()


Καλημέρα μικροί και μεγάλοι Ρομποτέχνες!

Διανύουμε την πιο όμορφη και “πολύχρωμη” εποχή του χρόνου, την άνοιξη! Είναι η εποχή όπου η φύση αναγεννάται και τα ανθισμένα φυτά σκορπίζουν σε όλη την πλάση και μας χαρίζουν πανέμορφες εικόνες και ευχάριστες μυρωδιές. Εκτός από τα λουλούδια της άνοιξης έχουν κάνει την εμφάνιση τους και τα έντομα! Η μέλισσα, η πεταλούδα και… η πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο για τα φυτά. Και γιατί είναι ωφέλιμη; Πάμε να τη γνωρίσουμε!

.jpg


Πασχαλίτσα ή αλλιώς Κοκκινέλλα…

Η πασχαλίτσα ονομάζεται έτσι γιατί πρωτοεμφανίζεται συνήθως γύρω στο Πάσχα. Θεωρείται ο αγγελιοφόρος της άνοιξης και η αγαπημένη της συντροφιά είναι τα λουλούδια και τα κηπευτικά.

Είναι κολεόπτερο έντομο με μικρό κεφάλι και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά της καλύπτονται από έλυτρα (σκληρά και γυαλιστερά καλύμματα των φτερών) που έχουν χρώμα κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί και έχουν πάνω τους επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Κάτω από τις βούλες κρύβει τα διάφανα φτερά της. Η επιστημονική ονομασία του εντόμου είναι κοκκινέλλα.

της πασχαλίτσας

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί θα μεταβείτε στη διαδραστική εφαρμογή για να παίξετε και να εξασκηθείτε παράλληλα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σύρετε την κάθε ονομασία από τα μέρη του σώματος της πασχαλίτσας στο σωστό κουτάκι. 

>ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑΣ



Η πασχαλίτσα κοιμάται πολύ όλο τον χειμώνα κάτω από τα ξερά φύλλα, καθώς οι μέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει. Την άνοιξη που οι μέρες γίνονται πιο ζεστές η πασχαλίτσα ξυπνά και αναζητά άλλες πασχαλίτσες για να γονιμοποιηθεί. Μετά το ζευγάρωμα αφήνει τα αυγά της στην κάτω πλευρά κάποιου φύλλου  κοντά στο οποίο υπάρχει μεγάλη ποσότητα από μελίγκρες.


Ας δούμε πιο αναλυτικά τον κύκλο ζωής της πασχαλίτσας…

Ο κύκλος ζωής της πασχαλίτσας είναι μικρός περίπου 4-7 εβδομάδων και έχει τέσσερα στάδια. Αυτά είναι:

  • Αυγά: Τα αυγά της πασχαλίτσας έχουν κίτρινο χρώμα και χρειάζονται 4 με 10 μέρες για να εκκολαφθούν. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία.
  • Κάμπια (προνύμφη): Αφού περάσουν αυτές οι μέρες το κάθε αυγό θα βγάλει ένα “μωρό πασχαλίτσα”, την προνύμφη. Έχει 6 πόδια και τρώει πολλά μικροσκοπικά έντομα που ονομάζονται αφίδες (μελίγκρες). Όσο τρώει τόσο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να μην χωράει στο δέρμα της. Έτσι όσο μεγαλώνει αλλάζει και δέρμα.
  • Χρυσαλίδα (Νύμφη): Μετά από 20 μέρες φτιάχνει το κουκούλι της που είναι κάτι σαν υπνόσακος. Στο στάδιο αυτό αλλάζει χρώμα και βγάζει φτερά, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε χρυσαλίδα. Το στάδιο της χρυσαλίδας κρατάει 7 με 10 ημέρες.
  • Ενήλικη πασχαλίτσα: Μόλις περάσει αυτό το διάστημα (γύρω στη μία εβδομάδα) βγαίνει από το κουκούλι της ως ενήλικη πασχαλίτσα.

ζωής

Μπορείτε να παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό video με τον κύκλο ζωής της πασχαλίτσας κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που παρατίθεται θα μεταβείτε στη διαδραστική εφαρμογή που αφορά τον κύκλο ζωής της πασχαλίτσας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το σωστό αριθμό στο κάθε κουτάκι ανάλογα με τη σειρά που έχει το κάθε στάδιο ζωής της πασχαλίτσας.

>ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑΣ



Πασχαλίτσα: Ένας πολύτιμος φίλος για τα φυτά αλλά και… για τον άνθρωπο!

  • Οι πασχαλίτσες είναι πολύ χρήσιμες για τα φυτά και αυτό γιατί τρώνε μελίγκρες (αφίδες).
  • Οι μελίγκρες είναι μικροσκοπικά έντομα που πίνουν τους χυμούς των φυτών και τα αποδυναμώνουν. 
  • Μία πασχαλίτσα μπορεί να φάει γύρω στις 5.000 μελίγκρες στη διάρκεια της ζωής της.
  • Συνεπώς είναι ο καλύτερος φίλος των κηπουρών και των γεωργών, γιατί προστατεύουν τις καλλιέργειές τους.

και μελίγκρα

Μπορεί εύλογα να σκεφτεί κάποιος ότι τη δουλειά που κάνουν οι πασχαλίτσες μπορούν να την κάνουν και σε λιγότερο χρόνο τα εντομοκτόνα, δηλαδή οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των εντόμων. 

Δυστυχώς όμως τα εντομοκτόνα μαζί με τα “βλαβερά” έντομα σκοτώνουν και τα ωφέλιμα έντομα για τα φυτά.



Που συναντάμε τις πασχαλίτσες;

Η πασχαλίτσα ζει στα τρυφερά κλαδάκια των φυτών και τη συναντάμε συνήθως σε φυτά όπου υπάρχουν μελίγκρες ή φολιδωτά έντομα.

πάνω σε φύλλα



‘Ωρα για κατασκευή!

Αφού εξερευνήσαμε αυτό το πολύτιμο έντομο της άνοιξης, ήρθε η στιγμή να κατασκευάσουμε τη δική μας πασχαλίτσα, δημιουργώντας έναν… σελιδοδείκτη πασχαλίτσα!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • 1 ψαλίδι
  • 1 μολύβικατασκευής
  • 1 κούπα για ροφήματα
  • κόκκινο χαρτόνι
  • μαύρο χαρτόνι
  • ματάκια για κατασκευές
  • 1 ξύλινο μανταλάκι (για κατασκευές)
  • διακορευτή
  • κόλλα atlacoll 

 

Οδηγίες:

1. Κόβουμε ένα σχετικά μικρό τετράγωνο κομμάτι από το κόκκινο χαρτόνι και τοποθετούμε πάνω σε αυτό την κούπα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Με ένα μολύβι σχεδιάζουμε το κυκλικό περίγραμμα της κούπας.

1

2. Κόβουμε το περίγραμμα που σχεδιάσαμε.

2

3. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο χαρτόνι, με αποτέλεσμα είναι να έχουμε δύο κύκλους, έναν μαύρο και έναν κόκκινο.

3

4. Διπλώνουμε τον κόκκινο κύκλο στη μέση και με ένα ψαλίδι κόβουμε πάνω στη διαχωριστική γραμμή. Στη συνέχεια με τον διακορευτή κάνουμε μικρές τρύπες πάνω στο χαρτόνι (σαν βούλες).

4

5. Έπειτα τοποθετούμε κόλλα στην άκρη των δύο κόκκινων κομματιών και κολλάμε τα δύο κομμάτια στο πάνω μέρος του μαύρου κύκλου, όπως φαίνεται στην εικόνα. Στη συνέχεια κολλάμε και τα μάτια για να δημιουργηθεί η πασχαλίτσα. Στο τέλος τοποθετούμε κόλλα πάνω στο ξύλινο μανταλάκι και κολλάμε την πασχαλίτσα πάνω σε αυτό.

5

Ο σελιδοδείκτης πασχαλίτσα είναι έτοιμος!
Μπορείτε να τον τοποθετήσετε στις σελίδες των βιβλίων σας αλλά και να διακοσμήσετε τον χώρο σας!

πασχαλίτσας

Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε τη διαδικασία! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις δικές σας δημιουργίες!

 



Καλή σας διασκέδαση από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!




Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.