()

Σήμερα το θέμα μας είναι οι ανεμόμυλοι!

Είναι αγαπημένο παιχνίδι αλλά και αγαπημένο θέμα, γιατί μπορούμε να παίξουμε με τους ανεμόμυλους αλλά και να μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με αυτούς.

 

Πώς λειτουργεί, άραγε, ένας ανεμόμυλος;

Ο ανεμόμυλος είναι μία μηχανή που κινείται με τη δύναμη του ανέμου.
Είναι μία μηχανή που κατασκευάστηκε τοποθετώντας τέσσερα (συνήθως) πτερύγια πάνω σε έναν τροχό.
Σχεδιάστηκε από τον Ήρωνα της Αλεξάνδρειας τον 1ο αιώνα μ.Χ. και είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης τροχού που κινείται από τον άνεμο για την λειτουργία μηχανής.


Καθώς, λοιπόν, ο αέρας φυσάει, βρίσκει αντίσταση στα πτερύγια του ανεμόμυλου και με τη δύναμή του τα κινεί. Η συνεχής αυτή κίνηση δίνει τη δυνατότητα στον ανεμόμυλο να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες του ανθρώπου, αφού ο αέρας κουνώντας τα πτερύγια δημιουργεί κινητική ενέργεια.
Ένας βασικός κανόνας της φύσης είναι πως η ενέργεια ΠΟΤΕ δε χάνεται, απλώς μπορεί και μετατρέπεται σε άλλες μορφές.


Στην περίπτωση του ανεμόμυλου η ενέργεια που δημιουργείται ονομάζεται κινητική, επειδή προέρχεται από την κίνηση των πτερυγίων. Στη συνέχεια ο άνθρωπος φτιάχνοντας στο εσωτερικό των ανεμόμυλων μηχανές με τις οποίες έκανε εργασίες, όπως να αλέθει τα δημητριακά του π.χ. το σιτάρι και άλλα, κατάφερε να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή προς όφελός του.

Η εμφάνιση των ανεμόμυλων στον ελλαδικό χώρο γίνεται τον 13ο αιώνα στη Ρόδο και στην Κρήτη και στη συνέχεια σε άλλα νησιά.


Κατασκευή

Η κατασκευή μας θα είναι πολύχρωμα φουρφούρια που φτιάχνονται πανεύκολα και λειτουργούν όπως οι ανεμόμυλοι!

Υλικά

  • πολύχρωμα χαρτόνια ή λευκά τα
    οποία θα χρωματίσετε
  • ένα καλαμάκι σπαστό για να
    κολλήσουμε το φουρφούρι μας
  • μπορούμε να προσθέσουμε
    γκλίτερ προαιρετικά
  • ένα κουμπί ή μία χάντρα
  • ψαλίδι
  • κόλλα

Οδηγίες

  1. Κόβουμε τόσα ισοσκελή τρίγωνα όσα θέλουμε να είναι τα πτερύγια στο φουρφούρι μας.
  2. Κόβουμε έναν μικρό κυκλικό δίσκο πάνω στον οποίο θα κολλήσουμε σε πρώτη φάση τα πτερύγια από τη μία γωνία τους.
  3. Τοποθετούμε επάνω στον κυκλικό δίσκο τα τρίγωνα έτσι, ώστε να επανωτίζει ελαφρώς το καθένα στο προηγούμενό του (όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω) και κολλάμε τις άκρες τους.
  4. Αφού κολλήσει καλά η μία γωνία, λυγίζουμε την άκρη που προεξέχει περισσότερο από κάθε τρίγωνο και την κολλάμε και αυτή στο κέντρο με τη σειρά (μην αγχώνεστε, είναι εύκολη διαδικασία αλλά περιγράφεται περίπλοκα, με το βίντεο θα λυθούν όλες σας οι απορίες).
  5. Αφού κολλήσει καλά και η δεύτερη γωνία, τρυπάμε το κέντρο και περνάμε κατά μήκος μια οδοντογλυφίδα ως άξονα πάνω στον οποίο θα περιστρέφεται το φουρφούρι.
  6. Αν θέλουμε κολλάμε στο κέντρο ένα κουμπάκι ή μία χάντρα, για να καλύψουμε την τρύπα και την οδοντογλυφίδα.
  7. Σπάμε την οδοντογλυφίδα που περισσεύει από την άλλη μεριά (αφού υπολογίσουμε ένα-δύο εκατοστά έξτρα που θα μπουν μέσα στο καλαμάκι) και κολλάμε το καλαμάκι βάζοντας κόλλα κατά προτίμηση στο καλαμάκι.
  8. Αφού στερεοποιηθεί και αυτό το μέρος της κατακσευής μας, φυσάμε και γυρνάμε το φουρφούρι μας!
  9. βίντεο καθοδήγησης για την κατασκευή

Λογοτεχνία

Μία πολύ ωραία αφορμή για να μιλήσετε στα παιδιά για τους ανεμόμυλους μέσα από μια ιστορία είναι να τους αφηγηθείτε την ιστορία του Δον Κιχώτη.
Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να διαβάσει μόνο του, είναι ακόμη καλύτερη ιδέα να του ζητήσετε να σας το διαβάσει.

Κάνοντας κλικ στο eBooks4Greeks μπορείτε να βρείτε διαθέσιμη μια δωρεάν έκδοση του κλασικού έργου λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα.

 


Ζωγραφική

Με μια απλή αναζήτηση στο google βάζοντας τη φράση “famous windmills paintings” και φιλτράροντας, ώστε να σας βγάλει μόνο εικόνες, έχετε αμέσως μπροστά σας μια μεγάλη συλλογή από πίνακες γνωστών ζωγράφων από όλον τον κόσμο που το βασικό θέμα τους είναι οι ανεμόμυλοι..

Με αφορμή τις εικόνες αυτές μπορείτε να εμπνευστείτε και να προσπαθήσετε να ζωγραφίσετε ανεμόμυλους υιοθετώντας κάποια από τις τεχνοτροπίες που είδατε ή να μιμηθείτε εξολοκλκήρου κάποιον από τους πίνακες.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικεντρωθείτε σε κάποιον από τους πίνακες με τους ανεμόμυλους και να αναζητήσετε πληροφορίες για τον συγκεκριμένο ζωγράφο, τις επιρροές του και την εποχή του.

 

Ό, τι και να κάνετε, απολαύστε και αξιοποιήστε δημιουργικά τον χρόνο σας παρέα με τις δραστηριότητες της Ρομποτεχνίας!

 

Πηγές

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.