Μπορεί το φθινόπωρο να πλησιάζει σιγά σιγά προς το τέλος του και τα φυλλοβόλα δέντρα να μας δείχνουν τα πρώτα σημάδια του χειμώνα, ωστόσο η φύση και αυτή την περίοδο έχει τα δικά της δώρα.

Σημαντική ενασχόληση αυτή την εποχή είναι η συγκομιδή των φθινοπωρινών καρπών. Αγαπημένοι στους περισσότερους είναι οι ξηροί καρποί!


Τι γνωρίζουμε για τους ξηρούς καρπούς;

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί προέρχονται από τα καρποφόρα δέντρα (δέντρα που φέρουν καρπούς). Τους έχουμε εντάξει στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς είναι ιδιαίτερα γευστικοί και έχουν υψηλή διατροφική αξία. Μας παρέχουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κάθε είδος ξηρού καρπού προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλα ποσά ενέργειας.

καρποι 1

Ποιοί είναι οι πιο γνωστοί και υγιεινοί ξηροί καρποί που συναντάμε αυτή την εποχή;

Οι πιο γνωστοί ξηροί καρποί που αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών και ενέργειας είναι:

  • Τα φιστίκια                                                                                                      
  • Τα αμύγδαλα                                                                   
  • Τα κάσιους 
  •  Τα καρύδια
  • Τα φουντούκια
oi ksiroi karpoi aparetitoi sti diatrofi enos paidiou

Οι ξηροί καρποί απαραίτητοι στη διατροφή ενός παιδιού.                                                   

To ξέρατε ότι ο κολοκυθόσπορος ή πασατέμπος προέρχεται από το πολυτιμότερο μέρος της κολοκύθας; Επίσης, ο ηλιόσπορος είναι ο καρπός του λουλουδιού ηλίανθου. Ονομάστηκε έτσι γιατί η κεφαλή του λουλουδιού ακολουθεί τον ήλιο καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

.jpg

Πώς μπορούμε να τους καταναλώσουμε;

Τους ξηρούς καρπούς μπορούμε να τους καταναλώσουμε είτε ωμούς, είτε ψημένους με αλάτι ή χωρίς, είτε ως συνοδευτικό με διάφορα γεύματα (π.χ. το γιαούρτι και τα δημητριακά), είτε να τους χρησιμοποιήσουμε ως συστατικό σε διάφορα φαγητά.


Tips:

  • Οι ξηροί καρποί κατά κανόνα περιέχουν πολλές θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του σωματικούς μας βάρους.
  • Καλό είναι αποφεύγουμε τα έτοιμα μιξ ξηρών καρπών, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

Αφού λοιπόν γνωρίσαμε τους ξηρούς καρπούς, ετοιμαστείτε να δημιουργήσουμε ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ… σπιτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς!

1

Αυτή η συνταγή είναι περίπου για 15 μπάρες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

1 φλιτζάνι με νιφάδες βρώμης

½ (μισό) φλιτζάνι αμύγδαλα

½  φλιτζάνι καρύδια

¼ (λίγο πιο κάτω από το μισό) του φλιτζανιού ηλιόσπορο

¼ του φλιτζανιού σουσάμι

¼ του φλιτζανιού σταφίδες ή goji berries

½ φλιτζάνι κουβερτούρα ή σταγόνες σοκολάτας

½ φλιτζάνι μέλι

¼ του φλιτζανιού βούτυρο

¼ του φλιτζανιού βούτυρο από αμύγδαλα

Μία πρέζα εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση:

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, τις σταφίδες και τα κομματάκια σοκολάτα.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το μέλι, το βούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και την κανέλα. Ο γονέας ζεσταίνει σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο σκεύος με τα στεγνά υλικά και να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Έπειτα, σε ένα ταψάκι 20Χ20 εκατοστών στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα για τις μπάρες μας. Αφού το ρίξουμε το πατάμε με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού για να γίνει μια επιφάνεια.
  5. Στο τέλος τοποθετούμε τις μπάρες στο ψυγείο και τις αφήνουμε μέχρι να σκληρύνουν. Μπορούν να διατηρηθούν και εκτός ψυγείου επειδή ο καιρός είναι κρύος.

Περιμένουμε να μας στείλετε τις δικές σας απολαυστικές δημιουργίες!

Καλή διασκέδαση από την Ρομποτεχνία!

 

Πηγές: