()


Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!


Στη σημερινή δραστηριότητα θα γνωρίσουμε ορισμένα, υπέροχα μουσικοκινητικά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε με τους φίλους μας ή με την οικογένειά μας, μέσα ή έξω από το σπίτι!

 

Έρχεται το καλοκαίρι, οι μέρες έχουν μεγαλώσει και τα παιδιά διασκεδάζουν με τις ώρες έξω στις παιδικές χαρές παίζοντας με τους φίλους τους. Οπότε, τι καλύτερο από το να γνωρίσουμε ορισμένα καινούρια παιχνίδια ή ακόμα να θυμηθούμε παιχνίδια που ήδη ξέραμε, αλλά τα είχαμε τοποθετήσει στο πίσω ράφι του μυαλού μας χωρίς να τα αξιοποιούμε; Ακόμα, αυτά τα παιχνίδια θα περιλαμβάνουν και μουσική, επομένως θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά για τους μικρούς μας φίλους.

>  Τώρα θα αναρωτηθείτε μα πώς γίνεται να έχω μουσική είτε βρίσκομαι μέσα, είτε βρίσκομαι έξω από το σπίτι; Αρχικά, στο σπίτι μας μπορούμε να βάλουμε μουσική από διάφορα μέσα που μπορεί να διαθέτει ο καθένας (υπολογιστή, laptop, tablet, κινητό, ραδιόφωνο κ.α.). Έξω σίγουρα κάποιος φίλος ή γονέας θα έχει  κινητό το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την αναπαραγωγή μουσικής, κι αν κάποιος διαθέτει και φορητό ηχείο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε καθώς θα έτσι ακούτε πιο δυνατά και καθαρά τη μουσική σας!

 

Πάμε να ξεκινήσουμε!

 


1. Μουσικές καρέκλες: και ποιος δεν θυμάται ή δεν έχει παίξει αυτό το υπέροχο παιχνίδι!

musical chairs 1

 

Κανόνες του παιχνιδιού:

Τοποθετούμε κυκλικά καρέκλες να κοιτάνε προς την εξωτερική πλευρά. Οι καρέκλες πρέπει να είναι λιγότερες κατά μία από τους παίκτες του παιχνιδιού. Ένα άτομο αναλαμβάνει να σταματάει και να ξεκινάει την μουσική. Όταν αρχίζει η μουσική οι παίκτες πρέπει να τρέχουν και να χορεύουν γύρω από τον κύκλο με τις καρέκλες. Με το που σταματήσει η μουσική πρέπει να βρουν μια καρέκλα να καθίσουν επειγόντως, καθώς ο παίκτης που δεν θα βρει καρέκλα βγαίνει από το παιχνίδι. Στον επόμενο γύρο αφαιρείται μία καρέκλα από τον κύκλο, ώστε πάντα ένας παίκτης να μην χωράει να καθίσει στον κύκλο. Νικητής είναι ο παίκτης που θα προλαβαίνει να βρίσκει καρέκλα να καθίσει σε κάθε γύρο.


 

2. Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό: ένα υπέροχο, παλιό, παραδοσιακό παιχνίδι!

alati

 

Κανόνες του παιχνιδιού: 

Με κλήρο διαλέγουμε μία μάνα. Τα υπόλοιπα παιδιά κάθονται οκλαδόν κάτω κυκλικά και τοποθετούν τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους και τις παλάμες τους ανοιχτές. Η μάνα κρατά ένα αντικείμενο (πχ. μαντήλι, πετραδάκι, μανταλάκι, μικρό παιχνίδι) και μένει έξω από τον κύκλο. Αρχίζει να γυρνάει ρυθμικά γύρω από τα παιδιά τραγουδώντας:

“Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό, έχασα τη μάνα μου και πάω να τη βρω. Παπούτσια δεν μου δίνει να πάω στο σχολειό και αν δεν μου τα πάρει θα ψάξω να τη βρω”. 

