Σήμερα το θέμα των εκπαιδευτικών της ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑΣ είναι το…
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Το τηλέφωνο είναι μια εφεύρεση του Σκωτσέζου φυσικού Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπέλ (Alexander Graham Bell) το 1876 και τότε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για κοντινές αποστάσεις.
Μετά την εφεύρεση, όμως, του μικροφώνου από τον Αμερικανό Ντέιβιντ Έντουαρντ Χιούζ (David Edward Hughes) το 1877, το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μακρινών αποστάσεων.
Σήμερα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που το τηλέφωνο είναι πια μια κινητή συσκευή επικοινωνίας που κουβαλούν σχεδόν όλοι μαζί τους. Βέβαια, δεν έχουμε περιοριστεί στην επικοινωνία.
Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει πολλές εργασίες που κάναμε με άλλες συσκευές-αντικείμενα ή και χειροκίνητα. Τα χρησιμοποιούμε για να βλέπουμε την ώρα, ως ημερολόγια, για την ενημέρωσή μας, για να βγάζουμε φωτογραφίες και βίντεο, για τη διασκέδασή μας και για πολλές άλλες χρήσεις.
Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά δραστηριοτήτων για διάφορες ηλικίες και γούστα, για να μπορείτε να επιλέξετε όποιες είναι πιο κατάλληλες για εσάς…ή και όλες!
Δραστηριότητα πρώτη:
Υλικά:
- χαρτονένια ρολά από χαρτί υγείας ή χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης
- σχοινί ή χοντρή κλωστή
- διπλόκαρφα
- μπογιές (ό τι είδους θέλετε)
- κόλλα (ιδανικά σιλικόνης αλλά και οποιαδήποτε άλλη υγρή είναι κατάλληλη)
- χαρτόνι
- Χρωματίζουμε τα ρολά όπως επιθυμούμε, καθώς θα είναι τα τηλέφωνά μας και κλείνουμε τη μία τους πλευρά με χαρτόνι (αν έχουμε ποτηράκια είναι ήδη κλειστή η μία πλευρά).
- Κόβουμε από το χαρτόνι δύο κυκλικούς δίσκους και σχεδιάζουμε – χρωματίζουμε επάνω τα νούμερα, όπως στα παλιά αναλογικά τηλέφωνα.
- Στη συνέχεια κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο κάθε κυκλικού δίσκου και άλλη μία σε ένα σημείο των ρολών/ποτηριών (εκεί που θέλουμε να εφάπτονται οι δίσκοι) και περνάμε στο διπλόκαρφο πρώτα τον δίσκο και μετά το ρολό και ανοίγουμε τα αυτάκια του διπλόκαρφου μέσα στο ρολό. Θα πρέπει θεωρητικά να έχετε φτιάξει κάτι τέτοιο:
- Τέλος, ενώνουμε με την κλωστή τα δύο τηλέφωνα, κάνοντας μια τρύπα στην πλευρά των ρολών που κλείσαμε στην αρχή (στον πάτο των ποτηριών), την περνάμε και τη στερεώνουμε δένοντας κόμπο.
Tip: για επιπλέον εφέ μπορείτε να φτιάξετε από χαρτόνι και ακουστικά και να τα κρεμάσετε με κλωστή από τα ρολά ή να τα κολλήσετε στα ρολά ακριβώς πάνω από τους δίσκους, για να θυμίζει ακόμη περισσότερο τηλέφωνο!
Έτοιμοι για παιχνίδι!!!
Ο ένας μιλάει μέσα στο ρολό-τηλέφωνο και ο άλλος το βάζει στο αυτί του, ενώ βρίσκονται τόσο μακριά όσο τους επιτρέπει η κλωστή!
Απολαύστε το!
Δραστηριότητα δεύτερη:
Υλικά :
- χαρτόνι από χαρτοκιβώτιο (ιδανικά) ή οντουλέ ή απλό χαρτόνι
- μολύβι
- χρώματα
- χαρτόνια χρωματιστά (προαιρετικά)
- κόλλα (προαιρετικά)
- Κόβουμε το σκληρό χαρτόνι μας στο σχήμα και στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου.
