()


Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!


Άλλη μία φθινοπωρινή μέρα ξεκίνησε και ήρθε η ώρα για… φθινοπωρινή κατασκευή.

 

Έφτασε και ο Νοέμβριος, ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου. Σιγά σιγά άνθρωποι και ζώα ετοιμάζονται για την εποχή του χειμώνα. Η σημερινή δραστηριότητα θα ξεκινήσει με την ανάγνωση του βιβλίου “Φθινόπωρο και ο σκίουρος χάνει το φαϊ του“, της Loughrey Anita. Το συγκεκριμένο παραμύθι θα αποτελέσει αφορμή ώστε να ασχοληθούμε με τη χειμερία νάρκη, ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, να μάθουμε πληροφορίες για τους σκίουρους και φυσικά να κατασκευάσουμε!

 

και ο σκίουρος

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το συγκεκριμένο βιβλίο ή κάποιο άλλο παρόμοιο, αφορμή μπορεί να αποτελέσουν τα ακόλουθα :

 

Αφού συζητήσετε το παραμύθι ή το βίντεο μπορείτε να αναφερθείτε στη χειμερία νάρκη και να ρωτήσετε τι γνωρίζουν για αυτή.  Στη συνέχεια, ακολουθεί ένας σύνδεσμος παρουσίασης, με εποπτικό υλικό που εξηγεί τι είναι η χειμερία νάρκη και ποιά ζώα βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση τον χειμώνα.

Εφόσον, δείτε και επεξεργαστείτε την παρουσίαση, θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τους σκίουρους. Παρακάτω ακολουθούν λίγες πληροφορίες.  Επίσης, μπορείτε να ψάξετε μόνοι σας στο ίντερνετ για περισσότερες πληροφορίες.

 

Πληροφορίες για τον σκίουρο:

Πιο συγκεκριμένα, ο σκίουρος ή βερβερίτσα έχει ως  πιο γνωστό χαρακτηριστικό του τη μακριά φουντωτή ουρά, που σε μερικά είδη έχει μήκος περίπου το ίδιο με το κορμί του. Τα πισινά του πόδια είναι σχετικά μεγάλα ώστε να κάθεται επάνω τους ενώ τα μπροστινά είναι μικρά ώστε να κρατάει καρπούς κ.α. Το χρώμα του σκίουρου διαφέρει ανάλογα με το είδος του, με τα πιο συνηθισμένα χρώματα να είναι το μαύρο, το κόκκινο, το γκρίζο και το καφέ στην πλάτη και το λευκό στη κοιλιά. Τέλος, ο σκίουρος έχει αμυγδαλωτά σκούρα προεξέχοντα μάτια μεγάλα με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι μεγαλύτεροι σκίουροι (μαρμότες) φτάνουν μέχρι 8 κιλά ενώ οι μικρότεροι μόλις 15 γραμμάρια.

 

Τι τρώει :

1.Καρύδια           2. Φουντούκια         3. Βελανίδια         4. Σπόροι Κάρπινου        5. Ηλιόσποροι

6. Αποξηραμένο καλαμπόκι              7. Κάστανα           8. Σταφίδες                       9. Μήλα

10. Αχλάδια        11. Καρότα              12. Αγγούρι            13. Κολοκυθάκι               14. Μπρόκολο

 

Με αφορμή τα βελανίδια που τρώει ένας σκίουρος, ακολουθεί η κατασκευή στην οποία τα βελανίδια είναι το κύριο υλικό.

 

Κατασκευή:

Υλικά :

  • λευκό χαρτόνι
  • κλαδιά
  • βελανίδια ( μπορείτε να βρείτε στο δάσος ή σε πάρκα με βελανιδιές)
  • ξυλόκολλα
  • πινέλα
  • τέμπερες ( διαφόρων χρωμάτων)


Οδηγίες εκτέλεσης: 

      1. Πάνω στο λευκό χαρτόνι τοποθετείτε την ξυλόκολλα και πάνω σε αυτήν κολλάτε τα κλαδιά ( μπορείτε να μαζέψετε κλαδιά από την αυλή σας, κάποιο πάρκο ή δάσος).

2

      2. Στη συνέχεια, αφού μαζέψετε βελανίδια, κόβετε τον καρπό και κρατάτε το κέλυφός  του. Κολλάτε τα κελύφη των βελανιδιών πάνω στο χαρτόνι τριγύρω από τα κλαδιά.

κολλα

        3. Αφού τα αφήνετε λίγα λεπτά να στεγνώσουν, παίρνετε το πινέλο και τις τέμπερες και βάφετε τα κελύφη  στα χρώματα του φθινοπώρου (κόκκινο, κίτρινο, καφέ) ή και ό,τι χρώμα εσείς επιθυμείτε. Τέλος, αφήνετε τον πίνακά σας να στεγνώσει για λίγη ώρα και είναι έτοιμος ο φθινοπωρινός σας πίνακας!

βαφηκοντα

.jpg

 

Πηγές:

Καλή διασκέδαση από την Ρομποτεχνία!

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.