()

Καλημέρα μικροί Ρομποτέχνες!

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με μια ενδιαφέρουσα μορφή τέχνης, τη γλυπτική και θα φτιάξουμε τις δικές μας ρομπο-δημιουργίες. Είμαστε έτοιμοι να γνωρίσουμε τον μαγευτικό κόσμο της γλυπτικής;

Τι είναι η γλυπτική;

Η γλυπτική ανήκει στις καλές τέχνες και αφορά τη δημιουργία τρισδιάστατων μορφών* από διάφορα υλικά, με σκοπό να εκφραστούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα του καλλιτέχνη. Οι δημιουργίες αυτές ονομάζονται γλυπτά και οι καλλιτέχνες αυτών γλύπτες. Η τέχνη αυτή ήταν πολύ διαδεδομένη κατά την αρχαιότητα και αυτό φαίνεται από το πλήθος των αγαλμάτων που έχουν σωθεί από διάφορες περιόδους και τα οποία αποτελούν σύμβολα πολιτιστικής κληρονομιάς.

*Τρισδιάστατες είναι οι μορφές που εκτός από τις δύο διαστάσεις, το μήκος και το πλάτος, έχουν και μία τρίτη διάσταση, το βάθος. Είναι δηλαδή τα αντικείμενα που μπορούν να σταθούν και να ισορροπήσουν στον χώρο. Τα περισσότερα αντικείμενα που μας περιβάλλουν έχουν τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, βάθος) και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή γλυπτών;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλα. Μπορεί να είναι σκληρά, όπως η πέτρα, το μάρμαρο, τα μέταλλα και το ξύλο ή και πιο μαλακά, όπως ο πηλός και διάφορα πλαστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στη σύγχρονη γλυπτική.

Γλυπτό από ξύλο

Γλυπτό από ξύλο

Γλυπτό από πέτρα

Γλυπτό από πέτρα

Γλυπτά από πηλό

Γλυπτά από πηλό

 

 

 

 

 

 

Ποια είναι τα στάδια για τη δημιουργία ενός γλυπτού;

  • Στο πρώτο στάδιο οι καλλιτέχνες–γλύπτες αποφασίζουν για το αντικείμενο-γλυπτό που θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν.
  • Στο δεύτερο στάδιο επιλέγονται τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
  • Στο τρίτο στάδιο τα υλικά επεξεργάζονται με διάφορες τεχνικές, όπως το σκάλισμα και τη συγκόλληση και έπειτα χρησιμοποιούνται για τις δημιουργίες.
  • Αφού ολοκληρωθεί το γλυπτό ή το ανάγλυφο, η επιφάνειά του μπορεί να διακοσμηθεί με τη χρήση ζωγραφικής.

Ο Δρομέας

Ο Δρομέας

Είστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το δικό μας έργο τέχνης;

Θα δημιουργήσουμε μία…
τρισδιάστατη ανθρώπινη φιγούρα με σύρμα και καλαμάκια!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • 1 σακούλα με καλαμάκια
  • 2 σύρματα πίπας (σύρματα επικαλυμμένα με βελούδο)
  • Πλαστελίνη
  • 1 ψαλίδι

 Οδηγίες:

1)  Κόβουμε αρκετά καλαμάκια σε μικρά κομμάτια.

βήμα 1

2)  Στη συνέχεια ξεκινάμε να περνάμε τα καλαμάκια μέσα από το πρώτο σύρμα, σαν να περνάμε χάντρες μέσα από το νήμα για να δημιουργήσουμε ένα κόσμημα.

βήμα 2 & 3

3)  Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε και στο δεύτερο σύρμα.

4)  Με το πρώτο σύρμα δημιουργούμε ένα σχήμα που να μοιάζει με “γ”. Γυρνώντας το ανάποδα, με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το κεφάλι και τα χέρια από το ανθρωπάκι.

βήμα 4

5)  Λυγίζουμε το δεύτερο σύρμα και δημιουργούμε ένα σχήμα που μοιάζει με ”Λ”. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε τον κορμό και τα πόδια από το ανθρωπάκι.

βήμα 5

6)  Έπειτα ενώνουμε τα δύο σύρματα, περνώντας το ένα σύρμα μέσα από το κυκλικό σημείο του άλλου, όπως φαίνεται στην εικόνα που είναι παρακάτω.

βήμα 6

7)  Ασχολούμαστε για λίγο με τα σύρματα, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία ανθρώπινη φιγούρα, όπως της εικόνας.

βήμα 7

8)  Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστελίνης, το πλάθουμε και δημιουργούμε μια μπάλα. Πάνω στην πλαστελίνη τοποθετούμε και στερεώνουμε το ανθρωπάκι.

βήμα 8

 Το γλυπτό μας είναι έτοιμο!! Μπορούμε να ”πειράξουμε” τα σύρματα, προκειμένου να δώσουμε στο γλυπτό μας τη μορφή που θέλουμε!

 

Η γλυπτική είναι μια μορφή τέχνης που μας  επιτρέπει να δημιουργήσουμε από το μηδέν τα δικά μας έργα τέχνης. Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε τη διαδικασία και να αισθανθείτε υπερήφανοι για τη δημιουργία σας!

 


Καλή σας διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!


Πηγές:
  • Wikipedia
  • krokotak.com

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.