()

Καλημέρα από τους εκπαιδευτικούς της Ρομποτεχνίας!


Το σημερινό μας θέμα αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης για τους μικρούς μας φίλους. Αναφερόμαστε, φυσικά, στη ζωγραφική.


Ας γνωρίσουμε το μαγευτικό κόσμο της τέχνης της ζωγραφικής και πιο συγκεκριμένα το καλλιτεχνικό στυλ του πιο διάσημου μοντέρνου ζωγράφου, του Πάμπλο Πικάσο.


Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τη ζωή και το έργο του αλλά και γιατί όχι να γίνουμε κι εμείς μικροί Πικάσο!

 

 

Ποιος ήταν ο Πικάσο;

Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν διάσημος Ισπανός ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας το 1881. O πατέρας του ήταν επίσης ζωγράφος. Η πρώτη του λέξη, όταν ήταν μωρό, δεν ήταν «μαμά» αλλά «πιθ» από την ισπανική λέξη lapiz (λάπιθ), που σημαίνει μολύβι. Από μικρός του άρεσε να σχεδιάζει. Ήταν το παιδί  θαύμα, αφού σε ηλικία μόλις 7 ετών ζωγράφιζε πιστά οποιοδήποτε αντικείμενο, ενώ σε ηλικία 13 ετών ήδη σχεδίαζε καλύτερα από τον πατέρα του,  που ήταν επαγγελματίας ζωγράφος. Ως ζωγράφος διαμορφώθηκε μεταξύ 14 και 19 ετών.

 

 

Όταν μεγάλωσε συνέχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική;

Μα φυσικά! Σπούδασε στις σχολές καλών τεχνών της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, από τις οποίες και διέπρεψε. Έπειτα μετακόμισε στο Παρίσι, διότι εκεί είχαν γεννηθεί όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Το ήξερες ότι…

Ο Πικάσο ήταν κάτι παραπάνω από ζωγράφος. Ήταν γραφίστας, γλύπτης, κεραμοποιός και σκηνογράφος για το θέατρο. Ήταν δηλαδή ένα ταλέντο – φαινόμενο!

 

Εκπροσωπούσε κάποιο καλλιτεχνικό στυλ;

Ο Πικάσο ήταν ένας από τους δημιουργούς του κινήματος του κυβισμού. Τότε ο ζωγράφος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε περιζήτητος. Όντας όμως  ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα άλλαζε συνεχώς το στυλ του, καθώς διψούσε για καθετί καινούριο και πρωτοποριακό.

 

Τι είναι ο κυβισμός;

Ο όρος «κυβισμός» επινοήθηκε από τον αναγνωρισμένο κριτικό της τέχνης Λουί Βοξέλ. Ο «κυβισμός» ήταν καλλιτεχνικό κίνημα του 20ου αιώνα, οι εκπρόσωποι του οποίου προσπάθησαν να απεικονίσουν στους πίνακές τους τις τρεις διαστάσεις, δηλαδή το μήκος το πλάτος και το βάθος. Ουσιαστικά επεδίωκαν να πετύχουν το βάθος. Για να το πετύχουν αυτό, δημιουργούσαν στους πίνακές τους γωνίες γεωμετρικά σχήματα και σημεία. Το χαρακτηριστικό του όνομα σημαίνει πως στα έργα υπάρχουν πολλοί κύβοι μαζί.

 

Τι χαρακτηρίζει τα έργα του Πικάσο;

Τα έργα του Πικάσο διακρίνονται για τα παραμορφωμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπινων φιγούρων και των ζώων, τα γεωμετρικά σχήματα, ενώ τα χρώματα που χρησιμοποιούσε αντανακλούσαν τη συναισθηματική κατάσταση που καλλιτέχνη εκείνη την περίοδο. Το γαλάζιο και το ροζ αποτέλεσαν χαρακτηριστικά χρώματα των περισσότερων δημιουργιών του.

 

Ας γίνουμε τώρα μικροί Πικάσο!

  • Παρατήρησε τους παρακάτω πίνακες του Πικάσο. Ποια γεωμετρικά σχήματα διακρίνεις; Ποια χρώματα κυριαρχούν;

                                     

 

 

 

 

Με βάση τους παραπάνω πίνακες που παρατήρησες γίνε και συ ένας μικρός Πικάσο. Προσπάθησε να δημιουργήσεις τον δικό σου πίνακα,  χρησιμοποιώντας γεωμετρικές μορφές στα σχέδια σου και έντονα χρώματα.

 

  • Ο παρακάτω πίνακας ονομάζεται Γκουέρνικα. Το όνομα του οφείλεται στο ομώνυμο χωριό που βομβαρδίστηκε το 1937 από Ισπανούς Εθνικιστές.
    Παρατήρησε προσεκτικά τον πίνακα και προσπάθησε να διακρίνεις ζώα, ανθρώπινες μορφές και αντικείμενα. Τι συναισθήματα σου δημιουργεί;

 

  • Ο Πικάσο δημιούργησε και πολλές προσωπογραφίες.Το τελευταίο έργο του Πικάσο είναι μία μικρή προσωπογραφία με τίτλο «Η αλήθεια».
    Παρατήρησε τον πίνακα πιο κάτω και φτιάξε τη δική σου προσωπογραφία σύμφωνα με το στυλ του Πικάσο.

  • Συχνά ο Πικάσο σχεδίαζε χωρίς να σηκώσει το μολύβι από το χαρτί.
    Δοκίμασέ το και συ. Πάρε χαρτί και μολυβί και σχεδίασε κάτι χωρίς να σηκώσεις το μολύβι. Έπειτα μπορείς να χρωματίσεις τη δημιουργία σου εάν το επιθυμείς.

Εντυπωσιακό είναι πως τα έργα του Πικάσο φτάνουν περίπου τα 45.000. Για να καταλάβουμε αυτό το μέγεθος σημαίνει πως σε διάστημα μεγαλύτερο των 70 χρόνων ο ζωγράφος έφτιαχνε κατά μέσο όρο 2 έργα την ημέρα.

 

Ο κόσμος της τέχνης είναι μαγευτικός! Ανυπομονούμε να δούμε τα δικά σας σχέδια. Αυτά που χρειάζεστε είναι μολυβί, χρώματα, φαντασία και… πολύ κέφι!

 

Πηγές:

  • ΤΕΧΝΗ με αυτοκόλλητα: Πικάσο. Εκδόσεις: Susaeta
  • ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ. Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Βαθμολόγησε το!

Μέση βαθμολογία / 5. Το βαθμολόγησαν:

Χωρίς Βαθμολογία! Γίνε ο πρώτος που θα το βαθμολογήσει.