()

Καλημέρα μικροί Ρομποτέχνες!

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με μία συσκευή που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια, η οποία μας ψυχαγωγεί, μας ενημερώνει για τα νέα από όλο τον κόσμο, μας επιμορφώνει, μας ξεκουράζει και μας κρατάει συντροφιά τις ώρες που νιώθουμε μόνοι και θέλουμε μία ευχάριστη παρέα. Πρόκειται φυσικά για την γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας τηλεόραση!



Πώς ήρθε η τηλεόραση στη ζωή μας;

Η τηλεόραση είναι το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας που μεταδίδει κινούμενες εικόνες και ήχους εξ αποστάσεως.

Εφευρέτης της θεωρείται ο Σκωτσέζος μηχανικός Τζον Λότζι Μπερντ (John Logie Baird) που κατόρθωσε να αναμεταδόσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, όπως κάνει δηλαδή και η σημερινή τηλεόραση.  Οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις που έκανε πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο της Μ. Βρετανίας μεταξύ του 1928 και 1935.

Λότζι Μπερντ

Τζον Λότζι Μπερντ

Ωστόσο οι πρώτες συσκευές τηλεόρασης άρχισαν να εμφανίζονται στα σπίτια σιγά σιγά. Όσο εξελισσόταν η τεχνολογία, η χρήση της εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και η τιμή της χαμήλωνε συνεχώς.



Πως λειτουργεί όμως αυτό το «κουτί»;

  • Η τηλεοπτική κάμερα παίρνει την εικόνα και την μεταδίδει σε ένα πομπό.
  • Αυτός με τη σειρά του μεταφράζει την εικόνα σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τα στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις.
  • Οι κεραίες των τηλεοράσεων λαμβάνουν αυτά τα κύματα και τα μετατρέπουν σε εικόνα στην οθόνη μας. Αυτός είναι ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο μεταδίδονται οι εικόνες.

Όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεταδίδονται σε ευθεία τροχιά. Στην πορεία τους όμως μπορεί να συναντήσουν εμπόδια στην επιφάνεια της Γης, όπως για παράδειγμα τα βουνά και να διακοπούν.


Τι γίνεται τότε;

Για να φτάσουν τα κύματα στον τελικό προορισμό τους, δηλαδή στις κεραίες των σπιτιών μας, χρησιμοποιούνται οι αναμεταδοτές.

Οι αναμεταδοτές είναι μηχανήματα που συλλαμβάνουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τα στέλνουν σε διαφορετική κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο το σήμα φτάνει μέχρι τα σπίτια μας!


Τώρα πια όταν παρακολουθήσετε ένα αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα θα γνωρίζετε πόσο μεγάλη διαδρομή έχουν διανύσει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να φτάσει μια εικόνα στην οθόνη σας!



Λίγα λόγια για την ιστορία της τηλεόρασης…

Οι πρώτες τηλεοράσεις  εμφανίστηκαν το 1928. Είχαν μεγάλες διαστάσεις και έδιναν μία θολή κοκκινο-πορτοκαλί εικόνα, η οποία ήταν πολύ μικρή σε μέγεθος.

πρώτη τηλεόραση

Οι πρώτες τηλεοράσεις


Το 1940, στα χρόνια του πολέμου οι τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν και ξεκίνησαν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις μετά τον πόλεμο, περίπου το 1946. Τότε στις ΗΠΑ οι πωλήσεις συσκευών τηλεόρασης ήταν υψηλές.

τηλεοράσεις στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Τηλεοράσεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρώτη έγχρωμη εκπομπή μεταδόθηκε στην Αμερική το 1951, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να την δει έγχρωμα, γιατί όλοι διέθεταν ασπρόμαυρες συσκευές. Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση κυκλοφόρησε στην αγορά τρία χρόνια αργότερα, το 1954. Με την πάροδο των χρόνων οι διαστάσεις της τηλεόρασης γινόταν όλο και πιο μικρές.

πρώτη έγχρωμη συσκευή

Η πρώτη έγχρωμη συσκευή

το 1957

 1957

 

1970

1980

1980

2000

2000

2010

2010

Στην Ελλάδα η έναρξη της κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και η μετάδοση ήταν ασπρόμαυρη. Οι τηλεοράσεις που υπήρχαν τότε στην Αθήνα δεν ήταν πάνω από 100. Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελλάδα έγινε το 1979. Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται και τα πρώτα ιδιωτικά κανάλια, όπως το Mega Channel και ο Antenna TV. Η ενεργοποίηση και η απενεργοποίηση της τηλεόρασης, καθώς και η αλλαγή των καναλιών πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου.

 

πρώτη μετάδοση στην Ελλάδα

Πρώτη μετάδοση στην Ελλάδα

 


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη μέρα της ελληνικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο!

 


 

Η ανακάλυψη της τηλεόρασης αποτελεί μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της τεχνολογίας και άλλαξε πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων. Παρόλ’ αυτά σίγουρα έχετε ακούσει στο χώρο της οικογένειας και του σχολείου, η τηλεόραση να χαρακτηρίζεται ως μία «κακή συνήθεια», ειδικά για εσάς τα παιδιά.


Αναρωτηθήκατε ποτέ: Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ερευνητές θεωρούν πως η σωστή χρήση της τηλεόρασης βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού, καθώς είναι αυτή που φέρνει σε πρώτη επαφή τα παιδιά με την τεχνολογία και με έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες.

