()

Κάνουμε τον ήλιο φίλο μας!

Το καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά! Αν για όλους εμάς είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου, φανταστείτε πόσο ξεχωριστή είναι για τους μικρούς μας φίλους. Η θάλασσα, το ατελείωτο παιχνίδι στην αμμουδιά και οι καθημερινές βόλτες είναι σίγουρα στοιχεία που συμπληρώνουν αυτή την όμορφη εικόνα. Όσο ανέμελες και αν είναι όμως αυτές οι μέρες, χρειάζονται προσοχή, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγείας μας.

  • Ο ήλιος είναι εχθρός ή φίλος μας;

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας. Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ανάπτυξη των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων. Ειδικότερα για τον άνθρωπο η λογική έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Η υπερβολική όμως έκθεση στον ήλιο και χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, τα μάτια και στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας.

  • Που οφείλονται αυτές οι βλάβες;

Οι βλάβες αυτές οφείλονται στις υπεριώδεις ακτινοβολίες που εκπέμπει ο ήλιος, τις γνωστές σε όλους ακτίνες UV (UVA, UVB). Οι συγκεκριμένες ακτινοβολίες, που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως εγκαύματα στο δέρμα, πρόωρη γήρανση, ακόμη και καρκίνο.

Ωστόσο δε χρειάζεται να πανικοβληθούμε.

Υπάρχει τρόπος να απολαμβάνουν τα παιδιά τον ήλιο και το παιχνίδι, αποφεύγοντας τις δυσάρεστες συνέπειες.
Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι ενημερώσουμε τα παιδιά για τα μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο.
Σε αυτήν την προσπάθεια θα μας βοηθήσει το βίντεο που ακολουθεί, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=1KCtaEpRPn4

Αφού παρακολουθήσαμε το βίντεο, συζητάμε με τα παιδιά τους κινδύνους του ηλίου και τις οδηγίες προφύλαξης που οφείλουμε να ακολουθούμε, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  1. Φοράμε καπέλο.
  2. Καθόμαστε στη σκιά.
  3. Φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Η εφαρμογή του είναι απαραίτητη να γίνεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 2 με 3 ώρες.
  4. Δεν βγαίνουμε στον ήλιο το μεσημέρι.
  5. Πίνουμε πολλά υγρά.
  6. Φοράμε γυαλιά ηλίου.
  7. Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  8. Δεν παίζουμε στον ήλιο τις ώρες 12:00-15:00       

Tip:

Τα παιδιά μπορούν να βάλουν χρώματα και φαντασία! Μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους αφίσα με θέμα «Τι μας προστατεύει στον δυνατό ήλιο» και να την κολλήσουν στον τοίχο του δωματίου τους.

Κάνουμε την αντηλιακή προστασία παιχνίδι!

  • Μετατρέπουμε την εφαρμογή του αντηλιακού σε παιχνίδι. Καλύπτουμε το πρόσωπο του παιδιού ενώ το ψεκάζουμε και του λέμε να κάνει μία αστεία γκριμάτσα, κρατώντας την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα. Η γκριμάτσα μπορεί να υποδηλώνει και κάποιο συναίσθημα. Ο γονέας θα πρέπει να μαντέψει ποιο είναι.
  • Ζωγραφίζουμε με το αντηλιακό σε διάφορα σημεία του σώματος τους παιδιού διάφορα σχέδια και το παιδί πρέπει να μαντέψει ποια είναι.
  • Παίζουμε γλωσσικά παιχνίδια! Δημιουργούμε προτάσεις με λέξεις σχετικές με το θέμα μας (π.χ. αντηλιακό, καπέλο, νερό, γυαλιά κτλ.).
  • Βρίσκουμε σύνθετες λέξεις με τον ήλιο (π.χ. ηλιόλουστος, ηλιοπροστασία, ηλιοβασίλεμα, αντηλιακό, κτλ.).
  • Παίζουμε παιχνίδι μνήμης με λέξεις σχετικές με τον ήλιο. Γράφουμε σε κάρτες τις λέξεις, κρύβουμε μία κάρτα και το παιδί προσπαθεί να βρει ποια κάρτα λείπει.   

 

Βιβλιοπροτάσεις για τους μικρούς μας φίλους!

  • Ο κόκκινος γίγαντας της Τζέμης Τασάκου. Εκδόσεις: Κέδρος.
  • Η αόρατη ομπρέλα της Βάσως Μιχαηλίδη-Αρφάρα. Εκδόσεις: Διάπλαση.
  • Οι Δερματούληδες στο ταψί του ήλιου της Άννας Russelmann. Εκδόσεις: Άμμος.
  • Ο φίλος μου ο ήλιος της Κωνσταντίνας Φραγκιά. Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα.
  • Ο ήλιος είναι για όλους της Νατάσας Καραναστάση. Εκδόσεις: Πατάκη.
  • Η οικογένεια του ήλιου της Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Εκδόσεις: Πατάκη.

 

Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.