Τα chips είναι από τα αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων.
Ειδικά, λοιπόν, αυτήν την περίοδο που όλοι μας περνάμε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, είναι ευκαιρία να φροντίσουμε τον εαυτό μας τρέφοντάς τον σωστά και υγιεινά.
Η υγιεινή διατροφή, εκτός από τη ρύθμιση του βάρους μας που είναι το πιο εμφανές, επιφέρει και ένα σωρό άλλα ευεργετικά αποτελέσματα.
Κυριότερο θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η κάλυψη των καθημερινών αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ας απευθυνθούμε, όμως, στους διατροφολόγους που είναι οι ειδικοί, για να μας ενημερώσουν πιο εξειδικευμένα.
Εμείς, οι εκπαιδευτικοί της Ρομποτεχνίας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε γονείς και παιδιά είναι να σας δώσουμε ΤΕΛΕΙΕΣ ΙΔΕΕΣ, για να φτιάξετε chips στο σπίτι.
‘Ετσι και θα απολαύσετε πεντανόστιμα σνακ και δε θα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττά συντηρητικά και χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες!
1. CHIPS ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ
Υλικά :
- 4 μήλα
- το χυμό από ένα λεμόνι
- δύο κούπες κρύο νερό
- κανέλα σε σκόνη
- τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 100 βαθμούς και απλώνουμε σε ένα ταψάκι ένα φύλλο λαδόκολλας.
Σε ένα μπωλ με κρύο νερό προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλύνετε καλά και κόψτε τα μήλα σας σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε, έτσι όπως είναι ολόκληρα, χωρίς να καθαρίσετε κάτι.
Στη συνέχεια βουτήξτε τις φέτες μέσα στο μπωλ με το νερό και το λεμόνι για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει να μη μαυρίσουν οι φέτες και άρα τα chips σας.
Αφού βγάλετε τα μήλα από το μπωλ, απλώστε στο ταψί ΜΙΑ στρώση ΜΟΝΟ και πασπαλίστε τα με κανέλα (και τζίντζερ προαιρετικά).
Βάλτε το ταψί στο φούρνο για μία ώρα και μετά γυρίστε πλευρά τα τσιπς και ψήστε για ακόμη μία ώρα. Αν δείτε ότι δεν έχουν στεγνώσει αρκετά, μπορείτε να ψήσετε για επιπλέον 10-15 λεπτά.
Αφού τα αποσύρετε από τον φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα απολαμβάνετε!
Tip : Αν θέλετε μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
2. ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ CHIPS ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Υλικά :
- 1 πατάτα
- 1 γλυκοπατάτα
- 1 παντζάρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- μισό κ.γ. γλυκό τσίλι
- μισό κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς και ελέγχουμε όταν είναι να ψήσουμε ότι έχει φτάσει στη θερμοκρασία αυτή.
Σ’ ένα μαντολίνο/κόφτη λαχανικών (ή αν δεν έχουμε με το χέρι προσεκτικά) κόβουμε σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε τις πατάτες και το παντζάρι.
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά μας και το λάδι, βάζουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να καλυφθούν όλα από το μείγμα.
Απλώνουμε μία στρώση σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και φροντίζουμε τα λαχανικά μας να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.
Ψήνουμε για δύο λεπτά και τα γυρνάμε να ψηθούν από την άλλη μεριά για ακόμη ένα, προσέχοντας να μην αρπάξουν, απλώς να σκουρύνουν.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
Απολαύστε τα!
Tip : Μπορείτε να φτιάξετε μια σως γιαουρτιού με λαδάκι και αρωματικά και να βουτήξετε τα chips λαχανικών…για να γλιστράνε!
3. CHIPS ΚΑΡΟΤΟΥ
Υλικά :
- 2-3 καρότα
- αποφλοιωτή χειρός
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι (αν θέλετε να τα κάνετε πικάντικα)
- 1 κ.γ. κανέλα (αν θέλετε να τα κάνετε να γλυκίζουν)
Πλένουμε καλά τα καρότα μας και αντί να τα κόψουμε με το μαχαίρι, χρησιμοποιούμε τον αποφλοιωτή (pealer) για μεγαλύτερη ευκολία.
Στη συνέχεια ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφεται και στα τσιπς λαχανικών και προσέχουμε πάρα πολύ να μην καούν, γιατί είναι λίγα δευτερόλεπτα που χωρίζουν το ψήσιμο από το κάψιμο!
Καλή σας απόλαυση από τη Ρομποτεχνία!
Πηγές :