()

Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!

 Συνήθως την άνοιξη οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να περιποιούνται τις αυλές και τα μπαλκόνια τους, θέλουν να τα ομορφύνουν φυτεύοντας λουλούδια και αρωματικά φυτά. Τα αρωματικά φυτά γεμίζουν τη ζωή μας αρώματα, υγεία και ομορφιά. Εκτός από ομορφιά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιος θέλει να τα φυτέψει. Ο πρώτος είναι διότι βοηθούν, το καλοκαίρι, στο να απωθούν τα κουνούπια και ο δεύτερος είναι ότι χρησιμοποιούνται στη μαγειρική μας στο σπίτι!

Τη χρήση των βοτάνων και τη σπουδαιότητά τους γνώριζαν τόσο οι Σουμέριοι όσο και οι Αιγύπτιοι. Το αρχαιότερο βοτανικό σύγγραμμα που έχει βρεθεί είναι των Σουμέριων, αναφέρεται σε φυτά όπως η δάφνη, ο κρόκος, το θυμάρι, ο μανδραγόρας κ.α. και χρονολογείται γύρω στα 2500 π.Χ. Με τα βότανα, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά ασχολήθηκαν οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν στο φαγητό, στα φάρμακα, στα καλλυντικά αλλά και στη διαδικασία ταρίχευσης. Μετά τους Αιγύπτιους και οι Έλληνες ασχολήθηκαν με τα αρωματικά φυτά. Ο Ηρόδοτος γύρω στο 500 π.Χ. περιέγραψε 700 βότανα και τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, πολλές από τις οποίες ισχύουν και σήμερα.

♦ Τα πιο συνηθισμένα αρωματικά φυτά είναι ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος και το δεντρολίβανο! Πάμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε φυτό.

Αρωματικά χαρακτηρίζονται τα φυτά που προσδίδουν μια χαρακτηριστική ευχάριστη οσμή για τον άνθρωπο. Η οσμή αυτή, οφείλεται συνήθως στα αιθέρια έλαια που παράγουν. Η παρουσία τους γίνεται αισθητή μέσω της μυρωδιάς τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε όλη τη Γη υπάρχουν 18.000 είδη αρωματικών φυτών, από τα οποία πάνω από 2.000 φυτρώνουν στην Κρήτη, το Πήλιο, την Χίο κ.α.

◊ Βασιλικός ◊

.jpg

Είναι ένα αρωματικό φυτό. ◊ Είναι στενός συγγενής  με το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, τη μέντα κ.α. ◊ Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.  Βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, βελτιώνει τη μνήμη κ.α. ◊ Μπορείτε να τον μεταφυτέψετε σε γλάστρα αγοράζοντάς τον από φυτώρια ήδη φυτρωμένο, είτε να φυτέψετε σποράκια. ◊ Χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα και να βρίσκεται σε σχετικά ημισκιερό μέρος. ◊ Τα φύλλα του μπρορούν να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική είτε ως μπαχαρικό είτε φτιάχνοντας σάλτσα πέστο.

 

◊ Μέντα ◊

.jpg

◊ Η μέντα διαθέτει βλαστούς και έχει ευωδιαστά άνθη σε ροζ-μωβ χρώμα.  Βοηθά στην δυσπεψία, στο κρυολόγημα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δώσει γεύση. ◊ Μπορείτε να τη μεταφυτέψετε από το φυτώριο σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή ή να την φυτέψετε από την αρχή αγοράζοντας σπόρους.  Επίσης, και η μέντα χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα και να βρίσκεται σε ημισκιερό μέρος. ◊ Τέλος, είναι πολύ ευαίσθητη στις κρύες θερμοκρασίες.

 

◊ Δυόσμος ◊

.jpg

◊ Είναι ένα είδος μέντας που χρησιμοποιείται κυρίως για αρωματισμό σε φαγητά.  Είναι θεραπευτικό για το στομάχι.  Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το πότισμά του, αρκεί να έχει συνεχή υγρασία στο έδαφος δηλαδή να ποτίζεται δύο φορές την εβδομάδα. ◊ Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε σκιερά και ημισκιερά μέρη και αναπτύσσεται καλύτερα κατά τη μεταφύτευση.

 

Δεντρολίβανο

.jpg

◊ Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. ◊ Το βρίσκουμε ανθισμένο σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο.  Το δεντρολίβανο λειτουργεί ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος, βοηθάει στον πόνο των μυών κ.α. ◊ Επίσης, όπως όλα τα παραπάνω αρωματικά και το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική. ◊ Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά που αναφέραμε, το δεντρολίβανο θέλει φωτεινό περιβάλλον, αντέχει στην παγωνιά και δεν θέλει συχνό πότισμα, μόνο μία φορά την εβδομάδα.

 

♦ Υλικά που θα χρειαστείτε για την κηπουρική σας:

◊ Γλάστρες ◊

.jpg

Φτυάρια .jpg

Γάντια ◊

.jpeg

Χώμα ◊
.png

Καλή διάθεση! ◊

.jpg

 



Καλή κηπουρική από τη Ρομποτεχνία με αγάπη! 




Πηγές
:

◊ Εγκυκλοπαίδεια Παράθυρο στην Εκπαίδευση του παιδιού, τόμος 2, Μάιος- Ιούνιος.

mistikakipou.gr

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.