()

Καλημέρα σε όλους τους μικρούς μας  Ρομποτέχνες!


Οι Απόκριες αποτελούν κάθε χρόνο μια ευχάριστη ευκαιρία διασκέδασης!

Ακόμη και στην ιδιαίτερη χρονιά που διανύουμε φέτος λόγω του κορονοϊού, το 2021 θα μπορέσουμε να διασκεδάσουμε στις απόκριες, να ντυθούμε και να γιορτάσουμε με λίγο πιο διαφορετικό τρόπο και με περισσότερη ασφάλεια!

Στην σημερινή μας δραστηριότητα θα μάθουμε πληροφορίες για την αποκριά που ίσως δεν γνωρίζαμε πιο πριν και θα διασκεδάσουμε με διάφορες δραστηριότητες!



Λίγα λόγια για την «Αποκριά»

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα, όμως Αποκριά ονομάζεται ιδιαίτερα η Κυριακή της πρώτης (μικρές απόκριες, της Τυροφάγου) και η Κυριακή της δεύτερης και τρίτης βδομάδας. Ονομάστηκε έτσι, επειδή την περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Στην Ελλάδα, τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Σατούρνους από τον Ήλιο τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμήν του Διόνυσου. Αποκορύφωμα της γιορτής της Αποκριάς είναι η τελευταία Κυριακή όπου το έθιμο προστάζει το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου που σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας μέχρι τον εορτασμό του Πάσχα.



Παρακάτω θα βρεις διάφορες δραστηριότητες που θα δώσουν στην αποκριά σου περισσότερο κέφι και ψυχαγωγία. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συγκεντρώσεις την οικογένεια σου και τους κοντινούς σου ανθρώπους και να διασκεδάσεις στους ρυθμούς της… αποκριάς!!


Λίμπο –> Ποιος θα περάσει κάτω από το κοντάρι χωρίς να το ακουμπήσει; Ποιος θα περάσει χωρίς να σκύψει μπροστά αλλά πίσω; Ποιο τρένο παιδιών θα περάσει πιο γρήγορα χωρίς να το ακουμπήσει; Και όλα αυτά φυσικά σε συνδυασμό με το τραγούδι που θα βρεις πατώντας
ΕΔΩ.

λίμπο

 

Η μάχη του χορού –> Βάζουμε το αγαπημένο μας ανεβαστικό τραγούδι και χορεύουμε όλοι μαζί. Νικητές είναι όσοι δεν εξαντληθούν και δεν σταματήσουν.

η_μάχη_του_χορού

 

Γιάνκα –> Φτιάξτε ένα τρενάκι και χορέψτε στον ρυθμό της γιάνκα κουνώντας χέρια και πόδια. Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι αυτός ο χορός:  Ο χορός αυτός και το τραγούδι αυτό, ερχόταν από την Σκανδιναβία. Το Yanka ήταν το Jenka, ήταν μία Φινλανδική παραδοσιακή μελωδία, που χόρευαν οι Φινλανδοί στα γλέντια και στις χαρές τους. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πως χόρευαν παλιά αυτόν τον χορό και ΕΔΩ για να δείτε πως χορεύεται τώρα.

γιάνκα_χορός

 

Χάσκα –> Το έθιμο του Χάσκα ή της Χάσκας το επιβάλει η σαρακοστιανή επιταγή που λέει: Με αβγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αβγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης, υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό. Σύμφωνα με την παράδοση, την τελευταία ημέρα της Αποκριάς και μετά το τέλος του φαγητού, μικροί και μεγάλοι κατευθύνονται στο σπίτι του γεροντότερου μέλους της οικογένειας (παππού ή μεγαλύτερου θείου) για τα «Σ’χουρημένα». Με την είσοδο στο σπίτι φιλούν τα χέρια όλων των γεροντότερων λέγοντας «Σ’χουρημένα». Οι γεροντότεροι ανταπαντούν με τη φράση «Σ’χουρημένα, Καλή Σαρακοστή» και δίνουν μικρό χρηματικό ποσό, ιδιαίτερα στους μικρούς που περιμένουν με ανυπομονησία.
Το ίδιο βράδυ γίνεται και το έθιμο του χάσκα, με τον γεροντότερο να κρατεί ένα ξύλινο ραβδί, συνήθως τον πλάστη που κάνουν τις πίτες, του οποίου την μία άκρη κρατάει και στην άλλη δένει σε μία κλωστή ένα βρασμένο και ξεφλουδισμένο αβγό. Τα παιδιά (και όχι μόνο) κάθονται οκλαδόν, με τα χέρια διπλωμένα πίσω στη μέση τους, σε κύκλο γύρω από τον παππού ή τον πατέρα. Αυτός γυρίζει γύρω από τον εαυτό του, κουνώντας σαν εκκρεμές το αβγό μπροστά από τα στόματα των μελών της οικογένειας για τρεις φορές στο στόμα του καθενός και αυτός προσπαθούσε να το πιάσει (χάψει). Αν το έπιανε το έτρωγε. Αν όχι, ο επόμενος και ούτω καθ’ εξής. Ήταν πολύ δύσκολο να δαγκώσει κάποιος το αβγό και πολύ διασκεδαστικό αφού τα σχόλια, και τα γέλια δημιουργούσαν κλίμα ευθυμίας. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία βάζουν φωτιά στην κλωστή και αν καεί ολόκληρη θεωρείται καλό σημάδι, καλός οιωνός, για το σπιτικό. Όποιος καταφέρει να δαγκώσει το αυγό, θα είναι τυχερός.
Εσείς αντί για αυγό μπορείτε να τοποθετήσετε στην άκρη του σκοινιού μία καραμέλα ή κάποιο άλλο γλύκισμα.

χάσκα_απόκριες

 

Κυνήγι αποκριάτικου θησαυρού –> Ζητήστε από τους γονείς σας να κρύψουν έναν αποκριάτικο θησαυρό  (γλυκά, σοκολάτες, κάποια έκπληξη) και να σας καθοδηγήσουν με γρίφους να τον ανακαλύψετε βήμα βήμα.

κυνήγι_του_χαμένου_θησαυρού

 

 

Πινιάτα –> Απόκριες χωρίς πινιάτα…. δεν γίνεται! Η πινιάτα (piñata) είναι μία χάρτινη χειροποίητη κατασκευή τυλιγμένη με χρωματιστό χαρτί και γεμισμένη με γλυκίσματα, σοκολάτες, καραμέλες κ.ά., η οποία πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη «piniata» που σημαίνει εύθραυστο δοχείο. Την πινιάτα, παραδοσιακά τη δένουν με σχοινί από κάποιο δέντρο, τη χτυπάνε και την σπάνε με ρόπαλο ή ραβδί έχοντας δεμένα τα μάτια τους. Μπορείτε να ζητήσετε από τους γονείς σας να φτιάξετε την δική σας πινιάτα και να βάλετε μέσα διάφορα γλυκίσματα, καραμέλες, ίσως και κάποιο γράμμα-έκπληξη. Δέστε το στην άκρη ενός κονταριού (σαν την χάσκα) και προσπαθήστε στον ρυθμό της μουσικής να την σπάσετε.

πινιάτα_απόκριες

 

Μιας που βρισκόμαστε σε διάθεση…αποκριών ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να φορέσετε τις αποκριάτικες στολές σας καθ’ όλη την διάρκεια των παραπάνω δραστηριοτήτων!

 



Καλή διασκέδαση σε όλους από τη Ρομποτεχνία!



 

Πηγές:

el.wikipedia.org
opaliouriotis.blogspot.com/haska-laografia
wikipedia.org/wiki

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.