Καλή σας μέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!
Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια συνήθεια που τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πάρα πολύ αγαπημένη από τη μεγαλύτερη μερίδα μικρών και μεγάλων σε όλον τον κόσμο!
Αναφερόμαστε, φυσικά, στη συνήθεια να βγάζουμε φωτογραφίες!
Η διαφορά είναι ότι θα μάθουμε πληροφορίες για τη φωτογραφική μηχανή, όπως αυτή ήταν πριν περίπου είκοσι χρόνια και βεβαίως πολύ πριν αποτελέσει λειτουργία του κινητού μας τηλεφώνου (άλλωστε τότε τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν ακόμη τόσο διαδεδομένα!!!)
Ο πρώτος που θεωρείται ότι αποτέλεσε την εκκίνηση της ιστορίας της φωτογραφικής μηχανής ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ. , περιέγραψε τη λειτουργία της απλούστερης φωτογραφικής μηχανής, της camera obscura (η λατινική λέξη για το «σκοτεινό δωμάτιο»).
Fun fact
Η camera obscura χρησιμοποιήθηκε από ζωγράφους της Αναγέννησης, άλλοτε ως ενίσχυση της ζωγραφιάς τους κι άλλοτε ως αντιγραφή της εικόνας που θα ζωγράφιζαν. Οι περισσότεροι δεν το αποκάλυπταν, καθώς δεν ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι «έκλεβαν» και αντέγραφαν μια φωτογραφία πάνω στον καμβά τους, αντί να σχεδιάζουν κάτι πρωτογενές. Η παραδοχή αυτής της μεθόδου μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε κατηγορίες για εξαπάτηση!
Ως την πρώτη φωτογραφική μηχανή θα έπρεπε να θεωρήσουμε τη συσκευή με την οποία φωτογράφιζε ο Thomas Wedgwood. Ο πρωτοπόρος αυτός φωτογράφος δυστυχώς δεν μπόρεσε να στερεώσει καμιά από τις φωτογραφίες του, ώστε να τον θεωρούμε αυτόν τον πρώτο που κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία. Δυστυχώς εκτός από τις φωτογραφίες λείπουν και οι πληροφορίες για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε.
Ευτυχώς δε συνέβη το ίδιο και με τον Joseph Nicéphore Niépce, τον πρώτο που κατάφερε να τραβήξει μια σταθερή φωτογραφία. Έχουμε αρκετές από τις φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποίησε στα πειράματά του και μάλιστα έχουμε και μια μηχανή που του χάρισε αυτός που θεωρούμε σήμερα ως έναν από τους εφευρέτες της φωτογραφίας, ο Louis-Jacques-Mandé Daguerre.
Ώρα για δραστηριότητα!
Χρησιμοποιώντας ένα χαρτόνι αντιγράψτε ή εκτυπώστε το παρακάτω σχέδιο.
Αφού το έχετε στο χαρτόνι σας, χρωματίστε το όπως επιθυμείτε και στη συνέχεια κόψτε το με το ψαλιδάκι σας.
διπλώστε το και κολλήστε το, ώστε να δημιουργηθεί ένα κουτάκι στην ουσία, όπως φαίνεται παρακάτω.
Μπορείτε, τέλος, να κολλήσετε ένα κορδονάκι και να την κρεμάσετε στον λαιμό σας, για να είστε έτοιμοι να απαθανατίσετε κάθε εικόνα και κάθε στιγμή που επιθυμείτε!
Extra tip
Κόψτε ένα ρολό χαρτί στο ύψος της φωτογραφικής σας μηχανής, ώστε μετά να χωράει μέσα και χωρίστε το σε κουτάκια (στάσεις), όπως ακριβώς ήταν χωρισμένα τα φιλμ που χρησιμοποιούνταν στις φωτογραφικές μηχανές. Εναλλακτικά μπορείτε να εκτυπώσετε τη φωτογραφία με το κενό φιλμ που σας δίνετε παρακάτω. Σε κάθε κουτάκι ζωγραφίστε τη φωτογραφία που θα θέλατε να έχετε τραβήξει με τη μηχανή σας!
Πηγές :