- Βάφουμε τη μία πλευρά του λευκή (αν δεν είναι ήδη) και την άλλη ό, τι χρώμα θέλουμε.
- Σχεδιάζουμε στη λευκή πλευρά την πρόσοψη ενός κινητού τηλεφώνου, τα εικονίδια που θέλουμε, τα κουμπιά που θέλουμε κ.λπ.
- Μπορούμε προαιρετικά να σχεδιάσουμε τα εικονίδια από χρωματιστά χαρτόνια και να τα κολλήσουμε επάνω στην “οθόνη” του κινητού μας.
Έτοιμοι για παιχνίδι!!!
Μπορείτε να ξεκινήσετε και να αυτοσχεδιάσετε άπειρα παιχνίδια ρόλων, χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο ως αξεσουάρ του χαρακτήρα που υποδύεστε, ως αντικείμενο που βρέθηκε από την αστυνομία σε έρευνα, ως οτιδήποτε θέλετε, αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!
Απολαύστε το!
Δραστηριότητα τρίτη:
Σπασμένο τηλέφωνο
- Μπαίνουμε όλοι σε μία σειρά και ψιθυρίζουμε ο καθένας στο αυτί του επόμενου τη λέξη που έχει αποφασίσει ο πρώτος στη σειρά.
Αν η λέξη φτάσει σωστά στον τελευταίο τότε η ομάδα κερδίζει έναν πόντο. Είναι συνεργατικό παιχνίδι και στόχος είναι να πάρει η ομάδα συλλογικά όσους περισσότερους πόντους μπορεί. - Κάθε φορά που η λέξη φτάνει στον τελευταίο στη σειρά παίκτη εκείνος τη λέει δυνατά. Ακόμη κι αν δεν έχει καταλάβει κάποια συγκεκριμένη λέξη, λέει αυτό που άκουσε ή αυτό που φαντάζεται ότι μπορεί να ήταν.
- Μετά από κάθε γύρο ο πρώτος παίκτης πηγαίνει στο τέλος της ουράς και γίνεται τελευταίος.
Έτοιμοι για παιχνίδι!!!
Είναι ένα παιχνίδι που προωθεί τη συλλογικότητα και τη συνεργασία και φέρνει πολλά πολλά γέλια!
Απολαύστε το!
Δραστηριότητα τέταρτη:
Υλικά :
- χαρτί
- μολύβι
- σβήστρα
- ξύστρα
- Καθόμαστε άνετα όλοι μαζί γύρω γύρω σε ένα τραπέζι.
- Ο καθένας πρέπει να έχει από ένα μολύβι μπροστά του.
- Ο παίκτης που ξεκινάει βάζει την πρώτη παυλίτσα στο χαρτί, σημάδι διαλόγου, και ξεκινάει να γράφει τα πρώτα λόγια του τηλεφωνήματος.
- Το χαρτί προχωράει στους υπόλοιπους παίκτες με τη σειρά και τη φορά του ρολογιού.
- Κανένας δεν πρέπει να πει δυνατά αυτό που γράφει, ώστε οι επόμενοι παίκτες να μην είναι προετοιμασμένοι, όταν φτάσει το τηλεφώνημα σε αυτούς.
- Αφού κανονίσουμε από την αρχή του παιχνιδιού πόσοι γύροι θα γίνουν και τους ολοκληρώσουμε, διαβάζουμε όλο το τηλεφώνημα δυνατά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αστείο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα!
Tip: Αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο δύσκολο, μπορείτε να βάλετε συγκεκριμένο χρόνο τον οποίο θα έχει ο κάθε παίκτης στη διάθεσή του ή ακόμη και συγκεκριμένο θέμα τηλεφωνήματος!
Έτοιμοι για παιχνίδι!
Ενεργοποιούμε τη φαντασία μας και καλλιεργούμε το γλωσσικό μας εργαλείο με έναν απόλυτα διασκεδαστικό και αστείο τρόπο!
Απολαύστε το!
Πηγή:
Βικιπαίδεια
Καλή διασκέδαση από την Ρομποτεχνία!