()


Γεια σας μικροί και μεγάλοι Ρομποτέχνες!

Στη σημερινή μας δραστηριότητα, θα μάθουμε την ιστορία ενός παιχνιδιού πολυαγαπημένου από τους μικρούς μας φίλους, του μπούμερανγκ!

  • Πότε φτιάχτηκε το πρώτο μπούμερανγκ;
  • Από τι υλικό ήταν φτιαγμένο;
  • Τι σχέση έχει το μπούμερανγκ με την Αυστραλία;
  • Ήταν πάντα παιχνίδι ή χρησιμοποιούνταν για άλλον σκοπό;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε στο παρόν άρθρο, ενώ στο τέλος θα μάθουμε πώς… να φτιάξουμε το δικό μας μπούμερανγκ!

Ας ξεκινήσουμε!



∼ Η ιστορία του Μπούμερανγκ ∼

Προκειμένου να γνωρίσουμε την ιστορία του μπούμερανγκ θα πρέπει να μεταφερθούμε στη μακρινή Αυστραλία και στους ιθαγενείς της, τους Αβορίγινες.

Το μπούμερανγκ (boomerang) είναι ένα εργαλείο-όπλο το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι από διάφορες φυλές, κυρίως της Ωκεανίας. Στις μέρες μας όμως χρησιμοποιείται κυρίως ως σπορ και για διασκέδαση. Το μπούμερανγκ κατασκευαζόταν συνήθως από ξύλο, σπανιότερα δε από κόκκαλο. Τα σύγχρονα μπούμερανγκ και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για σπορ και διασκέδαση, κατασκευάζονται από ανθρακονήματα, ενισχυμένο πλαστικό ή άλλα υλικά υψηλής τεχνολογίας. Είναι επίπεδο, με αεροδυναμικό σχήμα και κατασκευασμένο έτσι ώστε να περιστρέφεται κάθετα στον άξονά του κατά την κατεύθυνση της πτήσης του.

Boomerang

Οι  ιθαγενείς της Αυστραλίας, λοιπόν,  κατασκεύαζαν τα μπούμερανγκ τους για το κυνήγι χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι σκληρού καμπύλου ξύλου και που έχει την ιδιότητα να επιστρέφει στο σημείο από το οποίο εκτοξεύθηκε!



∼ Πώς λειτουργεί ένα Μπούμερανγκ; ∼

Όπως είναι γνωστό, τα μπούμερανγκ έχουν το χαρακτηριστικό να επιστρέφουν στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν! Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο είναι και τόσο διασκεδαστικά!


– Πώς όμως συμβαίνει αυτό;

Παρά την απλή εμφάνιση του μπούμερανγκ, η χαρακτηριστική πτήση επιστροφής διέπεται από έναν περίπλοκο συνδυασμό της φυσικής και της αεροδυναμικής. Το μπούμερανγκ αποτελείται πολύ συχνά από δύο πτερύγια που σχηματίζουν γωνία μεταξύ 80° και 120°, ωστόσο, κάποια νεότερα μπούμερανγκ έχουν περισσότερα από δύο πτερύγια. Ο συνδυασμός της κίνησης προς τα εμπρός με περιστροφή δημιουργεί μια άνιση ανύψωση πάνω από τα πτερύγια. Καθώς η ροή του αέρα περνά πάνω από το ένα πτερύγιο γρηγορότερα από τα άλλα δημιουργείται ανύψωση. Η άνιση δύναμη που προκαλείται από τη διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ των δύο πτερύγων εφαρμόζει μια σταθερή δύναμη στο πάνω μέρος της περιστροφής του μπούμερανγκ. Γι’ αυτό, το μπούμερανγκ κάνει συνεχώς στροφή προς τα αριστερά ή δεξιά έτσι, ώστε να ταξιδεύει σε έναν κύκλο και να επιστρέφει στην αφετηρία του.

return

Για καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο:

→Πώς λειτουργεί ένα Μπούμερανγκ;



∼Φτιάχνουμε το δικό μας Μπούμερανγκ!∼

Ας πειραματιστούμε φτιάχνοντας το δικό μας μπούμερανγκ!

Υλικά:

  • Χαρτόνια (οποιουδήποτε χρώματος)
  • Κόλλα στικ
  • Ψαλίδι


Διαδικασία:

  • Σε ένα χαρτόνι ζωγραφίζω το δικό μου μπούμερανγκ με ένα μολύβι. Σε περίπτωση που το βρίσκω δύσκολο, χρησιμοποιώ το παρακάτω πρότυπο.

template boomerang

  • Κολλήστε κι άλλα χαρτόνια στο μπούμερανγκ,  ώστε να γίνει σκληρό και να πετάει καλύτερα. Χρειάζονται περίπου 4 χαρτόνια για να γίνει αρκετά βαρύ ή ένα χαρτόνι από παλιά συσκευασία ηλεκτρικής συσκευής!
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτόκουτο.
  • Κρατήστε το μπούμερανγκ παράλληλα με το έδαφος και πετάξτε το έτσι ώστε να περιστρέφεται. Κρατήστε το στο ύψος των ματιών σας!
  • Φυσικά, μπορούμε να χρωματίσουμε το μπούμερανγκ μας όπως επιθυμούμε!

 

168725205 215262787061520 5541838831819264448 n


Θα θέλαμε πολύ να δούμε τις δικές δημιουργίες!

.png

 



Καλή σας διασκέδαση από τη Ρομποτεχνία και προσοχή στα κεφάλια!




Πηγές:

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.