()

Ο Νοέμβριος πλησιάζει προς το τέλος του και τη σειρά του δίνει στο Δεκέμβριο, ο οποίος όχι άδικα χαρακτηρίζεται ως ο πιο μαγικός μήνας του χρόνου. Αυτό τον μήνα κάθε χρόνο γιορτάζουμε την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων… τα Χριστούγεννα!

Μπορεί αυτή την περίοδο να περνάμε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί της Ρομποτεχνίας  είναι δίπλα σας και σας προτείνουν δραστηριότητες για να αξιοποιήσετε δημιουργικά και ποιοτικά τον χρόνο σας.

Το σημερινό άρθρο σχετίζεται με την ανάπτυξη του προφορικού λόγου των παιδιών μέσα από ευχάριστα γλωσσικά παιχνίδια. Εξάλλου τα Χριστούγεννα βρίσκουμε περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε μία σειρά από δραστηριότητες προφορικού λόγου, οι οποίες σας ταξιδεύουν σε ένα γιορτινό σκηνικό! Ας ξεκινήσουμε!

 

1η δραστηριότητα: Πες μου μια ιστορία…

Πολλές φορές παρατηρούμε έντονη δυσκολία ή άρνηση να αφηγηθούμε το κείμενο που μόλις διαβάσαμε ή μόλις ακούσαμε.  Αν όμως αυτή τη διαδικασία την οργανώσουμε και τη χωρίσουμε σε μικρά βήματα , τότε σιγά σιγά ξετυλίγεται το νήμα όλης της ιστορίας και αυτό γίνεται  για εμάς πιο εύκολο και ευχάριστο.

Αρχικά θα διαβάσουμε ένα παραμύθι που μας αρέσει, είτε μέσα από ένα βιβλίο, είτε online από κάποια διαδικτυακή σελίδα παραμυθιών. Ενδεικτικά προτείνουμε μία λίστα  online παιδικών παραμυθιών .

Επιλέγουμε αυτά μας αρέσουν και αφού τα διαβάσουμε οργανώνουμε τη σκέψη μας. Δηλαδή:

  • Αφήνουμε στην άκρη τις πληροφορίες που δεν θεωρούμε χρήσιμες.
  • Εστιάζουμε την προσοχή μας στα σημαντικότερα σημεία που συνθέτουν την ιστορία μας.

Στη συνέχεια, θα παίξουμε το ακόλουθο παιχνίδι:

  • Αρχικά προμηθευόμαστε ένα ζάρι από χαρτί. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εκτυπώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ζάρι, κάνοντας κλικ εδώ και στη συνέχεια πατώντας εκτύπωση. 
  • Στη συνέχεια, κόβουμε περιμετρικά το ζάρι.
  • Δημιουργούμε το ζάρι, παρακολουθώντας το βίντεο: κατασκευή ζαριού
  • Έπειτα, ρίχνουμε το ζάρι και όποιος αριθμός τύχει, διαβάζουμε και απαντάμε την αντίστοιχη ερώτηση από το σχεδιάγραμμα των έξι ερωτήσεων που ακολουθεί. Δηλαδή αν φέρουμε τον αριθμό 1 στο ζάρι, τότε θα απαντήσουμε στην πρώτη ερώτηση. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  • Στο τέλος, αφού έχουν απαντηθεί όλες οι ερωτήσεις, προσπαθούμε να πούμε όλη την ιστορία από την αρχή, έχοντας το σχεδιάγραμμα μπροστά μας.

Σχεδιάγραμμα έξι ερωτήσεων

  1. Ποιο είναι το γενικό νόημα της ιστορίας;
  2. Ποιοι είναι οι ήρωες της ιστορίας;
  3. Σε ποιο μέρος συμβαίνουν τα γεγονότα;
  4. Ποια  χρονολογία διαδραματίζεται η ιστορία;
  5. Τι γίνεται στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της ιστορίας;
  6. Μπορείς να δώσεις ένα δικό σου τέλος στην ιστορία;


Tip:

Σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να συμμετέχει και ο γονέας, ρίχνοντας εναλλάξ το ζάρι με το παιδί.

πες μου μια ιστορία...

 

2η δραστηριότητα: Χριστουγεννιάτικο επιτραπέζιο

Μία γλωσσική δραστηριότητα μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστη και δημιουργική, εντάσσοντας την σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Το επιτραπέζιο παιχνίδι (το αρχείο προς εκτύπωση παρατίθεται πιο κάτω).
  • 2 ή περισσότερα πιόνια (μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε αντικείμενο μας αρέσει).
  • 1 ζάρι.

Πως παίζεται:

Το παιχνίδι παίζεται από δύο άτομα και πάνω. Ρίχνουμε το ζάρι εναλλάξ και μετακινούμαστε τόσα κουτάκια ανάλογα με τον αριθμό που θα τύχουμε στο ζάρι. Δηλαδή αν στο ζάρι τύχουμε 3, θα μετακινηθούμε 3 κουτάκια. Κάθε φορά που θα μετακινούμαστε σε κάποιο κουτάκι, θα πρέπει να απαντάμε στις ερωτήσεις που αναγράφονται. Το παιχνίδι τελειώνει όποιος φτάσει πρώτος στο τέρμα.

