()

Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!

«Αν θέλεις να δουλέψεις για την παγκόσμια ειρήνη, πήγαινε σπίτι σου και αγάπα την οικογένειά σου». 

Μητέρα Τερέζα, 1910-1997, Καθολική καλόγρια, φιλάνθρωπος και αγία.

«Η οικογένεια δεν είναι απλώς ένα σπουδαίο πράγμα. Είναι τα πάντα».

Μαίκλ Τζεί Φοξ

◊ Στις 15 Μαϊου γιορτάζεται ο θεσμός της οικογένειας, είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα μέλη της, μικρά και μεγάλα. Η οικογένεια εμφανίζεται από τα πανάρχαια χρόνια. Μέσα σε αυτή μαθαίνουμε την αγάπη, τον σεβασμό, την κατανόηση, αναπτύσσεται η προσωπικότητά μας. Η οικογένεια αποτελεί την πρώτη κοινωνικοποίηση των ατόμων, μας μαθαίνει την αμοιβαία στήριξη και υποστήριξη.

Family 1


 Αν κλείσετε τα μάτια, παραμείνετε σιωπηλοί για λίγα λεπτά και σκεφτείτε την οικογένειά σας ποια συναισθήματα νιώθετε να σας πλημμυρίζουν;

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

◊ Η οικογένεια δεν είναι όμως μόνο τα άτομα του παρόντος, οικογένεια είναι και τα άτομα του παρελθόντος που υπήρξαν πριν από εμάς. Σκεπτόμενοι την οικογένειά μας, μας έρχονται στο μυαλό και οι παππούδες μας. Άλλοι τους έχετε γνωρίσει και άλλοι όχι, έχετε όμως ακούσει ιστορίες για αυτούς, έχετε δει φωτογραφίες τους. Κάποιοι από έσας ίσως σταθήκατε τυχεροί και έχετε γνωρίσει ακόμη και προπαππούδες. Οικογένεια λοιπόν, είναι και οι πρόγονοί μας, οι οποίοι είναι κι αυτοί “υπεύθυνοι” για την δική μας ύπαρξη. Κουβαλάμε και δικά τους χαρακτηριστικά είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά.

 

family 1

old family picture


◊ 
Πάμε να ξεκινήσουμε ώστε να μάθετε την προϊστορία και τις ρίζες της οικογένειά σας δημιουργώντας το γενεαλογικό σας δέντρο. Τι είναι αυτό; Το γενεαλογικό δέντρο είναι η καταγραφή των γνωστών προγόνων ή απογόνων κάποιου ανθρώπου! Χρησιμοποιείται κυρίως σε δενδρική δομή δηλαδή, απλώνεται σαν τα κλαδιά ενός δένδρου! Για να μπορέσετε να το κατασκευάσετε θα χρειαστείτε την βοήθεια των γονιών σας ή των παππούδων σας!


♦ Πως να κατασκευάσετε το γενεαλογικό δέντρο!

  1. Αρχικά, πάρτε χαρτί και μολύβι.
  2. Δεύτερον, φωνάξτε την μαμά ή τον μπαμπά, τον παππού ή την γιαγιά.
  3. Καθίστε αναπαυτικά και καταγράψτε τις ιστορίες και τις πληροφορίες που θα σας δώσουν για τους προγόνους σας (ονόματα, παιδιά, αδέρφια,  κ.ά.)
  4. Αν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ζητήστε να το δείτε.
  5. Στην συνέχεια, πάρτε μία κόλλα χαρτί είτε ένα χαρτόνι (αναλόγως πόσο μεγάλο βγαίνει το δέντρο σας)
  6. Τέλος, ξεκινήστε τον σχεδιασμό του γενεαλογικού δέντρου των προγόνων από τους παλιότερους ως τους μικρότερους, δηλαδή από το παρελθόν στο παρόν (γράφετε ονόματα και χρονολογίες γέννησης ακόμη και φωτογραφίες, αν είναι δυνατό).

δέντρο

γενεαλογικό δέντρο

 



Καλή αναδρομή στο παρελθόν από τη Ρομποτεχνία
με αγάπη!




Πηγές :

◊ wiki.genealogikodentro
◊ babyradio.gr
◊ ebooks.edu.gr
◊ pinterest.com
◊ gnomikologikon.gr
◊ balancelife.gr

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.