Με το που τελειώσει το τραγούδι η μάνα αφήνει το αντικείμενο στα χέρια ενός παιδιού, το οποίο σηκώνεται γρήγορα για να την κυνηγήσει. Η μάνα πρέπει να προλάβει να κάτσει στον κύκλο χωρίς να την πιάσει το παιδί που την κυνηγάει για να κερδίσει.


 

  3. Αγαλματάκια με μουσική: μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού παιχνιδιού!

.jpg

 

Κανόνες του παιχνιδιού:

Βάζουμε μουσική. Ένα άτομο επιλέγεται από τους παίκτες ως συντονιστής. ώστε να ρυθμίζει πότε θα αρχίζει και πότε θα σταματάει η μουσική. Μπορούμε να βάλουμε όποιο τραγούδι μας αρέσει. Όσο παίζει η μουσική οι παίκτες του παιχνιδιού μπορούν να κινούνται και να χορεύουν. Με το που σταματήσει η μουσική όλοι οι παίκτες πρέπει να μείνουν ακίνητοι σαν αγάλματα. Ο παίκτης που είναι συντονιστής κινείται ανάμεσα στα αγαλματάκια και προσπαθεί να τα κάνει με διάφορους τρόπους να κουνηθούν, χωρίς όμως να τα ακουμπήσει! Μπορεί να χρησιμοποιήσει αστείες γκριμάτσες και κινήσεις, ανέκδοτα, αιφνιδιαστικές κινήσεις, ώστε να ξεγελάσει τα αγαλματάκια και να κουνηθούν. Σε κάθε γύρο βγαίνει κι ένας παίκτης. Νικητής είναι ο παίκτης που θα καταφέρει να μην κουνηθεί καθόλου μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.


 

4. Ο θρόνος του βασιλιά: ένα παιχνίδι για να εξασκήσουμε την ακοή μας και την παρατηρητικότητα μας!

 

Κανόνες του παιχνιδιού:

Τοποθετούμε μια καρέκλα στη μέση γυρισμένη ανάποδα στους παίκτες. Αν βρισκόμαστε στην παιδική χαρά ή σε κάποιο πάρκο, επιλέγουμε ένα ελεύθερο παγκάκι για το παιχνίδι. Κάτω από την καρέκλα βάζουμε πολλά αντικείμενα που βρίσκουμε τριγύρω. Στο κανονικό παιχνίδι τοποθετούμε κάτω από την καρέκλα κλειδιά. Στην περίπτωση που όμως δεν έχουμε μια μεγάλη ποσότητα κλειδιών, μπορούμε να εξασκήσουμε την φαντασία μας και να βάλουμε ό,τι αντικείμενα θεωρήσουμε κατάλληλα για το παιχνίδι. Ορίζουμε με κλήρο έναν παίκτη που θα είναι ο βασιλιάς και θα κάτσει στην καρέκλα με γυρισμένη την πλάτη. Οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να πιάσουν ένα ένα τα αντικείμενα κάτω από την καρέκλα, χωρίς να ακουστεί ο παραμικρός θόρυβος. Ο βασιλιάς πρέπει να ακούει πολύ προσεκτικά. Αν ακούσει κάτι γυρνάει το λέει και αρχίζει νέος γύρος με νέο βασιλιά.

 



Αυτά ήταν τα παιχνίδια μας!
Ελπίζουμε να τα δοκιμάσετε και σίγουρα θα διασκεδάσετε πολύ με την παρέα σας και την οικογένεια σας.

Και να θυμάστε ότι νούμερο ένα κανόνας κάθε παιχνιδιού είναι ότι…
δεν υπάρχει πραγματικός νικητής!

Σε κάθε παιχνίδι είμαστε όλοι νικητές,
καθώς κερδίζουμε διασκέδαση, χαρά και πολύ όμορφες εμπειρίες!

 



Καλή διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!



 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.