Το αρχείο για να εκτυπώσετε το επιτραπέζιο:
Χριστουγεννιάτικο επιτραπέζιο με ερωτήσεις

Σας παραθέτουμε επίσης για να εκτυπώσετε το αρχείο με το επιτραπέζιο με κενά κουτάκια, σε περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε τις δικές σας ερωτήσεις:
Χριστουγεννιάτικο επιτραπέζιο χωρίς ερωτήσεις

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - επιτραπέζια χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

 

Παραλλαγή:

Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε το δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι με χαρτάκια post-it.

Οδηγίες:

  1. Πάνω σε κάθε χαρτάκι γράφετε  μία ερώτηση, ανάλογα με την ηλικία ή το γλωσσικό στάδιο του παιδιού. που θα απαντηθεί στη διάρκεια του παιχνιδιού, είτε από τα παιδιά, είτε από τους γονείς. Εάν θέλετε μπορείτε να αντλήσετε ιδέες για τις ερωτήσεις από το αρχείο του επιτραπέζιου παιχνιδιού που παραθέσαμε πιο πάνω.
  2. Στη συνέχεια, τοποθετείται τα χαρτάκια διαδοχικά, σχηματίζοντας με αυτά ένα σχήμα που μοιάζει με φιδάκι.
  3. Το επιτραπέζιο είναι έτοιμο! Θα χρειαστείτε κάποια μικρά αντικείμενα που θα τα χρησιμοποιήστε για πιόνια και ένα ζάρι για να ξεκινήστε.

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - επιτραπέζιο με χαρτάκια Post-it

 

3η δραστηριότητα:  Πες και βρες!

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται με Χριστουγεννιάτικες κάρτες!

  • Αρχικά εκτυπώνουμε το υλικό που παρατίθεται πιο κάτω.
  • Στη συνέχεια κόβουμε περιμετρικά τις κάρτες και τις τοποθετούμε σε μία στοίβα.
  • Το παιχνίδι παίζεται εναλλάξ ανάμεσα στους δύο παίκτες ή ανάμεσα στις δύο ομάδες. Όποτε έρθει η σειρά του πρώτου παίχτη ή της πρώτης ομάδας, τότε προσπαθεί να περιγράψει στον δεύτερο παίκτη ή στη δεύτερη ομάδας τις εικόνες που βλέπει σε κάθε κάρτα μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Η δεύτερη ομάδα που παίζει πρέπει να πει το σωστό όνομα της λέξης που της περιγράφουν. Όσες περισσότερες κάρτες βρει τόσους πόντους παίρνει.
  • Στον επόμενο γύρο οι ρόλοι αντιστρέφονται. Δηλαδή η δεύτερη ομάδα περιγράφει και η πρώτη ομάδα βρίσκει τις λέξεις και όσες βρει τόσους πόντους κερδίζει.
  • Νικητήρια ομάδα θα είναι αυτή που θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους.


Υλικό προς εκτύπωση
:
Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Εναλλακτικά μπορεί το παιδί μαζί με τον γονέα να δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες και να ζωγραφίσουν πάνω σε αυτές τα δικά τους σχέδια που έχουν χριστουγεννιάτικο θέμα. Αφού τις ετοιμάσουν θα μπορούν να παίξουν το παιχνίδι με τις κάρτες που αναφέραμε πιο πάνω.

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - christmas book


4η δραστηριότητα: Ας δημιουργήσουμε τη δική μας ιστορία!

Αυτή η δραστηριότητα-παιχνίδι είναι η αγαπημένη των περισσότερων παιδιών.

Αυτό το παιχνίδι παίζεται με τέσσερα χάρτινα ζάρια, με τη βοήθεια των οποίων συνθέτουμε τη δική μας ιστορία.

  • Αρχικά εκτυπώνουμε το υλικό που παρατίθεται παρακάτω, στη συνέχεια κόβουμε περιμετρικά και δημιουργούμε τα ζάρια με τη βοήθεια του βίντεο που παραθέσαμε πιο πάνω.

Υλικό προς εκτύπωση:
Ζάρια story telling

Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας ζάρια, σχεδιάζοντας και γράφοντας τους δικούς σας χαρακτήρες,  χρόνους, τοποθεσίες και πιθανά σενάρια. Μπορείτε να βρείτε και να εκτυπώσετε πατρόν από το ζάρι με κενές τις έδρες εδώ.

Πώς παίζεται:

  • Αρχικά ρίχνουμε το ζάρι των χαρακτήρων. Ο χαρακτήρας που θα φέρει το ζάρι θα είναι και ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας.
  • Έπειτα ρίχνουμε το ζάρι του χρόνου και ανάλογα με αυτό που θα φέρει το ζάρι, θα είναι και ο χρόνος που συνέβησαν τα γεγονότα.
  • Ακολουθεί το ζάρι της τοποθεσίας και της πλοκής, όπου ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
  • Αφού συνθέσουμε την ιστορία μας, την αφηγούμαστε προσέχοντας να έχει αρχή μέση και τέλος.

ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ - christmas tree with books

 Τα Χριστούγεννα είναι μία μία γιορτή που έχει να κάνει με την επικοινωνία, τη ζεστασιά και τη μαγεία. Πως γίνεται να νιώσουμε αυτή τη μαγεία; Αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη…

Καλή σας διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!

Πηγές:

Παιδικά παραμύθια
kindykids.gr
dreamkindergarten.gr

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.