()

Ένας τρόπος για να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά μας ποιοτικά και παράλληλα να απελευθερώσουν τη φαντασία, την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους είναι το αγαπημένο σε όλους…θεατρικό παιχνίδι!

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί της Ρομποτεχνίας, φέρνουν το θέατρο στο σπίτι σας και προτείνουν διασκεδαστικά θεατρικά παιχνίδια, τα όποια απαιτούν ελάχιστο εξοπλισμό που διαθέτουμε όλοι στο σπίτι μας!

Ας ξεκινήσουμε! Φώτα, πάμε!

 Παιχνίδι Παντομίμας!

(Σημείωση : Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν προθέρμανση για τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν.)

Περιγραφή παιχνιδιού:

  • Επιλέγετε αντικείμενα που σίγουρα διαθέτετε στο σπίτι (π.χ. κασετίνα, τηλέφωνο, ποτήρι, πιάτο κτλ.) και με κινήσεις παντομίμας χρησιμοποιείτε τα αντικείμενα αυτά πέρα της χρηστικότητας τους.
  • Οι άλλοι προσπαθούν να μαντέψουν σε τι τα μεταμορφώσατε. Όποιος το βρίσκει είναι ο επόμενος!

 

Οι μικροί γίνονται μεγάλοι και οι μεγάλοι μικροί!

(Πρόκειται για ένα ευχάριστο θεατρικό παιχνίδι και είναι ιδανικό για τις ημέρες που μαζεύεται όλη η οικογένεια!)

 Οδηγίες:

  • Θα χρειαστεί να μεταμφιεστείτε! Όλοι μαζί, η οικογένεια, θα αλλάξετε ρόλους. Δηλαδή τα παιδιά θα γίνουν γονείς και οι γονείς…παιδιά. Για την μεταμφίεσή σας ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποια ρούχα του χαρακτήρα που υποδύεστε ή κάποια από τα αγαπημένα του αντικείμενα, δημιουργώντας έτσι τον κατάλληλο εξοπλισμό.
  • Όταν ολοκληρώσετε το λουκ, θα χρειαστεί να κόψετε μικρά χαρτιά, πάνω στα οποία ο καθένας θα γράψει και ένα συναίσθημα. Καθένας με τη σειρά επιλέγει ένα χαρτί και καλείται να υποδυθεί το ρόλο που επέλεξε με αυτό το συναίσθημα που αναγράφεται στο χαρτί που έτυχε.
  •  Αφού τελειώσετε την ερμηνεία σας, σηκώνεται ο επόμενος και ακολουθεί την ίδια διαδικασία με παραπάνω.

◊◊◊ Με αυτόν τον τρόπο, θα μπείτε για λίγο στη θέση του άλλου και θα καταλάβατε πώς αντιδρά, όταν βρίσκεται σε μία συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση. ◊◊◊

 

Μουσείο και θέατρο!

  • Ένας πολύ ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος να μιλήσουμε για τα μουσεία στα παιδιά είναι μέσω του θεατρικού παιχνιδιού!
  • Υπάρχουν μουσεία που προσφέρουν τη δυνατότητα της online περιήγησης και είναι μία πολύ καλή ιδέα να επισκεφτούμε κάποια από αυτά…από το σπίτι μας! Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιους τέτοιους συνδέσμους:
    https://saferinternet4kids.gr/nea/museam/
    https://www.benaki.org/virtual/kentriko/ground_floor/

 Περιγραφή της δραστηριότητας:

  • Οι γονείς μαζί με τα παιδιά επιλέγουν όσα εκθέματα τους αρέσουν, τα οποία μπορεί να είναι πίνακες ή αγάλματα.
  • Έπειτα, προσπαθούν να μιμηθούν  τις κινήσεις, τις εκφράσεις και τη στάση του σώματος τους.
  • Ο γονέας προσπαθεί να μαντέψει ποιο έκθεμα αναπαρέστησε το παιδί.
  • Στη συνέχεια, το παιδί ακολουθεί την ίδια διαδικασία.
Παραλλαγή
Μπορείτε να εντάξετε την κίνηση και τον χορό, βάζοντας μουσική!
Όση ώρα διαρκεί το μουσικό κομμάτι, τα παιδιά χορεύουν στο δωμάτιο.
Μόλις ο γονέας σταματήσει τη μουσική, τότε γίνονται ένα από τα εκθέματα που επέλεξαν και ο γονέας προσπαθεί να μαντέψει ποιο είναι αυτό.

 

 

Παίζουμε θέατρο με το αγαπημένο μας παραμύθι!

Τα παιδιά επιλέγουν το αγαπημένο τους παραμύθι από τα παραμύθια που υπάρχουν στο σπίτι.
Αφού πραγματοποιηθεί η ανάγνωση του παραμυθιού, είτε από τους γονείς, είτε από τα παιδιά, προτείνονται oι παρακάτω τρόποι δραματοποίησης του.

 

Τρόποι δραματοποίησης:

  1. Μπορούν τα παιδιά μαζί με τους γονείς να δραματοποιήσουν το παραμύθι.
  2. Μπορεί να γίνει ανάλυση των χαρακτήρων του παραμυθιού από τα παιδιά και τους γονείς και έπειτα τα παιδιά να επιλέξουν έναν ή περισσότερους χαρακτήρες και να τους αναπαραστήσουν.
  3. Μπορούν τα παιδιά με τη βοήθεια των γονέων να χωρίσουν το παραμύθι σε σκηνές. Έπειτα, τα παιδιά επιλέγουν μία σκηνή, χωρίς να γνωρίζουν οι γονείς ποια είναι. Τα παιδιά δραματοποιούν τη σκηνή που επέλεξαν και οι γονείς προσπαθούν να μαντέψουν ποια σκηνή είναι.
  4. Τα παιδιά θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ιστορία με άλλες πιθανές ιδέες και έπειτα να προχωρήσουν σε αναπαράσταση των ιδεών αυτών.

 

Tips

  • Δεν είναι απαραίτητο να δώσετε διαλόγους, αλλά τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουσική ή μουσικά όργανα για να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα κάνει τα παιδιά να εκφραστούν.

Τα παιδιά παρουσιάζουν καταπληκτικές ιδέες και μπορεί δραματοποιώντας την ιστορία να δημιουργήσουν αυθόρμητα εξαιρετικούς διαλόγους!

 

 

Θεατρικές προτάσεις!

Για τους μικρούς θεατρόφιλους, η εκπαιδευτική μας ομάδα… σας προτείνει τηλεοπτικά προγράμματα και ορισμένους διαδικτυακούς τόπους για να απολαμβάνουν τα παιδιά θέατρο… από το σπίτι!

  • Καθημερινά μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης «Μαθαίνουμε στο σπίτι» (γύρω στις 12 μ.), γνωστοί ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου αφηγούνται «Ιστορίες για παιδιά», σε σκηνοθεσία του Κώστα Μαχαίρα.
  • Δυνατότητα παρακολούθησης online παιδικών παραστάσεων από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, ακολουθώντας τον ιστότοπο http://www.nt-archive.gr/theaters.aspx?company=10
  • Η ομάδα παιδικού θεάτρου “Κοπέρνικος”, κρατάει συντροφιά τους μικρούς μας φίλους μέσα από το επίσημο κανάλι της στο You Tube  που φέρει το όνομα “kopernikos”, https://www.youtube.com/user/omadakopernikos

 

Είμαστε δίπλα στα παιδιά με αποδοχή, καλή διάθεση και… χιούμορ!

Καλή σας διασκέδαση!


Πηγή
:https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=91&newsid=3384

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.