()


Καλημέρα και καλή εβδομάδα μικροί μας
Ρομποτέχνες!

 Σήμερα, 12 Απριλίου είναι η διεθνής ημέρα ανθρώπινης διαστημικής πτήσης. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζεται παγκοσμίως η πρώτη διαστημική πτήση στο διάστημα με άνθρωπο, η οποία συνέβη στις 12 Απριλίου το 1961. Φυσικά, πριν από το σημαντικό αυτό επίτευγμα της ανθρωπότητας είχαν ακολουθήσει κάποιες προσπάθειες, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία παρά μόνο με την αποστολή δορυφόρων και πυραύλων.

Στις 4 Οκτωβρίου 1957 έγινε η εκτόξευση του Σπούτνικ 1, του πρώτου ανθρώπινου κατασκευάσματος που μπήκε σε τροχιά του διαστήματος. Το Σπούτνικ 1 ήταν ένας δορυφόρος που ζύγιζε 83 κιλά.

.jpg



Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα.

.jpgΗ πρώτη πτήση στο διάστημα από άνθρωπο έγινε στις 12 Απριλίου 1961 με διαστημικό όχημα το Βοστόκ 1 και ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα ήταν ο 27χρονος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

Αυτή η ημερομηνία γιορτάζεται ως  «Ημέρα του Κοσμοναύτη» στη Ρωσία ή ως «Νύχτα του Γιούρι» παγκοσμίως. Αυτό το ιστορικό γεγονός άνοιξε το δρόμο για εξερεύνηση του διαστήματος προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.

Ο αστροναύτης παρέμεινε στο διάστημα σε τροχιά γύρω από τη Γη 67 λεπτά και έλαβε εντολή να επιστρέψει. Ο Γκαγκάριν δεν γύρισε με την κάψουλα αλλά με ένα εκτινασσόμενο κάθισμα όπου μόλις εισήλθε στην ατμόσφαιρα της γης άνοιξε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στη πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που τον είδαν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της πτήσης του είχε διάρκεια 108 λεπτά, δηλαδή, 1 ώρα και 48 λεπτά.

Στις φωτογραφίες βλέπετε τον Γιούρι Γκαγκάριν! 

Γκαγκάριν

λήψης

 

images

 



Ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι. 

Ύστερα από την επιτυχία του Ρώσου αστροναύτη, που άνοιξε τον δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος, ακολούθησε άλλη μία επιτυχία της ανθρωπότητας αυτή τη φορά προερχόμενη από την Αμερική. Ο άνθρωπος πάει για πρώτη φορά στο φεγγάρι!

 Οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στο φεγγάρι και περπάτησαν σε αυτό ήταν οι Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν με το Απόλλων 11 και μαζί τους τον Μάικλ Κόλινς οδηγό του διαστημόπλοιου Columbia. Το διαστημικό όχημα έφθασε στην σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969!

Ο Νηλ Άρμστρονγκ πάτησε πρώτος στη Σελήνη και 20 λεπτά αργότερα τον ακολούθησε και ο Μπαζ Όλντριν. Μαζί πέρασαν 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και μάζεψαν 21, 5 κιλά σεληνιακού εδάφους. Επέστρεψαν με την προσγείωσή τους στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 Ιουλίου. 

◊ Παρακάτω βλέπετε το σήμα της αποστολής Απόλλων 11 και το πλήρωμά της Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μαίκλ Κόλινς.

 

apollo 11 crew

Apollo 11 insignia



Ήξερες ότι…

ixeres oti

♦  Το σύμπαν είναι περίπου 15 δισ. ετών.

♦   Μια μέρα στον Ερμή διαρκεί όσο περίπου 59 μέρες στη Γη.

♦  Οι αστροναύτες κάνουν μαθήματα scuba diving τα οποία τους βοηθούν στους «περιπάτους» στο διάστημα.

♦  Το καλοκαίρι στον πλανήτη Ουρανό ο ήλιος δεν δύει για 20 χρόνια, τον χειμώνα το σκοτάδι διαρκεί για 20 χρόνια και το φθινόπωρο ο ήλιος ανατέλλει και δύει κάθε 9 ώρες.



Ώρα για κατασκευή!

Ήρθε η ώρα έστω για λίγο να γίνουμε μικροί και μεγάλοι αστροναύτες δημιουργώντας το κράνος του αστροναύτη!

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε.

Υλικά:

  1. μπαλόνια
  2. κόλλα ατλακόλ
  3. εφημερίδες
  4. ψαλίδι
  5. λευκή τέμπερα
  6. πινέλο


Οδηγίες εκτέλεσης:

  1. Αρχικά, φουσκώνετε αρκετά το μπαλόνι σας μέχρι να σας καταλάβετε ότι το μέγεθος του θα μπορεί να χωρέσει στο κεφάλι σας.
  2. Στη συνέχεια, κόβετε τις εφημερίδες σε λωρίδες μετρίου μεγέθους και με την κόλλα τις κολλάτε στο μπαλόνι. Αφήστε ένα μέρος του μπαλονιού ακάλυπτο σε σχήμα τετράγωνο ώστε από εκεί να σκάσετε το μπαλόνι σας και να το βγάλετε. Αυτό χρησιμεύει διότι από εκεί υποτίθεται είναι το τζάμι του κράνους.
  3. Αφήνετε το μπαλόνι ένα 24ωρο να στεγνώσει με την ατλακόλ στη συνέχεια, σκάτε από μέσα το μπαλόνι και το βγάζετε.
  4. Τέλος, το βάφετε με την λευκή τέμπερα ή με όποιο άλλο χρώμα επιθυμείτε. Το κράνος σας είναι έτοιμο!

.jpg

 

  Στο σπίτι μπορείτε να παίξετε παιχνίδι ρόλων και να αναπαραστήσετε μία αποστολή γύρω από την τροχιά της Γης ή στη Σελήνη όπως οι Γκαγκάριν και Άρμστρονγκ.

 



Καλή διασκέδαση με αγάπη από τη Ρομποτεχνία!



 

Πηγές:

◊ oneman.gr
◊ wiki.giourigkagkarin
◊ un.org
◊ wiki.εξερεύνησητουδιαστήματος
◊ wiki.apollo11
◊ mesasenasentoukaki.blogspot.com
◊ iefimerida.gr

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.