()

Καλωσήρθες σε μία ακόμα

Ρομπο – περιπέτεια! 

Σήμερα, θα γίνουμε μικροί επιστήμονες και θα διασκεδάσουμε, ανακαλύπτοντας πολλά συναρπαστικά πράγματα για τα μικρόβια και κάνοντας πειράματα. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Σίγουρα, έχεις ακούσει στη ζωή σου, έστω και μία φορά την λέξη μικρόβια και ακόμα πιο σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση “Πλύνε τα χέρια σου, γιατί έχουν μικρόβια“, πιθανότατα από την μαμά σου. Τι είναι όμως τα μικρόβια και εμφανίζονται ξαφνικά και μάλιστα πρέπει να προστατευτούμε από αυτά; Είναι, όντως, τόσο βλαβερά; Κι αν ναι γιατί δεν κάνουμε κάτι για να προστατευτούμε;

Αρχικά, η λέξη μικρόβια προκύπτει από δύο άλλες λέξεις, ενωμένες: την λέξη μικρός και την λέξη βίος που σημαίνει ζωή. Έχουν πάρει το όνομα τους από το μέγεθός τους, δηλαδή μικρή ζωή. Συγκεκριμένα, η πιο μικρή ζωή που υπάρχει στον πλανήτη μας, τόσο μικρή που δεν μπορούμε να τη δούμε με γυμνό μάτι και χρειαζόμαστε μικροσκόπιο.

Τα μικρόβια χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες. Κάποιες από τις πιο σημαντικές είναι: τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί. Μπορεί να έχεις ακούσει πολλά αρνητικά σχόλια για τα μικρόβια, καθώς και για διάφορες ασθένειες που προκαλούν όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας, όμως αρκετά από αυτά είναι πολύ σημαντικά, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για όλο το περιβάλλον γύρω μας.

Το παρακάτω βίντεο θα  σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα τα μικρόβια και να καταλάβεις περισσότερο πως λειτουργούν:

Και τώρα ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε!

Σε αυτό το πείραμα θα κάνουμε τη δική μας μικροβιολογική καλλιέργεια!

Θα συγκεντρώσουμε μικρόβια από διάφορα μέρη του σπιτιού και αφότου αναπτυχθούν θα έχουμε την δυνατότητα να τα παρατηρήσουμε!

Προσοχή! Γι΄ αυτό το πείραμα θα χρειαστείς την βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς. Είναι μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσει όλη μαζί η οικογένεια, μετατρέποντας το σπίτι σε ένα μικρό εργαστήριο!

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - καλλιέργεια μικροβίων

Υλικά:

  • Ένα άδειο, καθαρό βάζο
  • Κύβος μαγειρικής
  • Νερό
  • Ζελατίνη ή άγαρ (φυτική ζελατίνη). *Μπορείτε να την προμηθευτείτε από ένα σούπερ μάρκετ ή από ένα μάρκετ της γειτονίας.
  • Ένα μέσο για να θερμάνουμε το νερό: φούρνος μικροκυμάτων, μπρίκι ή ηλεκτρική κουζίνα
  • Μπατονέτες

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - υλικά που θα χρειαστούμε

 

 

 

 

 

 

Οδηγίες:

Οδηγίες για τους γονείς, καθώς τα παιδιά παρατηρούν την διαδικασία:

  • Βάζουμε μισό ποτήρι του νερού να βράσει μαζί με μία ζελατίνη/ ή μισό κουταλάκι του γλυκού άγαρ  και ανακατεύουμε μέχρι αυτό να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
  • *Σε περίπτωση που θέλετε να είναι πιο έντονα τα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα σας μία μικρή ποσότητα από κύβο μαγειρικής.
  •  Αφότου το μείγμα μας γίνει ενιαίο το ρίχνουμε στο βάζο (όχι μεγάλη ποσότητα, περίπου ενάμισι δάχτυλο με το μάτι).
  • Αφήνουμε το μείγμα μας για 45 λεπτά να στεγνώσει και να στερεοποιηθεί.

 

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση και οι μικροί μας φίλοι:

  • Αφότου στεγνώσει το μείγμα μας και είναι έτοιμο παίρνουμε όλοι από μία μπατονέτα και ξεκινάμε να την τρίβουμε σε διάφορες επιφάνειες με σκοπό να συγκεντρώσουμε μικρόβια! Οι επιφάνειες μπορεί να είναι: το τραπέζι, το γραφείο, το πάτωμα, τα χερούλια από τις πόρτες, η τραπεζαρία, κ.α..
  • Με το που τρίψουμε την μπατονέτα μας σε διάφορες επιφάνειες την ακουμπάμε πάνω σε διάφορα σημεία του μείγματος (που βρίσκεται μέσα στο βάζο).
  • Κλείνουμε καλά το βάζο με το καπάκι του.
    Τοποθετούμε το βάζο σε ένα σκοτεινό σημείο για μία εβδομάδα και μετά το πέρασμα αυτού του χρονικού διαστήματος, παρατηρούμε τα αποτελέσματά μας!                                                         

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - καλλιέργεια μικροβίων


Συγχαρητήρια,  μικρέ  επιστήμονα!

Καλή διασκέδαση από την Ρομποτεχνία!

 



Πηγές:

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.