()

Καλημέρα μικροί μας Ρομποτέχνες!



Ο χρόνος στη μυθολογία:                                   

Στο διάβα λοιπόν, τον χιλιετηρίδων οι άνθρωποι αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαιρέσουν τον χρόνο και να τον μετρήσουν, για να εξυπηρετούνται στην καθημερινή τους ζωή. Έτσι, ανάλογα με τον πολιτισμό τους, διαμόρφωσαν διαφορετικά συστήματα χρονολόγησης.

Ο χρόνος κάνει την εμφάνισή του και στην ελληνική μυθολογία. Ο χρόνος ταυτίζεται με τον Κρόνο, τον πατέρα των πρώτων θεών του Ολύμπου (Δία, Ποσειδώνα κ.ά.) και ορισμένοι ποιητές όπως ο Νόννος, Έλληνας επικός ποιητής από την Αίγυπτο, ονόμαζαν κόρες του Χρόνου τις ώρες.


 

Το ημερολόγιό μας:

Το ημερολόγιο, που μας βοηθάει να παρακολουθούμε τις μέρες, τους μήνες και τις εποχές του έτους, έχει κι αυτό την ιστορία του. Οι πρώτοι άνθρωποι χάραζαν πάνω στους κορμούς των δέντρων τις μέρες και τους μήνες. Οι Αιγύπτιοι χάραξαν το πρώτο ημερολόγιο πάνω σε πέτρες, ενώ οι Ρωμαίοι το τελειοποίησαν. 

Ο αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρ θέλησε να διορθώσει το σύστημα ημερολογίου της Ρώμης, γι΄ αυτό κάλεσε τον Έλληνα αστρονόμο Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια και του ανέθεσε να φτιάξει ένα νέο. Το ημερολόγιο εκείνο ονομάστηκε Ιουλιανό και σύμφωνα με αυτό, σε κάθε περίοδο τεσσάρων ετών, τα τρία πρώτα χρόνια έχουν 365 ημέρες και το τέταρτο 366, το έτος αυτό το ονομάζουμε δίσεκτο.

Αιγυπτιακό ημερολόγιο

Αρχαίο Αιγυπτιακό ημερολόγιο

Εκτός από το Ιουλιανό έχουμε και το Γρηγοριανό ημερολόγιο το οποίο χρησιμοποιούμε σήμερα. Ο πάπας της Ρώμης Γρηγόριος ΙΓ΄ προσπάθησε να διορθώσει το Ιουλιανό στα 1582 μ.Χ. και το καινούργιο ημερολόγιο πήρε το όνομά του. Από τα δύο ημερολόγια το πιο σωστό είναι το Γρηγοριανό, γιατί σε 3.500 χρόνια κάνει λάθος μόνο μια μέρα.

Τα χρόνια αρχίζουμε και τα μετράμε από τη Γέννηση του Χριστού. Κάθε περιστατικό που έγινε πριν από τη Γέννηση το σημειώνουμε με τα γράμματα π.Χ. (προ Χριστού). Κάθε περιστατικό μετά από αυτήν, το σημειώνουμε με τα γράμματα μ.Χ. (μετά Χριστόν). Το κάθε έτος αποτελείται από δώδεκα μήνες. Ο καθένας από αυτούς έχει 30 ή 31 ημέρες. Εξαίρεση αποτελεί ο Φεβρουάριος, που έχει 28 μέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 29. Τότε λέμε πως η χρονιά αυτή είναι δίσεκτη.


Tip: 
με τα κότσια της γροθιάς μας μπορούμε να βρούμε ποιος μήνας έχει 30 μέρες και ποιος 31. Όσοι μήνες πέσουν πάνω στα κότσια, έχουν 31 ημέρες, όσοι πέσουν στ΄ αυλάκια έχουν 30.


 

Σταυρόλεξο: ο Χρόνος και οι φίλοι του:

Το Σταυρόλεξο είναι παιχνίδι μυαλού και γνώσης, στο οποίο ο λύτης προσπαθεί να βρει κρυμμένες λέξεις.

σταυρόλεξο

Πάμε να διασκεδάσουμε με τις πληροφορίες που έχουμε μάθει μέχρι τώρα. ΠΑΤΗΣΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να δεις το σταυρόλεξο του χρόνου ώστε να παίξουμε με τις λέξεις:

Ο χρόνος και οι φίλοι του

 

Για να φτιάξεις τα δικά σου μοναδικά σταυρόλεξα πάτησε σε αυτό τον σύνδεσμο: crosswordlabs και ακολούθησε τις οδηγίες (need to see examples).

 



Καλή διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!



 

Πηγές:

 

 

 

 

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.