Ωστόσο ο χρόνος που αφιερώνουμε για την παρακολούθηση τηλεόρασης και η ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων που επιλέγουμε μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τηλεόραση σε αντίθεση με την πραγματική ζωή αποτελείται από εικόνες που διαδέχονται πολύ γρήγορα η μία την άλλη. Αυτές οι εικόνες ελκύουν πολύ την προσοχή μας, αλλά  ταυτόχρονα την διεγείρουν υπερβολικά, καθώς προσπαθούμε μέσα σε σύντομο χρόνο να επεξεργαστούμε αυτά που ακούμε και βλέπουμε. Αυτό μπορεί αργότερα να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε σε πνευματικές εργασίες, όπως είναι η μελέτη.
  • Επιπλέον, πολλές φορές δεν ξεχωρίζουμε την φαντασία της τηλεόρασης από την πραγματικότητα και θαυμάζουμε λάθος πρότυπα, όπως ήρωες από καρτούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρουμε τα προβλήματα και τις περιπέτειές τους και στη δική μας καθημερινότητα και να τη διαταράσσουν.
  • Ορισμένες διαφημίσεις μπορεί να μας παραπλανούν και να μας οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση υλικών αγαθών που δεν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη.
  • Ας μην ξεχνάμε και την ακτινοβολία της τηλεόρασης που είναι επικίνδυνη για την υγεία των ματιών μας.
  • Τέλος, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μας αποσπά χρόνο από άλλες σημαντικές και αξιόλογες δραστηριότητες, όπως η ενασχόληση με την οικογένεια και τους φίλους μας, η άθληση, το παιχνίδι, η μελέτη κ.ά.

και τηλεόραση 1

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μέτρο στον χρόνο που παρακολουθούμε τηλεόραση και να επιλέγουμε τηλεοπτικά προγράμματα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να μας βοηθήσουν και τα σήματα καταλληλόλητας. Πάμε να τα δούμε!

για όλους

Κατάλληλο για όλους

για άνω των οκτώ ετών

Κατάλληλο για άνω των οκτώ ετών

για άνω των δώδεκα ετών

Κατάλληλο για άνω των δώδεκα ετών

για άνω των δεκαέξι ετών

Κατάλληλο για άνω των δεκαέξι ετών

για άνω των δεκαοκτώ ετών

Κατάλληλο για άνω των δεκαοκτώ ετών


Επιπλέον, ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ανηλίκους άνω των 12 ετών συνοδεύονται από ειδική λεκτική σήμανση ανάλογα με το περιεχόμενο τους. 

Τα παραπάνω σήματα καταλληλόλητας προβάλλονται υποχρεωτικά από όλους τους σταθμούς καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. 



Και τώρα ήρθε η ώρα να… κατασκευάσετε τη δική σας τηλεόραση με απλά υλικά που διαθέτετε στο σπίτι ή μπορείτε εύκολα να τα βρείτε και…

να γίνετε εσείς οι ίδιοι πρωταγωνιστές!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

  • Μία μεγάλη χάρτινη κούτα
  • Έναν χαρτοκόπτη
  • Τέμπερες
  • Ένα πινέλο
  • Έναν χάρακα
  • Ένα μολύβι
  • Κουμπιά ή καπάκια από νερό, χυμούς, γάλα κτλ
  • Κόλλα atlacoll (ή όποια άλλη διαθέτετε)


Οδηγίες:

  1. Στη μεγαλύτερη πλευρά της κούτας σχεδιάστε το πλαίσιο της οθόνης, αφήνοντας μερικά εκατοστά γύρω γύρω, ώστε να δημιουργηθεί μία κορνίζα.
  2. Με τη βοήθεια του χαρτοκόπτη κόψτε το πλαίσιο που σχεδιάσατε, ακολουθώντας τη γραμμή του μολυβιού. Σε αυτό το βήμα είναι απαραίτητη και η βοήθεια του γονέα!
  3. Έπειτα χρωματίστε την κούτα, όπως επιθυμείτε.
  4. Τοποθετήστε και κολλήστε στο κάτω μέρος της κούτας τα κουμπιά ή τα καπάκια για τα κουμπιά της τηλεόρασης.
  5. Η τηλεόρασή σας είναι έτοιμη!


Τώρα ήρθε η ώρα για παιχνίδι!

Ο γονέας θα κρατάει το τηλεχειριστήριο από την πραγματική σας τηλεόραση (ή από μία άλλη συσκευή).

Κάθε φορά που θα λέει τη λέξη «ζάπινγκ», δηλαδή αλλαγή καναλιού, εσείς θα μπείτε μέσα στην κούτα, θα αυτοσχεδιάσετε και θα μεταμορφωθείτε σε παρουσιαστές ειδήσεων, ρεπόρτερ σε ντοκιμαντέρ ή σε αστυνομικές εκπομπές, διαφημιστές, μάγειρες σε εκπομπές μαγειρικής, ηθοποιοί, παρουσιαστές καιρού κ.ά.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία και πολύ κέφι!

αυτοσχδιασμός


Η τηλεόραση αποτελεί ένα μέσο που έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και την έχει αλλάξει ριζικά. Μπορεί να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη, αρκεί να τη χρησιμοποιούμε σωστά και με μέτρο. Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε την όλη διαδικασία! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις δικές σας εντυπώσεις!

 



Καλή σας διασκέδαση από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!



 

Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.