασισμένων στη λογική

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - παιδιά παίζουν σκάκι

Συχνά ακούμε πως: το σκάκι είναι ένα ‘δύσκολο’ παιχνίδι με περίπλοκες κινήσεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αρνούμαστε να ασχοληθούμε με αυτό.

Μαζί θα ξεκινήσουμε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη “Χώρα του Σκακιού” για να γνωρίσουμε με απλό και διασκεδαστικό τρόπο το σκάκι και τις βασικές του κινήσεις. Και όλα αυτά με τη βοήθεια… της βασίλισσας


Είστε έτοιμοι να γίνουμε μικροί σκακιστές;
Κάνουμε κλικ εδώ! και ξεκινάμε!!!

 

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - chess trip

 

Μπράβο μικροί σκακιστές!!!

Αφού μάθαμε τους βασικούς κανόνες και τις κινήσεις του κάθε κομματιού, ας κάνουμε εξάσκηση χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ιστοσελίδες:

 

Το σκάκι είναι ένα δημοφιλές διασκεδαστικό παιχνίδι που ταυτόχρονα ακονίζει σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη μας. Το σκάκι όμως, όπως και πολλά άλλα παιχνίδια, αποτελεί καθρέφτη της ζωής. Μαθαίνουμε πως κάθε επιλογή έχει και μια συνέπεια και πως ότι και αν γίνει, πρέπει να προχωράμε μπροστά με χαμόγελο και αισιοδοξία!

 


Καλή σας διασκέδαση και πολλή αγάπη από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!!


Πηγές

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.