()

Καλώς ήρθατε μικροί
Ρομπο – επιστήμονες!

Στη σημερινή δραστηριότητα θα γνωρίσουμε κάποιες ιδιότητες του φωτός και θα πάμε να κάνουμε ένα εύκολο κι ευχάριστο πείραμα για να τις κατανοήσουμε καλύτερα και να διασκεδάσουμε.

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πολλές φορές όταν επισκέπτεσαι την θάλασσα ή μια λίμνη ή ένα ποτάμι τα είδωλα των αντικειμένων που βρίσκονται γύρω από το νερό να καθρεφτίζονται σε αυτό. Ακόμα, σίγουρα έχεις καθρέφτη στο σπίτι σου κι έχεις δει το ομοίωμά σου σε αυτόν.

Mount Hood reflected in Mirror Lake Oregon


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

→ Αυτό συμβαίνει, γιατί το φως όταν συναντήσει μία λεία επιφάνεια επιστρέφει πίσω σε διαφορετική διεύθυνση από αυτήν που ήταν πριν. Αυτό ονομάζεται ανάκλαση του φωτός. Συγκεκριμένα, ανάκλαση του φωτός έχουμε όταν ένα σώμα συναντήσει την επιφάνεια ενός σώματος και αλλάξει διεύθυνση διάδοσης, παραμένοντας μέσα στο ίδιο υλικό.


λήψης 1

 


Και τώρα ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε και… να δημιουργήσουμε το δικό μας “Μουσείο ψευδαισθήσεων” στο σπίτι!

Σε αυτό το πείραμα θα δημιουργήσουμε μια εικόνα, χωρίς να είναι πραγματική, με την βοήθεια της ανάκλασης του φωτός. Παρόμοιες τεχνικές με το φως, χρησιμοποιούν και στα μουσεία ψευδαισθήσεων για να δημιουργήσουν διάφορες οπτικές απάτες (οφθαλμαπάτες).

 

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Υλικά:

  • 1 τζάμι (παραθύρου)
  • 2 κεριά (ίδιου ύψους)
  • χάρακας
  • πλαστελίνη

img7 14

Οδηγίες:

  • Βρίσκουμε ένα τζάμι στο σπίτι μας, στο οποίο θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πείραμα.
  • Παίρνουμε τα κεριά μας, τα οποία φροντίζουμε να είναι ίδιου μεγέθους. Αν δεν έχουν εξαρχής  ίδιο ύψος τα κόβουμε ώστε να γίνουν ίσα.
  • Στερεώνουμε τα κεριά στην πλαστελίνη.
  • Τοποθετούμε το ένα κερί από την μία πλευρά του τζαμιού και το άλλο από την άλλη αντικριστά.

◊ Προσοχή! για να πετύχει το πείραμα θα πρέπει τα κεριά μας να έχουνε την ίδια απόσταση. Γι’ αυτό, χρησιμοποιούμε τον χάρακα για να μετρήσουμε τις αποστάσεις και στις δύο πλευρές που θα τοποθετήσουμε τα κεριά.

  • Ανάβουμε μόνο το ένα κερί

 

◊ Σε περίπτωση που τα παιδιά είναι μικρά ηλικιακά και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνα τους είδη πυρακτώσεως, σε αυτό το σημείο πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς και να συζητήσουν στο τέλος μαζί τους τα αποτελέσματα!

 

 

 

 

 

 

Και το πείραμά μας είναι έτοιμο!

 

Τι παρατηρούμε; 

Αν κοιτάξουμε από τη μεριά που έχουμε το κερί μας αναμμένο, τότε φαίνεται να είναι αναμμένο και το κερί που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του τζαμιού, χωρίς να το έχουμε ανάψει. Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε είναι μία οπτική απάτη, που δημιουργείται εξαιτίας της ανάκλασης του φωτός!



Και τώρα ώρα για παιχνίδι!

Μπορούμε να παίξουμε όση ώρα θέλουμε με την οπτική απάτη που φτιάξαμε και να κάνουμε θεατρικό ότι ακουμπάμε την φωτιά και καιγόμαστε, ενώ στην πραγματικότητα θα ακουμπάμε το σβησμένο κερί! Επίσης, με λίγη φαντασία μπορούμε να φτιάξουμε την δική μας θεατρική ιστορία που θα περιλαμβάνει την ψευδαίσθηση που δημιουργήσαμε!

 

Συγχαρητήρια, μικρέ Ρομπο – επιστήμονα που έφτασες ως εδώ!

 



Καλή διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία!




Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.